14/08/2020 11:19:36

Βούτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η Αριστερά της νέας εποχής (Video)

Βούτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η Αριστερά της νέας εποχής (Video)  - Media

 

Στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό στη Μόρια αλλά και στο γενικότερο, μείζον για την Ελλάδα και την Ευρώπη, θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού αναφέρθηκε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ  Νίκος Βούτσης στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στη δημόσια τηλεόραση. 

Ο Ν. Βούτσης έκανε λόγο για μία διαχρονική τραγωδία πάνω σε ανθρώπινες ζωές, χαρακτήρισε ως αίσχος την κατάσταση έτσι όπως εξελίσσεται σήμερα ενώ διαφώνησε με την τακτική αποτροπής μέσω της πίεσης πάνω στους ανθρώπους που ακολούθησε εξαρχής η Κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και την απομάκρυνση από καίριες θέσεις στελεχών με πολύ μεγάλη εμπειρία που διαχειρίζονταν από το 2015 το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

Συγκεκριμένα ο τέως Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε:

Μιλάμε για μία διαχρονική τραγωδία πάνω σε ανθρώπινες ζωές, σε μικρά παιδιά, σε γυναίκες, σε ευάλωτες ομάδες, καθώς ο συγκεκριμένος καταυλισμός επί της ουσίας διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενεί μόνο το ένα τρίτο από τους ανθρώπους που τώρα βρίσκονται εκεί.

Πρόκειται περί αίσχους, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση και οι ευθύνες προφανώς βαρύνουν και τη δική μας πλευράς, εννοώ της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο ότι το ότι ανανεώνεται συνεχώς ο πληθυσμός, διότι έρχεται κόσμος και υπάρχει ένταση στις εισροές. Έχει να κάνει και με δύο κρίσιμα ζητήματα τα οποία θα σας θέσω. Πρώτον, το ζήτημα των αναγκαίων υποδομών στον ηπειρωτικό κορμό όπου και τα κονδύλια υπάρχουν και ο σχεδιασμός υπήρχε και είχε αποδώσει σε ένα βαθμό. Δηλαδή η Μόρια είχε φτάσει να έχει 5.000 με 5.200 άτομα. Ένας μειωμένος αριθμός σε σχέση με σήμερα καθώς είχαν φύγει αρκετοί προς τον ηπειρωτικό κορμό. Αλλά βεβαίως αυτός ο πληθυσμός ανανεώθηκε πάρα πολύ γρήγορα.

Θα πρέπει η σημερινή Κυβέρνηση να αντιληφθεί γιατί όταν ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν το είχε αντιληφθεί και είχαν κινητοποιηθεί και οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι της δικής της επιρροής, ότι ως χώρα θα πρέπει να ανταποκριθούμε με δομές ανθρώπινες. Και δεν θα πρέπει κάθε τοπική κοινωνία να αφήνει τις άλλες τοπικές κοινωνίες δηλαδή των νησιών να δέχονται όλο το βάρος. Αυτό είναι απαράδεκτο και αυτή η συζήτηση είχε ξεκινήσει, το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει και στα χαρτιά και σε ένα βαθμό είχε υλοποιηθεί. Τώρα από ότι φαίνεται συνεχίζεται, μάλιστα με κάπως γρήγορους ρυθμούς για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, διότι έχουν υπερβεί τις 10.000 οι φιλοξενούμενοι.

Το δεύτερο είναι ότι χρειάζεται μία Εθνική στρατηγική, η οποία είχε χαραχθεί και η οποία πιστεύω και τώρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μετακινηθεί. Δεν είχε τελεσφορήσει όμως ως προς την Ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος. Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε να μην υπάρχει η ανάληψη ευθύνης από όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη σε σχέση με τις χώρες πρώτης υποδοχής που τελικά αφήνονται να δέχονται όλο το βάρος των μεταναστευτικών ροών.

