search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:15
MENU CLOSE

Χ.Α.: Στα χαμηλά ημέρας, με μειωμένο τζίρο

23.09.2019 15:58
Υποτονικό κλίμα στο Χρηματιστήριο με «άφαντο» τζίρο - Media

 

Απόλυτα αναμενόμενη η σημερινή συρρίκνωση του τζίρου, μετά το rebalancing της Παρασκευής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν καθαρά πτωτική, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ακολουθώντας το επιφυλακτικό κλίμα στην Ευρώπη, λόγω Thomas Cook και ο γενικός δείκτης δεν απέφυγε το κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας και λίγο ψηλότερα από την πρώτη στήριξη στις 860 μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο γενικός δείκτης, υποχωρώντας μέχρι τις 860,98 μονάδες (-1,73%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 862,59 μονάδες, με απώλειες 1,55%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 54 εκατ., από τα οποία τα 4,1 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Το επιφυλακτικό κλίμα στην Ευρώπη ενέτειναν οι δηλώσεις Ντράγκι, ενώ και η Goldman Sachs δηλώνει επιφυλακτική, για την βραχυπρόθεσμη πορεία των διεθνών αγορών.

“Η οικονομία της ευρωζώνης δεν δείχνει κάποια πειστικά σημάδια ανάκαμψης. Η επίμονη κάμψη στη μεταποίηση απειλεί να ‘μολύνει’ και τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας”, προειδοποίησε ο Μάριο Ντράγκι,  σε ομιλία του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

“Η Wall Street βρίσκεται κοντά σε νέα επίπεδα ρεκόρ, αλλά οι επενδυτές μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με μια περίοδο ισχυρών αναταράξεων, καθώς η μεταβλητότητα στην αγορά μετοχών είναι κατά μέσο όρο 25% υψηλότερη τον Οκτώβριο, από το 1928 και έπειτα, με την τεχνολογία και τον τομέα της υγείας να είναι οι πιο ευμετάβλητες ομάδες”, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αν και αποφεύχθηκε το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, τόσο το -2,12% του τραπεζικού δείκτη (ενδοσυνεδριακό χαμηλό -3,62%), όσο και η τελική εικόνα στις επιμέρους μετοχές, επιβεβαιώνουν την απόλυτη επικράτηση των πωλητών (Alpha Bank -2,39%, Εθνική -1,92%, Eurobank -2,52%, Πειραιώς -0,80%).

Ερχόμενοι στον ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΔΕΗ (+0,14%) και Σαράντης (+0,99%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Aegean Airlines και ΟΛΠ.

Από τις μετοχές που πιέστηκαν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco (-2,04%), TITC (-2,09%), Motor Oil (-4,03%), Jumbo (-3,57%) και Ελλάκτωρα (-3,72%).

Μένοντας στον μη τραπεζικό FTSE25, σύμφωνα με ανακοίνωση από τα Ελ. Πετρέλαια “η εξ ολοκλήρου θυγατρική εταιρεία της HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC ανακοίνωσε σήμερα στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου πρόταση εξαγοράς που απευθύνει προς τους κατόχους ομολογιών, εγγυημένων από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., με τοκομερίδιο 4,875% και λήξη τον Οκτώβριο 2021, συνολικού ποσού εκδόσεως ευρώ 449.530.000. Η πρόταση αφορά την εξαγορά των υφισταμένων ομολογιών από την εταιρεία έναντι μετρητών. Η πρόταση εξαγοράς προβλέπει την καταβολή από την εταιρεία στους κατόχους των υφισταμένων ομολογιών, σε μετρητά, ποσού 1.092,5 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας υφισταμένων ομολογιών, πλέον δεδουλευμένων τόκων μέχρι και την προηγουμένη μέρα της ημερομηνίας καταβολής, η οποία θα ορισθεί περί την 3η Οκτωβρίου 2019 και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της πρότασης εξαγοράς που παρατίθενται αναλυτικά στο πληροφοριακό δελτίο της 23ης Σεπτεμβρίου, που θα είναι διαθέσιμο για τους επιλέξιμους κατόχους υφισταμένων ομολογιών”.

Λίγα τα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά και οι Τζιρακιάν (+17,33%), Κυριακούλης (+10,38%) Πλαστικά Θράκης (+2,93%), Audiovisual (+3,11%), Άβαξ (+2,08%) και Ικτίνος (+2,12%).

Υπενθυμίζεται ότι αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου η ΔΕΗ, ενώ πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθούν και από τις διαθέσεις των διεθνών αγορών.

“Το βασικό ζήτημα με τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι να εξασφαλίσουμε να εξασφαλίσουμε ότι διατηρούνται οι ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς που απολαμβάνει σήμερα η Ελλάδα”, σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Κύρτσου.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο Μ. Ντράγκι απάντησε ότι “η συμμετοχή εξαρτάται από την ‘επιλεξιμότητα’ (σ.σ. η Ελλάδα δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα). Είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι αν η πρόοδος συνεχίσει να είναι σημαντική στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, θα υπάρχουν συνθήκες στις οποίες θα μπορεί να συμμετάσχει στο ‘QE’, αλλά πρόοδος πρέπει να γίνει”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01