search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:27
MENU CLOSE

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα κρασιά της Σαντορίνης

02.09.2019 17:54
Τέλος στις νέες οικοδομές για 1,5 χρόνο σε Μύκονο και Σαντορίνη - Media

 

Όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή κρασιού στη Σαντορίνη βλέπουν από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι σοδειές γίνονται όλο και νωρίτερα και είναι όλο και μικρότερες.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό.

Η ανησυχία των οινοπαραγωγών είναι ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα μειώσουν την οξύτητα του Ασύρτικου και θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του, με αποτέλεσμα να παράγεται κρασί περισσότερο φρουτώδες και γλυκό.

«Το αμπέλι σαν αμπέλι σίγουρα θα συνεχίσει να υπάρχει. Η ποσότητα είναι σίγουρο ότι θα μειωθεί και η ποιότητα θα αλλάξει», επισημαίνει η Στέλλα Παπαδημητρίου, επικεφαλής οινολόγος στο Οινοποιείο «Χατζηδάκη».

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του οινοποιείου «Βενετσάνου» Πέτρο Βαμβακούση, «βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Πρέπει ο αμπελουργός και ο οινοποιός να μπορέσουν τα επόμενα χρόνια να γνωρίζουν και οι δύο ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε».

Τα αμπέλια της Σαντορίνης θεωρούνται τα μεγαλύτερα παγκοσμίως σε ηλικία υπό συνεχή καλλιέργεια. Λόγω του ηφαιστείου, το έδαφος διευκολύνει την αναπνοή των κλημάτων και κυρίως την παραγωγή υγιών καρπών. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή – ειδικά στη Μεσόγειο – οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας με παράλληλη μείωση των βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα ο τρύγος να γίνεται νωρίτερα το καλοκαίρι, όταν το νερό είναι λιγότερο, και η απόδοση των αμπελιών να πέφτει.

Όπως λέει ο Βαγγέλης Γαβαλάς, συνιδιοκτήτης της οινοποιίας «Γαβαλάς», «έχουμε παρατηρήσει ότι γενικότερα, σε σχέση με 30 ή 40 χρόνια πριν, (ο τρύγος) ξεκινάει περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα λόγω του ότι γενικά η θερμοκρασία έχει ανέβει κι είναι πιο ζεστό το κλίμα».

«Ο δήμος Θήρας έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα, όπου μπορεί να χρησιμοποιήσει το νερό της βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων κι αυτό, αντί να γυρίσει στη θάλασσα – γιατί θα ξαναγυρίσει στη θάλασσα – το ξαναπερνάνε από ειδικά φίλτρα για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλιέργεια», λέει ο Πέτρος Βαμβακούσης.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι επιστήμονες του κλάδου προβλέπουν αλλαγές στον αμπελοοινικό χάρτη εν γένει της Ευρώπης, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά ιδιαίτερα τις λευκές ποικιλίες.

Πηγή: Euronews

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:26