Υπάρχουν βεβαίως και άλλα πολλά θέματα όπως για παράδειγμα το πως ενσωματώνονται  τα παιδιά στα σχολεία. Ήδη 11.500 παιδιά προσφυγάκια είχαν μπει σε τάξεις και βοηθούσε και η Βουλή με το να παρέχει τα χρήματα για το πετρέλαιο και τη θέρμανση. Θα πρέπει να διευκολυνθούν και με το ΑΜΚΑ τους για τα υγειονομικά αλλά και με την εκπαιδευτική διαδικασία. Είχαν  γίνει πάρα πολύ σοβαρά βήματα που επαναλαμβάνω δεν θέλω να σκεφτώ ότι αυτά τα βήματα θα παρθούν πίσω αλλά ίσα-ίσα θα γίνουν και άλλα πολύ πιο τολμηρά βήματα.

Θα διαφωνήσω όμως με την κεντρική στρατηγική με την οποία μπήκε αυτή η Κυβέρνηση στη διακυβέρνηση που ήταν μία στρατηγική στα χαρτιά. Μία στρατηγική αποτροπής μέσω της πίεσης πάνω στους ανθρώπους, στον ανθρώπινο παράγοντα. Δηλαδή μέσα σε ενάμιση μήνα δεν υπήρξαν καθόλου μετακινήσεις των υπεράριθμων από τη Μόρια και ταυτόχρονα τα πολύ μεγάλα κενά που υπήρχαν σε ιατρικό και διοικητικό δυναμικό δεν καλύφθηκαν. Αφέθηκε πονηρά και τεχνηέντως η κατάσταση για να κυκλοφορήσει ότι δεν είμαστε πολύ φιλόξενη ως χώρα έτσι ώστε να σταματήσουν οι ροές. Αυτή η «στρατηγική», αντιλήφθηκε γρήγορα η Κυβέρνηση, ότι δεν έχει κανένα νόημα διότι πρέπει να ξέρετε ότι η Τουρκία έχει φτάσει τα 3,5 εκατομμύρια, ήταν 2,5 όταν ήμουν εγώ ο υπουργός Εσωτερικών, δηλαδή τα νούμερα για τα οποία συζητάμε εμείς με τις 68 ή 76 χιλιάδες προφανώς ανήκουν σε μία άλλη κλίμακα.

Ήταν επίσης λάθος και το επισημαίνω δημόσια, μήπως το λάβουν υπόψη τους στην Κυβέρνηση, ότι απομακρύνθηκαν άμεσα στελέχη πολύ μεγάλης εμπειρίας όπως η Στρατηγός κα. Τσιριγώτη, η οποία γνώριζε το θέμα και το είχε διαχειριστεί από το 2015  ή στελέχη και διευθυντές για τους οποίους έχει μπει ερωτηματικό στην παρουσία τους, γιατί σε αυτά τα πράγματα η εμπειρία είναι το πιο σημαντικό.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βούτσης ανέφερε πώς «Δε θα υπάρξει ιδεολογική ή προγραμματική και πολιτική μετάλλαξη του χώρου. Θα υπάρξει ουσιαστική διεύρυνση με βάση τα διακυβεύματα της νέας εποχής όπως π.χ. το οικολογικό – κλιματικό. Θα ενσωματωθούν σε μία σύγχρονη αριστερά που θα μπορεί να διεκδικήσει και ως κυβερνώσα αριστερά το comeback». 

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πορεία μετάβασης. «Έχει διευκρινιστεί απολύτως ότι θα πρόκειται για ένα συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής θα είναι ένα νέο κόμμα» σημείωσε ο Ν. Βούτσης και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε να γίνουμε κάτι άλλο, σε πέντε εκλογές ο κόσμος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που θέλουμε είναι να διευρυνθούμε, να εκσυγχρονιστούμε και να ανταποκριθούμε στη νέα εποχή».

«Μας ενδιαφέρει να έρθουν οι νέες δυνάμεις που ενδεχομένως δε ψήφισαν ποτέ. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτό το target group γιατί αυτοί θα είναι οι άνθρωποι που θα δώσουν τη σφραγίδα τους μετά την κρίση. Είμαστε σε μία νέα εποχή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» τόνισε ο τέως πρόεδρος της Βουλής.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ο Ν. Βούτσης παρατήρησε ότι «σε πάρα πολλά ζητήματα η κυβέρνηση δείχνει τις αντιφάσεις της. Μία μερίδα του κόσμου αντιλαμβάνεται ότι ενδεχομένως κακώς είχε ποντάρει εκεί. Δε μας αφορά το πότε θα γίνει κυβερνητική αλλαγή, το θέμα είναι το πώς θα γίνει και από ποιο κόμμα» σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.