search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:43
MENU CLOSE

Αντεπίθεση Τσίπρα στη ΔΕΘ με πλεονάσματα και εργασιακά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2090
12-9-2019
12.09.2019 03:00
tsipr_0-1.jpg

 

Να εκθέσει τον Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. θα επιχειρήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Με το βάρος να πέφτει στην αντιπολιτευτική γραμμή, παρά στην πολιτική πρόταση, ανεβαίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει πίσω του μια πλήρη κυβερνητική θητεία, σε αντίθεση με το 2014, που είχε την ίδια ιδιότητα, αλλά τότε ήταν στο κατώφλι της εξουσίας.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η εμφάνιση αυτή συντελείται δύο μόλις μήνες μετά τις εκλογές που έδωσαν ένα καθαρό αποτέλεσμα θέτει περιορισμούς και δημιουργεί δυσκολίες και αμηχανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο ξεκίνημα μιας νέας φάσης κατά την οποία ψάχνει τα πολιτικά πατήματά και ταυτόχρονα στο ξεκίνημα εσωκομματικών διεργασιών. Εκ των πραγμάτων το πλαίσιο των κινήσεων του Αλέξη Τσίπρα έχει στενά όρια, καθώς η κυβέρνησή του έχει μόλις κριθεί από τον ελληνικό λαό.

Πάντως και παρότι το ενδιαφέρον μοιάζει εκ των πραγμάτων μειωμένο για τα όσα έχει να πει φέτος ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλούς τόνους, κάτι που δεν συνηθίζει έτσι κι αλλιώς. Αντιθέτως θα επιχειρήσει να κάνει αισθητή την παρουσία του και να υπογραμμίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που φιλοδοξεί να έχει στα πολιτικά πράγματα τα επόμενα χρόνια και που αντιστοιχεί και στο αποτέλεσμα των εκλογών που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο πόλο του πολιτικού σκηνικού.

Της ανόδου της στη ΔΕΘ, άλλωστε προηγήθηκε η παρουσία του στο ετήσιο φόρουμ του European House Ambrosetti στο Κόμο της Ιταλίας, όπου συμμετείχε στο πάνελ μαζί με τρεις πρώην πρωθυπουργούς της Ιταλίας (Πρόντι, Λέτα, Μόντι), ενώ είχε συνομιλία και με τη Χίλαρι Κλίντον αναφορικά με την ελληνοαμερικανική συνεργασία. Προφανώς, η επίσκεψη αυτή περιείχε το στοιχείο της υπογράμμισης πως ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί τις διεθνείς επαφές και τους υψηλά ιστάμενους συνομιλητές του στο εξωτερικό και παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις παρεμβαίνοντας όταν είναι δυνατόν.

Σύμφωνα λοιπόν και με την πληροφόρηση που υπάρχει μέχρι στιγμής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

– Θα αναδείξει για μια ακόμα φορά τα σημεία που ξεχωρίζει ως θετικά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και θα αναφερθεί ειδικά σε όσα είχαν εξαγγελθεί τον Μάιο (Ζάππειο), ή και σε προηγούμενες φάσεις, και η κυβέρνηση σήμερα επιχειρεί να ξηλώσει ή να παγώσει (Π.χ., 10.500 προσλήψεις στην Παιδεία, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης κ.ά.).

– Θα εξαπολύσει κριτική στα πρώτα συντηρητικά ή νεοφιλελεύθερα δείγματα γραφής της κυβέρνησης και πεπραγμένα.

– Θα επιμείνει στο σχήμα ότι η κυβέρνηση «τρώει από τα έτοιμα του ΣΥΡΙΖΑ» αξιοποιώντας μέτρα και ρυθμίσεις που η δική του κυβέρνηση ψήφισε (ΕΝΦΙΑ, 120 δόσεις, μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για τις επιχειρήσεις κ.λπ.).

– Θα επικεντρώσει στο ζήτημα των πλεονασμάτων κατηγορώντας την κυβέρνηση για κωλοτούμπα.

– Θα ασκήσει γενικότερα κριτική στον πρωθυπουργό ότι υπαναχωρεί από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες ειδικά σε ό,τι αφορά τις φοροελαφρύνσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το αντιπολιτευτικό σκέλος θα επικεντρώνεται στην οικονομία και την ανάπτυξη, τα εργασιακά και τα θεσμικά ζητήματα.

Προφανώς το βάρος πέφτει στα πρωτογενή πλεονάσματα, γύρω από τα οποία ήδη εκτυλίσσεται σφοδρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι, σε αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, δεν διαπραγματεύεται για τη μείωση των πλεονασμάτων, επιχειρώντας, κατά προτεραιότητα, να «χτίσει αξιοπιστία» έναντι των δανειστών προωθώντας νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και μέτρα – κάτι που, όπως υπενθυμίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε υπογραμμίσει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εν ολίγοις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι συνειδητά εξαπάτησε προεκλογικώς τον ελληνικό λαό για τη μείωση των πλεονασμάτων από την οποία θα προέκυπταν οι φοροελαφρύνσεις, και ότι, σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του, είχε άλλες προτεραιότητες.

Ωστόσο, λένε από την Κουμουνδούρου, τα περί «αξιοπιστίας» χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα από την κυβέρνηση προκειμένου να περάσει νεοφιλελεύθερα μέτρα, καθώς, τονίζουν, η χώρα είχε ήδη χτίσει αξιοπιστία επί ΣΥΡΙΖΑ καταρχάς λόγω της ανάπτυξης επί 10 συνεχόμενα τρίμηνα, της μείωσης των επιτοκίων, της Συμφωνίας των Πρεσπών κ.λπ.

