search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:33
MENU CLOSE

Απασφαλίστηκε η βόμβα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2093
2-10-2019
01.10.2019 23:16
sk191003ajjj.jpg

Μετά τις εκλογές σχεδόν πάντα υπάρχει μια περίοδος ηρεμίας για τον εκάστοτε νέο ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου. Όταν, δε, μεσολαβούν τα μπάνια του λαού, μερικά πράγματα, κακά τα ψέματα, πηγαίνουν στο ρελαντί. Οι πρώτοι μήνες μάλλον κύλησαν σαν νερό, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τις πρώτες ημέρες θέλησε να δείξει ότι ανέλαβε προετοιμασμένη την διακυβέρνηση, ότι ήταν ήδη έτοιμη να διορθώσει τα κακώς κείμενα και ότι επιθυμεί να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο, βοηθούντως μάλιστα και του… ΣΥΡΙΖΑ, που μάλλον δεν έχει βρει ακόμα τα αντιπολιτευτικά του πατήματα.

Καθώς όμως μπήκαμε στον δεύτερο μήνα του φθινοπώρου, τα… καιρικά φαινόμενα πάνω από την κυβέρνηση θυμίζουν άλλη εποχή. Η «βόμβα» της Μόριας απασφαλίστηκε και, παρά το υπουργικό συμβούλιο και τις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι, οι εξελίξεις πρόλαβαν το κυβερνητικό επιτελείο.

Χρειάστηκε ένα ακόμα υπουργικό συμβούλιο για να επαναβεβαιώσει τη λήψη μέτρων και να τονίσει την ανάγκη διεθνοποίησης του ζητήματος, την ώρα που η αποσυμφόρηση των νησιών με τη δημιουργία νέων δομών στην ενδοχώρα είναι πολύ πιθανό να φέρει γκρίνια από πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές, που θα πρέπει να δώσουν «εξηγήσεις» στα τοπικά ακροατήρια.

Έτσι λοιπόν, με αμηχανία και με προσπάθεια αλλαγής ρητορικής, επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πρώτη σοβαρή κρίση που συναντά μέσα στις πρώτες 100 ημέρες «ζωής» της. Η τραγωδία στη Μόρια και η γενικότερη αναταραχή σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό οδήγησε την κυβέρνηση διά των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου να επιταχύνει τη διαδικασία λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ιδιαίτερα προετοιμασμένη για ένα ζήτημα το οποίο είχε κάνει «σημαία» στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε επισκεφτεί τη Μόρια και δήλωνε μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας που πραγματοποίησε ότι αναχωρεί από το νησί «με την εντύπωση, τη θετική, που αποκόμισα από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό πρόβλημα εδώ στο νησί», μετά το πρόσφατο τραγικό περιστατικό, κατηγόρησε τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δημιούργησε «γκουλάγκ».

«Στη Μόρια πράγματι οι συνθήκες είναι άθλιες. Και στη Σάμο το ίδιο. Δεν αντιμετωπίζονται με ψέματα ή εξωραϊσμούς. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερο θράσος, ώστε αυτοί που έφτιαξαν, παράτησαν και μας κληρονόμησαν αυτό το γκουλάγκ να γίνονται τιμητές σε δυο μήνες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παλεύουμε ώστε τον χειμώνα στα νησιά να βρίσκονται λιγότεροι από τους μισούς. Εάν οι ροές συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, θα δυσκολευθούμε αφάνταστα να το καταφέρουμε. Αλλά θα γίνει. Όλη η Ελλάδα θα δείξει την αλληλεγγύη της στα νησιά. Εάν κι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί, ας συμπράξει» σημειώνεται ακόμη χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα ο Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε σειρά ρυθμίσεων και μέτρων, κατά την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου για την επιτάχυνση και την αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου που έκανε στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και της αύξησης των μεταφορών προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος κινείται σε δύο άξονες, τον εσωτερικό και τον διεθνή. «Και είναι σαφές», όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά το κυβερνητικό στέλεχος στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, «πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι είπε προεκλογικά: Φυλάσσει τα σύνορα, επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ή απόρριψης ασύλου, αυξάνει τις επιστροφές και κατασκευάζει κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα».

Πέρα από τον Ατλαντικό

Η κρίση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό έρχεται πάντως σε μια στιγμή που η κυβέρνηση δεν κρύβει την ικανοποίησή της από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τα αποτελέσματα του ταξιδιού στις ΗΠΑ, πάντως, αποτιμώνται θετικά από το κυβερνητικό επιτελείο, έστω και αν δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μητσοτάκης, όπως συνέβη και στα ταξίδια σε Βερολίνο, Παρίσι και Χάγη, επιμένει στο μότο ότι η «Ελλάδα αλλάζει σελίδα», δίνοντας έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο υποστήριζαν ότι η χώρα ξαναμπήκε στο διεθνές προσκήνιο, αλλάζοντας το αφήγημα και παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως μια χώρα αξιόπιστη, σοβαρή, που έχει αφήσει πίσω της τη μιζέρια.

Τόνιζαν, επίσης, ότι οι επαφές του Μητσοτάκη με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες αποτέλεσαν άλλη μια κίνηση για την προβολή της Ελλάδας ως μιας χώρας έτοιμης να δεχθεί επενδύσεις, καθώς σταδιακά το περιβάλλον για επιχειρηματικές κινήσεις θα γίνεται ολοένα και πιο φιλικό. Στόχος της κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση, είναι να στείλει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποτελέσει success story για την Ευρώπη, δημιουργώντας ένα φιλικό προς τους επενδυτές περιβάλλον προωθώντας τις αποκρατικοποιήσεις και ενισχύοντας εμβληματικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό.

«Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την αποστολή να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο. Με τις πρωτοβουλίες του αναδεικνύει μια Ελλάδα, στην οποία αξίζει να ζει κανείς και να επενδύει. Μια χώρα που μπορεί να ονειρεύεται ξανά. Μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που γύρισε σελίδα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Μετά από μία εβδομάδα, 36 συναντήσεις, 7 ομιλίες και 2 συνεντεύξεις, ο πρωθυπουργός επανατοποθέτησε την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη, ως μια χώρα αξιόπιστη, σοβαρή και σύγχρονη, που έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τη μιζέρια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων, όπως του Ελληνικού, της COSCO και των Σκουριών. Δηλαδή, αυτό που περιμένουν οι επενδυτές, για να πειστούν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί ένα πλαίσιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα. Η μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων και στα μερίσματα, επίσης, ενισχύει αυτό το μήνυμα», σημείωσε ο Πέτσας αναφορικά με το τι σηματοδοτεί η παρουσία του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη σε επίπεδο οικονομίας και επενδύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας για ακόμη μια φορά ότι η στρατηγική της κυβέρνησης δίνει έμφαση στην αύξηση των επενδύσεων που φέρνουν δουλειές και ανάπτυξη στη χώρα, γνωστοποίησε ότι συγκροτήθηκε, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία ξεκινά με τη δρομολόγηση τεσσάρων έργων, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, τα σχέδια αφορούν τουριστικό κέντρο στον κόλπο της Κισσάμου, προϋπολογισμού 303 εκατ. ευρώ, ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού-ιατρικού-πολιτιστικού συνεδριακού πόλου στον Ελαιώνα, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, ανάπτυξη 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στους νομούς Σερρών και Βοιωτίας, προϋπολογισμού 172 εκατ. ευρώ, και έργο προϋπολογισμού 214 εκατ. ευρώ συστάδων φωτοβολταϊκών σταθμών σε 12 σημεία στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα και… «έπεται συνέχεια», όπως είπε ο Πέτσας.

Ψήφος αποδήμων…

Όπως ήταν φυσικό, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού ήταν μέρος της ατζέντας Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μια δέσμευση της κυβέρνησης αλλά και πεδίο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, όπως προβλέπεται, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την πρόταση οι ψήφοι του εξωτερικού να μετρούν στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου.

«Μετά από πολλά χρόνια, Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε σε ανοικτή εκδήλωση στην Αστόρια. Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αμερική είναι το νέο σπίτι για τους Έλληνες ομογενείς, αλλά ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς τους βρίσκεται στην πατρίδα. Επίσης, επανέλαβε ότι, με νόμο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή, οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν επιτέλους να ψηφίζουν στις εκλογές από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

…εθνικά ζητήματα

Όσον αφορά τα εθνικά ζητήματα, οι επαφές του Μητσοτάκη, κυρίως, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλαν το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει για όλα τα ζητήματα υπό την προϋπόθεση του αμοιβαίου σεβασμού αλλά και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο.

«Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, ενώ η χώρα μας βρίσκεται κοντά σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή, παραμένει πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποτιμώντας το πρωθυπουργικό ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ειδικότερα την παρουσία του Μητσοτάκη στο βήμα των ομιλητών του ΟΗΕ.

Όπως σημείωσε ο Πέτσας, ο πρωθυπουργός «τόνισε, ωστόσο, πως δεν μπορεί να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, χωρίς πλήρη σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Τόνισε ότι ενέργειες που επίμονα αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη θάλασσα και στον αέρα, υπονομεύουν τη βασική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και παρεμποδίζουν σοβαρά τις προσπάθειες προς μια αμοιβαία επωφελή σχέση».

Αλλά και συγκρούσεις

Την αντιπαράθεση, πάντως, με τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μονοπωλήσει τις επόμενες ημέρες – «είναι θέμα ημερών να προχωρήσουμε στη συζήτηση. Περιμένετε μέχρι αύριο, μεθαύριο, ανακοίνωση» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου στο μπρίφινγκ της Τρίτης – η συζήτηση στην Ολομέλεια περί της πρότασης της Ν.Δ. για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Στη Ν.Δ. ακονίζουν ήδη τα… μαχαίρια, μια και θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουν πολλά γύρω από την υπόθεση της Novartis. Πολλοί, μάλιστα, βλέπουν και μια προσπάθεια να ικανοποιηθεί το εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος και να διατηρηθούν οι ισορροπίες, μια και η Προκαταρκτική, ενδεχομένως, να χειριστεί μέχρι τέλους την υπόθεση ενώ, παράλληλα, υπάρχει «παράθυρο», εάν προκύψουν στοιχεία, να περιληφθεί και το όνομα του Αλέξη Τσίπρα. Το Μαξίμου, πάντως, που δεν επιθυμεί να κατηγορηθεί για ρεβανσισμό, δείχνει ότι επιμένει πως οι πρώην πρωθυπουργοί δεν κρίνονται από τη Δικαιοσύνη, «αλλά από τις κάλπες και την Ιστορία».

Και μέσα σε όλα η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των συνδικάτων, τα οποία αντιτίθεται σφόδρα στα όσα προβλέπει το επενδυτικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά και για τον συνδικαλιστικό νόμο. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν διοργανωθεί δύο μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς θεωρείται ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αποτελούν μεγάλο πισωγύρισμα για τα εργασιακά δικαιώματα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα λειτουργήσουν βελτιωτικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα ευνοήσουν τις επενδύσεις, και από εδώ και πέρα μένει να φανεί πόσο διατεθειμένη είναι να επιμείνει στο σχέδιο που παρουσίασε ή να κάνει κάποιες υποχωρήσεις…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01