search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:50
MENU CLOSE

«Πόλεμος» για τα γλυπτά του Παρθενώνα: Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση, τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

03.09.2019 15:48
«Πόλεμος» για τα γλυπτά του Παρθενώνα: Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση, τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ - Media
 
Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή, με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί δανεισμού των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, και τη συνακόλουθη απάντηση του ιδρύματος.
 
Μετά την παρέμβαση της πρώην υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε έντονα.
 
Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, σημείωσαν ότι «ο κ. Τσίπρας δεν είναι σχολιαστής της επικαιρότητας. Είναι πρώην Πρωθυπουργός. Επί τέσσερα χρόνια, ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε, πέρα από κάποιες γενικόλογες δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα; Καμία.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του επανέφερε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών δυνατά στο προσκήνιο».
 
Προσέθεσαν, δε, ότι «αν μάλιστα ο κ. Τσίπρας ενδιαφερόταν πραγματικά για το θέμα κι όχι για να κάνει φθηνή αντιπολίτευση, θα διάβαζε ότι στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού αναφέρεται με σαφήνεια ότι “η απαίτησή μας για επιστροφή των Γλυπτών ισχύει στο ακέραιο” κι ότι το Βρετανικό Μουσείο “δίνει μια χαμένη μάχη”. Αντί να διαστρεβλώνει λοιπόν τις προτάσεις του κυρίου Μητσοτάκη, ας συμβάλλει με όποιον τρόπο μπορεί στην υλοποίηση του ελληνικού αιτήματος».
 
Απαντώντας στις πηγές του Μαξίμου, κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι «οι “πηγές του Μεγάρου Μαξίμου όσο και να προσπαθούν, δεν μπορούν να καλύψουν τη γκάφα του κ. Μητσοτάκη.
 
Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη τους όμως, τους υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εργάστηκε μεθοδικά με συγκεκριμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση του μνημείου. Μεταξύ αυτών ήταν διπλωματικές πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις στις διακυβερνητικές επιτροπές της UNESCO, πρωτοβουλίες των εθνικών επιτροπών διεκδίκησης των Γλυπτών, διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, προσκλήσεις επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων.
 
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας στη συνάντησή του με τη Βρετανίδα πρώην πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στα τέλη Ιουνίου του 2018, είχε θέσει δημοσίως και με τον πλέον επίσημο τρόπο το ζήτημα της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
 
Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν ζήτησε το δανεισμό τους για να δώσει πάτημα στους Βρετανούς να μιλούν για κυριότητα των Γλυπτών».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01