search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:59
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, ήταν πιο κινητικοί οι αγοραστές

16.09.2019 15:55
Υποτονικό κλίμα στο Χρηματιστήριο με «άφαντο» τζίρο - Media

 

Παρά το ελεγχόμενα αρνητικό ξεκίνημα στο Χ.Α., με αφορμή τις εξελίξεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και το επιφυλακτικό κλίμα των διεθνών αγορών, στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης οι αγοραστές ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να κλείσουν με θετικό πρόσημο και αρκετά κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ τα “πακέτα” βοήθησαν και στην αύξηση του τζίρου.

Πιο συγκεκριμένα,  ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 852,63 (-0,51%) και 868,18 μονάδων (+1,31%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 867,94 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,28%.

Ο τζίρος στα 78 εκατ., από τα οποία τα 9,4 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

“Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, που αποτελεί δέσμευσή μας, θα επιτευχθεί”, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Σκυλακάκης, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο οκτάμηνο και τα οποία δείχνουν υπέρβαση καθαρών εσόδων 287 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, στα 4,539 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα συνηγορεί για την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών (Alpha Bank +3,55%, Εθνική +0,58%, Eurobank +1,21%, Πειραιώς +0,13%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τον τίτλο της Alpha Bank δίνει η HSBC, στα 2,5, από 2,47 ευρώ, διατηρώντας σύσταση “buy”.

Ο οίκος χαρακτηρίζει ισχυρά τα αποτελέσματα β’ τριμήνου τις τράπεζας, με την τάση στην ποιότητα ενεργητικού να διαμορφώνεται καλύτερα των προβλέψεων και σημειώνει ότι “με βάση τις προβλέψεις της για την κερδοφορία και τα κεφάλαια της τράπεζας, δεν της αξίζει το discount έναντι των βασικών ευρωπαϊκών τραπεζών”.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (-0,71%), Cenergy Holdings (-1,42%), Ελλάκτωρ (-3,45%), Σαράντης (-1,35%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,27%) και αμετάβλητος ο τίτλος της ΕΧΑΕ.

Από τις μετοχές που διεκδίκησαν και πέτυχαν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,85%), Motor Oil (+5,49%), TITC (+3,37%) και Fourli (+3,01%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι Jumbo, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, η MIG (+2%) επιβεβαίωσε ότι υπήρξε αποδέκτης μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπό όρους, από την “EMMA Capital” για την εξαγορά έως και του συνόλου του ποσοστού συμμετοχής της (92,1%) στην Vivartia, κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία έχει ήδη ενημερώσει την ενδιαφερόμενη, ότι δεν είναι σε θέση, κατά το τρέχον διάστημα, να εισέλθει σε συζητήσεις για το περιεχόμενο της ως άνω μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει στο επενδυτικό κοινό (1.8 και 8.8.2019), ευρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις για την αναχρηματοδότηση του εταιρικού δανεισμού της με επενδυτικά κεφάλαια, στο πλαίσιο των οποίων παρέχονται οι συνήθεις στις περιπτώσεις αυτές πληροφορίες, για την διενέργεια οικονομικού και νομικού ελέγχου.

Από εκεί και πέρα, με αξιόλογα κέρδη ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση, μεταξύ άλλων και οι Βιοτέρ (+5%), Unibios (+4,70%), Κτήμα Λαζαρίδη (+4,70%), Δρομέας (+4,50%), Τεχνική Ολυμπιακή (+3,69%), Ικτίνος (+3,09%), Αλουμύλ (+3,03%) και Attica Bank (+2,61%).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:58