search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:48
MENU CLOSE

Άγρια κόντρα ΕΦΣΥΝ – ΠΑΜΕ Τύπου για την αμφιλεγόμενη υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων

23.09.2019 07:42
«Έφοδος» της Επιθεώρησης Εργασίας στα γραφεία της «Εφημερίδας των Συντακτών» - Media

 

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει από την περασμένη Παρασκευή ανάμεσα στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ και την «Εφημερίδα των Συντακτών» μετά από ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ και στην οποία κάνει λόγο για «επικίνδυνους αντεργατικούς σχεδιασμούς» της εφημερίδας, αναφέροντας ότι «οι διοικούντες απαιτούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα βεβαιώνουν ότι δεν έχουν καμμιά μισθολογική απαίτηση από τη εργοδότρια εταιρεία».

Άμεση ήταν η αντίδραση της διεύθυνσης της εφημερίδας η οποία σήμερα εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Μοναδικοί εργοδότες οι αναγνώστες μας». Στην απάντησή της η ΕΦΣΥΝ τονίζει τα ακόλουθα στα καταγγελλόμενα του ΠΑΜΕ.

«Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα μας, σε αντίθεση με τις άλλες εφημερίδες, δεν έχουν ούτε «διοίκηση», ούτε «διοικούντες», ούτε «εργοδοσία». Μοναδικοί ιδιοκτήτες τής «Εφ.Συν.» είναι οι εργαζόμενοι σε αυτήν και οι αναγνώστες της. Ολα τα εκλεγμένα όργανα της εφημερίδας μας συγκροτούνται από εργαζόμενους συνεταιριστές, οι οποίοι περιφρουρούν και υπερασπίζονται σταθερά τα συμφέροντα της εφημερίδας και των εργαζομένων σε αυτήν.

Οι όψιμα ενδιαφερόμενοι για τα δικαιώματά μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι με τη συνέπειά μας στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία και με την αυστηρή προσήλωσή μας στη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας έναντι όλων, η εφημερίδα μας συμπληρώνει σε λίγες εβδομάδες εφτά χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον χώρο του Τύπου και παρά τον λυσσαλέο πόλεμο που διεξάγεται εναντίον της από πολιτικά, οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, οι όποιοι καταγγέλλοντες να αναζητήσουν αλλού αντεργατικούς σχεδιασμούς και απαιτήσεις της εργοδοσίας και να στρέψουν εκεί το αγωνιστικό ενδιαφέρον τους.

Ο Συνεταιρισμός των εργαζομένων στην «Εφ.Συν.» με την επωνυμία «Συνεταιρισμός των εργαζομένων σε εφημερίδες και περιοδικά», στον οποίο ανήκει η εφημερίδα, λειτουργεί και αποφασίζει πάντα με συλλογικές διαδικασίες και επιλέγει τους καλύτερους δυνατούς τρόπους με τους οποίους διασφαλίζονται η έκδοση, η ανεξαρτησία και το μέλλον της εφημερίδας, η θωράκισή της απέναντι στη διαπλοκή που κυριαρχεί στα ΜΜΕ, ο συνεταιριστικός χαρακτήρας της και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτήν.

Κάθε προσπάθεια, από όπου και αν προέρχεται, για να διασπαστεί το αρραγές μέτωπο των εργαζομένων στην «Εφ.Συν.» είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Ο Συνεταιρισμός των εργαζομένων στην «Εφ.Συν.»

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι της ΕΦΣΥΝ έχουν ήδη οφειλόμενους δύο μισθούς και η διεύθυνση επιχειρεί, κατά την εκτίμησή του, «να εμφανίσει ότι δεν χρωστά στους εργαζόμενους με στόχο να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενίσχυσης του τύπου, που ψηφίστηκε από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει και η κυβέρνηση της ΝΔ.»

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

“Οι Διοικούντες την «Εφημερίδα των Συντακτών» απαιτούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα βεβαιώνουν ότι δεν έχουν καμμιά μισθολογική απαίτηση από τη εργοδότρια εταιρεία.

Απαράδεκτη και αντεργατική ενέργεια, γιατί στην πραγματικότητα η εφημερίδα δεν έχει καταβάλλει δύο και πάνω μισθούς και με την κίνηση αυτή επιχειρεί να εμφανίσει ότι δεν χρωστά στους εργαζόμενους, με στόχο να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενίσχυσης του τύπου, που ψηφίστηκε από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Δίνοντας τους αντιπαροχή γραμμάτιο με μεταχρονολογημένη λήξη- εξόφληση σε ένα χρόνο.
Επισημαίνουμε ότι η ενυπόγραφη εκχώρηση των μισθολογικών απαιτήσεων από τους εργαζόμενους στην εργοδοσία εγκυμονεί κινδύνους να γίνει αδύνατη η διεκδίκηση αυτών των μισθών στην περίπτωση άρνησης ή αδυναμίας καταβολής τους στο μέλλον.

Για την ώρα η εφημερίδα καρπώνεται τσάμπα δουλειά ενώ το γραμμάτιο σημαίνει κίνδυνο να χάσουν τους μισθούς οι εργαζόμενοι αν δεν υπάρξει χρηματικό αντίκρυσμα στην ημερομηνία εξόφλησής του.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους της «Εφημερίδας των Συντακτών» να μην περάσουν θηλιά στο λαιμό τους, εκχωρώντας μισθολογικά τους δικαιώματα στην διοίκηση της εφημερίδας. Ως ενέργεια ανοίγει το δρόμο του εκβιασμού εργαζομένων από την εργοδοσία και άλλων ΜΜΕ να εκχωρούν μισθολογικές απαιτήσεις, δηλαδή να δουλεύουν τσάμπα, αφού η απλήρωτη δουλειά είναι γενικευμένο φαινόμενο στα ΜΜΕ, ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της εφημερίδας που αντιστέκονται και καλούμε τις πλειοψηφίες των Ενώσεων να πάρουν θέση τώρα!”

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:47