search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:22
MENU CLOSE

Και τώρα… ΔΕΘ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2088
29-8-2019
31.08.2019 03:00
mitsotakis_9-1.jpg

 

Πυρετώδης η προετοιμασία στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει των εξαγγελιών Μητσοτάκη

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων».

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που θα στείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου έχοντας ήδη ανακοινώσει τρία μέτρα:

● τη μείωση του ΕΝΦΙA,

● τη μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων,

● την πλήρη άρση των capital controls, από την οποία έμενε μόνο η τελική «πινελιά».

Ωστόσο, όσο πλησιάζουν οι μέρες, τόσο εντατικοποιούνται οι ρυθμοί στο Μέγαρο Μαξίμου για την οριστικοποίηση των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το βράδυ του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου.

Εκτός των εξαγγελιών, θα επισημάνει την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να δοθεί το σήμα στους δανειστές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί γοργά.

Στο «καλάθι» του πάντως ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα κρατάει τη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα, όπως επίσης και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Ήδη οι δανειστές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει με:

1. Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη του 2019 από το 28% στο 24%. Το κόστος θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2020. Επίσης για το 2021 προβλέπεται η μείωση του συντελεστή στο 20%.

Παράλληλα και η φορολογία μερισμάτων θα μειωθεί από το 10% στο 5% .

2. Τη μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο στο 13%.

3. Την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

4. Την αναστολή του φόρου υπεραξίας για ακόμη τρία χρόνια.

5. Την έκπτωση 40% των δαπανών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων από το φορολογητέο εισόδημα.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 8.636 ευρώ, της οποίας το κόστος ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ. Το σενάριο που επεξεργάζονται στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει σταθερό αφορολόγητο όριο 6.500 ευρώ, το οποίο θα φθάνει στα 8.636 ευρώ εφόσον ο φορολογούμενος παρουσιάσει στην εφορία πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Μεσοπρόθεσμα μέτρα

Για τα επόμενα χρόνια ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα προαναγγείλει:

● Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών, 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάθε μονάδα μείωσης του ΦΠΑ κοστίζει στον προϋπολογισμό περίπου 0,5% του ΑΕΠ. Το μέτρο δεν αναμένεται να εφαρμοσθεί πριν από το 2022.

● Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Και το μέτρο αυτό θα εφαρμοσθεί σταδιακά από το 2021 και μετά.

● Σταδιακή κατάργηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του Ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014. Η σταδιακή μείωση θα ξεκινήσει από το 2021 και μετά.

Από τις ανακοινώσεις του δεν θα λείψει και η αναφορά στην επιτάχυνση των επενδύσεων, με τις δύο μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και είναι οι εξής:

● Πρώτον, η εκχώρηση του ελέγχου ένταξης και υλοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων σε πρώτη φάση στις εμπορικές τράπεζες.

● Δεύτερον, η ψηφιακή χάρτα ακινήτων που θα είναι έτοιμη ώς το 2021. Το δεύτερο αυτό μέτρο, θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε επενδυτή να γνωρίζει τη χρήση γης κάθε ακινήτου σε όλη τη χώρα.

Η κατεύθυνση είναι συγκεκριμένη: ισχυρή ανάπτυξη μέσω της μείωσης φόρων και της προσέλκυσης επενδύσεων, με μέτρα που στοχεύουν στην απελευθέρωση της «υγιούς επιχειρηματικότητας».

Διότι, όπως διακηρύσσει συχνά ο Μητσοτάκης, «αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρξουν πολλές καλές νέες δουλειές, για να μεγαλώσει συνολικά η πίτα της οικονομίας, για να μπορέσει να στηριχθεί ο δημόσιος κορβανάς και να υπάρχουν αρκετά έσοδα για να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος διαρκώς».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την υλοποίηση μιας ακόμη προεκλογικής εξαγγελίας για τη χορήγηση στις οικογένειες ποσού 2.000 ευρώ σε κάθε νέα γέννηση από 1.1.2020, ως μία πρώτη συμβολική κίνηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και τη στήριξη των νέων ζευγαριών.

Το μέτρο αυτό θα συμπληρωθεί αργότερα – μέσα στο 2020 – με το μέτρο που θέλει την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί του νοικοκυριού.

Κατά της φοροδιαφυγής

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα αναγγείλει ότι στοχεύει και στη μείωση της φοροδιαφυγής στον κλάδο της κτηματαγοράς με εντατικούς ελέγχους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εντολή να βρεθούν οι μεσίτες ακινήτων, οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι, που ουσιαστικά θα θεωρηθούν συνυπεύθυνοι στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων με χρήματα κάτω από το τραπέζι.

Στελέχη της φορολογικής διοίκησης υποστηρίζουν ότι η ευκολότερη πρόσβαση των ελεγκτών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων θα διευκολύνει τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Σε ό,τι αφορά τα μισθώματα, σχεδιάζεται οι ενοικιαστές να εξοφλούν υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών το μηνιαίο ποσό που αναφέρεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν κάποιος συνεχίσει να πληρώνει με μετρητά, θα προβλεφθούν αυστηρά πρόστιμα τόσο για τον ενοικιαστή όσο και για τον ιδιοκτήτη.

Η κίνηση αυτή βοηθάει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι, στην περίπτωση που «πέσουν» πάνω σε έναν κακοπληρωτή, θα εμφανίζεται μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού ότι δεν τα έχουν εισπράξει και, ως εκ τούτου, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν γι’ αυτά.

Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, με τις πολλαπλές διασταυρώσεις στα εισοδήματα τόσο από τις αποδοχές όσο και από την ακίνητη περιουσία θα εντοπιστούν περιπτώσεις μεγάλης κυρίως φοροδιαφυγής.

Το δεύτερο μέτρο προβλέπει διασταυρώσεις στο 25% των αγοραπωλησιών ακινήτων. Τα στοιχεία που μεταβιβάζονται στο υπουργείο Οικονομικών θα ελέγχονται σε βάθος, όπως και οι αμοιβές των μεσιτών, των συμβολαιογράφων, αλλά και οι λογαριασμοί τόσο του πωλητή όσο και του αγοραστή.

Ο Μητσοτάκης θα ανακοινώσει επίσης το σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο προβλέπει την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις, ενδεχομένως και περισσότερες.

Ωστόσο, για να φθάσει κάποιος στις 48 δόσεις, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Δηλαδή θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα όσων επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Επί της ουσίας τα εισοδηματικά κριτήρια θα προσδιορίζουν τον αριθμό των δόσεων στις έκτακτες οφειλές προς την εφορία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:19