Πάντως, αναφορικά με τα πλεονάσματα, σύγχυση προκλήθηκε τις προηγούμενες μέρες από την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο δίκτυο CNBC ότι ο Μητσοτάκης «δεν αποδέχθηκε την πρόταση (σ.σ.: του ΣΥΡΙΖΑ για τον καταπιστευτικό λογαριασμό των 5,5 δισ. ευρώ) και «θέλει να διαπραγματευθεί, κάτι που εμείς είχαμε πετύχει χωρίς διαπραγματεύσεις». Την ίδια μέρα, σε συνέντευξή του στον Alpha, ο τομεάρχης Οικονομικών και πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για «μια στρατηγική που την κατανοούσαν οι απέξω, βεβαίως οι “σκληροί” θα είχαν αντιδράσεις, το περιμέναμε αυτό». Ακολούθως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας, σε νεότερη δήλωση, ότι τα ΜΜΕ ανακάλυψαν διχογνωμία με τον Αλέξη Τσίπρα και πως λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα, ότι δηλαδή «με το escrow account εξασφαλίσαμε πως θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω οι δανειστές, άρα μειώσαμε τα πλεονάσματα δίχως να παραβιάζουμε τη συμφωνία». Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου την Κυριακή, μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη, αναφερόταν ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης αλλά «μια ρεαλιστική προοπτική».

Στο πεδίο της οικονομίας εντάσσονται και τα αναπτυξιακά ζητήματα, με την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ετοιμάζεται να εξαπολύσει πυρά κατά της κυβέρνησης υπό το σκεπτικό ότι ενώ αυτοανακηρύσσεται σε αναπτυξιακή πολιτική δύναμη, έργα όπως το Ελληνικό – που ο Μητσοτάκης δεσμευόταν προεκλογικά ότι θα τέλειωνε σε μία εβδομάδα –, το Χρυσό Θράκης, το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Βόρειος Άξονας της Κρήτης καθυστερούν, κάτι που αποτελεί ένδειξη προχειρότητας ή ακόμη και παρέμβασης συμφερόντων που πιέζουν σε άλλη κατεύθυνση από τους όποιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η προωθούμενη ρύθμιση για τον Αιγιαλό – η οποία μαζεύτηκε μετά από αντιδράσεις – θεωρείται μια ένδειξη απουσίας αίσθησης της πραγματικότητας.

Σαφώς, ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται τα εργασιακά, καθώς εκτιμούν πως «πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να ικανοποιήσουν τα πάγια αιτήματα του ΣΕΒ και του ΔΝΤ για κατάργηση του αιτιολογημένου των απολύσεων με τροπολογίες (σ.σ.: Βρούτση) τελευταίας στιγμής, ανοίγοντας τον δρόμο στην επαναφορά της εργασιακής ζούγκλας των μνημονίων». Επίσης, στο ασφαλιστικό ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις Τσίπρα περί της κυβερνητικής πρόθεσης για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και παραπέμπουν σε δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Νότη Μηταράκη, ο οποίος επικαλέστηκε δήθεν κατά τον ΣΥΡΙΖΑ κινδύνους του σημερινού ασφαλιστικού συστήματος προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος. Ωστόσο, από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι παρέδωσαν πλεονασματικό ασφαλιστικό κατά 473 εκατ. ευρώ και καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει ποιο θα είναι το κέρδος για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές που θα αναλάβουν τη διαχείριση της επικουρικής ασφάλισης.

Τέλος, είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει τους υψηλούς τόνους για τις Πρέσπες και στο πλαίσιο της ΔΕΘ,

– τόσο για να βαθύνει τις εσωκομματικές τριβές μετά την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της Κομισιόν, στην οποία θέση αντιπροέδρου καταλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς – θέση που επιθυμούσε σύμφωνα με τις φήμες και τις ενδείξεις ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά είχε αποκλείσει ο Κ. Μητσοτάκης υπό το επιχείρημα ότι ο αντιπρόεδρος δεν μπορεί να είναι Έλληνας. Θεωρείται στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ένας από τους λόγους που έμεινε εκτός ο πρώην πρωθυπουργός ήταν το σκληρό εθνικιστικό προφίλ του και η στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών, που ήταν αντίθετη από αυτή της Κομισιόν,

– όσο και για να καταδείξει την ακραία ψηφοθηρική τακτική που ακολούθησε προεκλογικά η Ν.Δ., η οποία χαρακτήριζε «προδοτική» τη Συμφωνία παίζοντας με το συντηρητικό και το ακροδεξιό ακροατήριο, ενώ σήμερα δηλώνει ότι δεν προτίθεται να επιδιώξει την ακύρωση της συμφωνίας. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζαν τη γαλάζια ρητορική πριν από τις εκλογές, όταν η Ν.Δ. κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντάλλαξε τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη μη μείωση των συντάξεων και καλούσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ρωτήσει τον Μαργαρίτη Σχοινά πώς η Κομισιόν συνέβαλε στην «ανταλλαγή».

Τέλος, ο τέως πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα ζητήματα των Θεσμών, θέτοντας στο στόχαστρο καταρχάς το ζήτημα της Βασιλικής Θάνου και την απομάκρυνσή της από την κεφαλή της Επιτροπή Ανταγωνισμού, το ζήτημα της ΕΥΠ (Κοντολέων, σχεδιασμοί για «φυτευτούς» υπαλλήλους στη δημόσια διοίκηση), το συγκεντρωτικό επιτελικό κράτος κ.λπ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:43