search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:49
MENU CLOSE

Ο μύκητας «ζόμπι»: Το παράσιτο που αναγκάζει τα έντομα να σκαρφαλώνουν για να πεθάνουν

12.09.2019 18:05
Ο μύκητας «ζόμπι»: Το παράσιτο που αναγκάζει τα έντομα να σκαρφαλώνουν για να πεθάνουν - Media

 

Δεν είναι κεραίες, αλλά τα καρποφόρα τμήματα ενός μύκητα «ζόμπι» που έχει καταλάβει ένα έντομο.

Όταν ο μύκητας έχει τον πλήρη έλεγχο του εντόμου, τότε ετοιμάζεται να εξαπλωθεί αφήνοντας τους σπόρους του στον άνεμο για να βρει νέα θύματα.

Αυτή την συναρπαστική εικόνα τράβηκε με τον φωτογραφικό του φακό ο Frank Deschandol για τον φετινό παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας της Άγριας Ζωής (WPY).

Οι νικητές θα ανακοινωθούν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου (NHM) τον επόμενο μήνα.

Η αξιοσημείωτη φωτογραφία του Γάλλου Frank τραβήχτηκε στον Περουβιανό αμαζόνιο, κοντά στο Iquitos, στον βιολογικό σταθμό Madre Selva.

«Στην αρχή, αναρωτιόμουν τι θα μπορούσε να είναι αυτό το περίεργο πράγμα», είπε. «Τότε, πήγα πιο κοντά και εντυπωσιάστηκα από αυτό το θέαμα και την τέλεια συμμετρία του μύκητα» δήλωσε στο BBC News.

Ο παρασιτισμός, όταν ένας οργανισμός προσαρμόζει τον τρόπο ζωής του γύρω από την εκμετάλλευση ενός άλλου, είναι ένα από τα μεγάλα θαύματα της εξέλιξης.

Σε αυτή την περίπτωση, ο μύκητας εξαπλώνεται στον φτωχό σκώρο, αποκτώντας τον χημικό έλεγχο του πλάσματος και αναγκάζοντας το να αρχίσει να σκαρφαλώνει. Όταν φτάσει σε ένα κατάλληλο ύψος – για τον μύκητα – το έντομο θα υποκύψει στον μύκητα και θα πεθάνει.

Εν τω μεταξύ, ο μύκητας καθώς τροφοδοτείται από τα εσωτερικά του σκώρου, θα αρχίσει να αναπτύσσει αυτά τα εντυπωσιακά καρποφόρα τμήματα. Οι κάψουλες στην κορυφή κάποια στιγμή θα σκάσουν και θα απελευθερώσουν αμέτρητα μικροσκοπικά σπόρια, τα οποία θα μολύνουν το νέο θήραμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:45