search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:47
MENU CLOSE

O Τζόνσον προειδοποιεί τον Γιούνκερ ότι δεν θα μπει καν σε συζητήσεις για νέα αναβολή

15.09.2019 07:58
O Τζόνσον προειδοποιεί τον Γιούνκερ ότι δεν θα μπει καν σε συζητήσεις για νέα αναβολή - Media

 

Σαφές μήνυμα ότι θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή «Brexit πάση θυσία στις 31 Οκτωβρίου», παραβλέποντας τον νέο νόμο του βρετανικού κοινοβουλίου, πρόκειται να στείλει στον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο Μπόρις Τζόνσον, κατά τη συνάντησή τους αύριο. Όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ η Ντάουνινγκ Στριτ, η νέα κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί νέα αναβολή του Brexit ούτε καν να μπει σε σχετικές συζητήσεις με τις Βρυξέλλες, έστω και αν δεν υπάρξει συμφωνία για βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. έως τα τέλη Οκτωβρίου, όπως ορίζει ο νέος νόμος.

Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας στο Λουξεμβούργο, στο οποίο σύμφωνα με την «Guardian», θα παραστεί και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ και ο σύμβουλος του Τζόνσον για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να μοιράσει την ευθύνη ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία, που θα πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, εάν συμφωνία δεν υπάρξει κατά την κρίσιμη σύνοδο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου, ο Τζόνσον δεν πρόκειται να συζητήσει ή να δεχτεί νέα παράταση του Άρθρου 50, απλώς θα εκκινήσει τη διαδικασία της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., χωρίς συμφωνία.

«Αποχωρούμε στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι και αν συμβεί. Γι’ αυτό ας εργαστούμε σκληρά για να έχουμε συμφωνία στο χρονικό διάστημα που απομένει. Κάποιοι βουλευτές διαδίδουν τον μύθο ότι δεν είμαι σοβαρός για την επίτευξη συμφωνίας. Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Αγωνίζομαι για μια συμφωνία και νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Θα αναθέσω σε Βρετανούς αξιωματούχους και στον επικεφαλής διαπραγματευτή μου να εργαστούν ανεπιφύλακτα για να καταλήξουν σε νέα συμφωνία χωρίς να παγιδευτούν στους νόμους της Ε.Ε.», θα διαμηνύσει επακριβώς ο Τζόνσον στον πρέδρο της Κομισιόν.

«Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη βούλησή μου για Brexit στις 31 Οκτωβρίου. Δεν θα ζητήσω παράταση. Είμαι πεποισμένος ότι οι φίλοι μας στην Ευρώπη θέλουν μια συντεταγμένη έξοδο, οπότε τώρα είναι η ώρα για σοβαρές συνομιλίες», θα προσθέσει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Βάσει του νέου νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε στο παρά ένα της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου, ο Τζόνσον είναι υποχρεωμένος να αιτηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες νέα τρίμηνη αναβολή για το Brexit, εφόσον έως την εκπνοή της νέας διορίας δεν φέρει την πολυπόθητη βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε.

Ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη λεγόμενη βελτίωση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. ο Τζόνσον επιμένει να δηλώνει «προσεκτικά αισιόδοξος».

«Διεξάγεται μια πολύ καλή συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία. Καταγράφεται τεράστια πρόοδος», υποστήριξε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε «Mail on Sunday».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μάλιστα παρομοίασε τον εαυτό του με τον κεντρικό ήρωα της σειράς κόμιξ της Μάρβελ «Ο Απίθανος Χαλκ», δεσμευόμενος για ακόμη μια φορά ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.

Μέχρι στιγμής ωστόσο, στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν λόγοι που να δικαιολογούν την αισιοδοξία του Βρετανού πρωθυπουργού. Απεναντίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ, η διαφορά μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit παραμένει «πολύ μεγάλη».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι το λεγόμενο backstop, για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων, πρέπει να αντικατασταθεί προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι όποια νέα ρύθμιση θα πρέπει να οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα, και μέχρι στιγμής το Λονδίνο δεν έχει καταθέσει βιώσιμες εναλλακτικές προτάσεις

Ναυτεμπορική

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:47