search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:43
MENU CLOSE

Ανάσα ζωής στη Δυτική Αττική

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2090
12-09-2019
16.09.2019 03:00
parko_kne_01_1.jpg

 

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» ζωντανεύει για τρεις ημέρες το Πάρκο Τρίτση

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα για… λάθος λόγους. Αφορμή αποτέλεσαν πρόσφατες δηλώσεις και παρεμβάσεις στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης, με πιο χαρακτηριστική την επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στις 20 Αυγούστου.

Το Πάρκο Τρίτση των 12.000 στρεμμάτων είναι ίσως ο σημαντικότερος πνεύμονας πρασίνου στην πρωτεύουσα, και μάλιστα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή της, τη Δυτική Αθήνα. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι η αναλογία πράσινου ανά κάτοικο στην Αττική είναι 0,96 τ.μ., τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι δεν πρέπει να είναι λιγότερο από 9 τ.μ., για να καταλάβει τη σημασία του πάρκου και του μέλλοντός του για όλους τους κατοίκους της περιοχής.

Οι 15.000 πολίτες που επισκέπτονται το πάρκο κάθε σαββατοκύριακο δείχνουν ότι η τοπική κοινωνία «αγκαλιάζει» αυτή την πράσινη γωνιά θεωρώντας την καταφύγιο αναψυχής και οξυγόνου.

Τα πρόσφατα ρεπορτάζ έφεραν ξανά στο φως εικόνες ντροπής από τις άδειες λίμνες του πάρκου. Παρά τους προ διετίας ισχυρισμούς της τότε κυβέρνησης ότι η χρηματοδότησή του ήταν διασφαλισμένη, οι μόνες παρεμβάσεις που έγιναν είναι να τοποθετηθούν παγκάκια, κάποιοι πυροσβεστικοί κρουνοί, βάφτηκαν ορισμένες επιφάνειες και έγιναν μερικές ακόμα μικρές παρεμβάσεις ανακούφισης, που σε καμία περίπτωση όμως δεν έλυσαν το ουσιαστικό πρόβλημα του πάρκου.

Το πρόβλημα στην υδροδότηση, που έγινε ακόμη πιο έντονο τις τελευταίες μέρες, είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει το πάρκο και συμβάλλει στην εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει επιπτώσεις και στην παρακείμενη βλάστηση, ενώ οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο πάρκο της Αττικής παραμένουν… τρεις!

Υπονοούμενα Χατζηδάκη

Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που φοβούνται ότι αυτή η κατάσταση διαμορφώνεται συνειδητά από κυβερνήσεις, δημοτικές και περιφερειακές αρχές, με στόχο να επέλθουν ο «τεμαχισμός» και η εμπορευματοποίηση του πάρκου ως δήθεν μοναδική ρεαλιστική λύση σωτηρίας. Η ίδια συνταγή έχει άλλωστε ακολουθηθεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Ο υπουργός, με τις πρόσφατες δηλώσεις του, άφησε υπονοούμενα για «καθαρές λύσεις» με την εμπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων στη λογική της ανταποδοτικότητας. Δεν είναι λίγα, άλλωστε, τα «μηνύματα» που λένε ότι, εν όψει της λήξης της θητείας του Φορέα Διαχείρισης σε λίγες εβδομάδες, διάφοροι επίδοξοι μνηστήρες καραδοκούν να ωφεληθούν από τη συμμετοχή τους σε τέτοια σχέδια.

Βέβαια, η εμπορική αξιοποίηση δεν είναι κάτι καινούριο για το πάρκο. Αντίθετα ήταν αυτή που οδήγησε στη δημιουργία χρεών και προβλημάτων ηλεκτροδότησης όταν επιχειρηματίες αποφάσισαν να «αποσυρθούν» από το πάρκο εξαιτίας της μειωμένης κερδοφορίας.

Κάθε Σεπτέμβριο ωστόσο το Πάρκο Τρίτση απασχολεί την επικαιρότητα με έναν διαφορετικό τρόπο, αφού διεξάγεται εκεί το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου έχει, σύμφωνα με τη νεολαία του ΚΚΕ, και τον χαρακτήρα της ανάδειξης των αιτημάτων ενάντια στην εγκατάλειψή του και την απουσία κρατικής χρηματοδότησης. Το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» θα φιλοξενηθεί και φέτος στο Πάρκο Τρίτση στις 19 – 20 – 21 Σεπτεμβρίου.

Όλη η Δυτική Αθήνα γνωρίζει ότι κάθε χρόνο, μετά τη διεξαγωγή του φεστιβάλ, το πάρκο παραδίδεται σε καλύτερη κατάσταση από πριν. Αυτές οι τρεις μέρες είναι ίσως οι μόνες μέσα στον χρόνο που το πάρκο παίρνει κυριολεκτικά ζωή.

Μια πολύχρονη σχέση

Η σχέση ωστόσο της Νεολαίας του ΚΚΕ με το Πάρκο Τρίτση δεν είναι ευκαιριακή. Το 2016, ύστερα από μήνες εγκατάλειψης, η ΚΝΕ οργάνωσε ημέρα εργασιών και καθαρισμού του πάρκου, ενώ πέρυσι συνέβαλε στην έγκαιρη ειδοποίηση, αλλά και κατάσβεση της πυρκαγιάς που έκαψε χαμηλή βλάστηση στο νότιο τμήμα του. Φέτος οργάνωσε εθελοντικές βάρδιες πυροπροστασίας μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που έχει πάρει η ΚΝΕ πριν ακόμη αρχίσει να διεξάγεται εκεί το φεστιβάλ, και συγκεκριμένα κατά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και του 2009.

Την κατάσταση του πάρκου, αλλά και τα αιτήματα για την υπεράσπισή του έχουν αναδείξει πολλές φορές η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αλλά και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοικητικής παράταξής του «Λαϊκή Συσπείρωση» στα δημοτικά συμβούλια της Δυτικής Αττικής. Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ της περιοχής έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις, συνεντεύξεις Τύπου και ενημερωτικές εκδηλώσεις μέσα στο πάρκο πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια, ενώ αντιπροσωπείες του ΚΚΕ έχουν επανειλημμένα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου για να λάβουν επίσημη πληροφόρηση.

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι το πάρκο δημιουργήθηκε και διαφυλάχθηκε με τη δράση και την πίεση των ίδιων των κατοίκων, των επισκεπτών, του λαού της περιοχής. Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνει ανοιχτό στον λαό και τη νεολαία, να αναβαθμιστεί και να γίνει αυτό που αξίζει στους κατοίκους: ένα στολίδι μέσα στην πόλη, πηγή υγείας, αναψυχής και γνώσης, όμορφος και ασφαλής χώρος άθλησης και πολιτισμού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01