search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:08
MENU CLOSE

Αυτά είναι τα πιο φονικά stealth οπλικά συστήματα στον κόσμο (Photos)

12.09.2019 16:04
Αυτά είναι τα πιο φονικά stealth οπλικά συστήματα στον κόσμο (Photos) - Media

Αν κάποιος εξαιρέσει τα πυρηνικά όπλα και τις τερατώδεις συμβατικής γόμωσης βόμβες όπως η ΜΟΑΒ, μάλλον θα δυσκολευτεί να καταλήξει σε έναν εξαντλητικό κατάλογο για τα -όσο το δυνατόν πιο- σύγχρονα οπλικά συστήματα που θεωρούνται ως τα πλέον «φονικά», υπό την έννοια ότι έχουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε αυτό που κάνουν.

Ωστόσο, σε μια εποχή εξελιγμένων συστημάτων ραντάρ και πρώιμης ανίχνευσης, το χαρακτηριστικό που όλοι αναζητούν είναι η… κάλυψη-απόκρυψη, δηλαδή, η ιδιότητα των οπλικών συστημάτων να «κρύβονται» από τα εχθρικά συστήματα προειδοποίησης. Και μπορεί το μαχητικό F-35 να θεωρείται σήμερα ως το πιο εξελιγμένο stealth οπλικό σύστημα, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι διάφοροι προκάτοχοί του που παίρνουν τα σκήπτρα των πιο φονικών stealth όπλων στον κόσμο.

Σύμφωνα με το National Interest, μαζί με το μαχητικό F-22 αυτά είναι τα πέντε πιο επιτυχημένα stealth όπλα που έχουν υπάρξει ως σήμερα:

SR-71 Blackbird

Μέχρι σήμερα το «Μαυροπούλι» ήταν  γνωστό ως το ταχύτερο μαχητικό αεροσκάφος που είχε κατασκευαστεί ποτέ, φθάνοντας ταχύτητα 3,2 Μαχ. Ωστόσο, αν και κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1960, το SR-71 ενσωμάτωσε stealth χαρακτηριστικά, όπως μαύρη βαφή, ειδικός σχεδιασμός και μηχανές κοντά στην άτρακτο. 

F-117 Nighthawk

Γνωστό ως «το αεροπλάνο στελθ» από το ομώνυμο τραγούδι των Χειμερινών Κολυμβητών, το «Γεράκι της Νύχτας» ήταν το πρώτο αεροσκάφος που σχεδιάστηκε με τις stealth ιδιότητες να βρίσκονται στο επίκεντρο της κατασκευής του και απέδειξε εν τοις πράγμασι ότι μπορεί να τις αξιοποιήσει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Υποβρύχια κλάσεως Ohio

Οι stealth ιδιότητες δεν αφορούν μόνο αεροσκάφη, αλλά και υποβρύχια, όπως αποδείχθηκε με τα «Οχάιο», τα οποία σύμφωνα με το θρύλο δεν ανιχνεύτηκαν ποτέ από τους σοβιετικούς, παρότι είναι τα μεγαλύτερα υποβρύχια που κατασκεύασαν ποτέ οι ΗΠΑ, και μέχρι σήμερα 14 από αυτά φέρουν πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

B-2 Spirit

Το «Πνεύμα» μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, καθώς μοιάζει με μια διχάλα που πετάει, ωστόσο, σήμερα θεωρείται ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά stealth βομβαρδιστικά στον πλανήτη και έχει χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Κόσοβο, τη Λιβύη και αλλού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:08