search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:07
MENU CLOSE

Πρόσω ολοταχώς για πάρκα κεραιών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2093
2-10-2019
03.10.2019 14:45
20fa2dd9-a993-4b64-bc5d-39c31f549935.jpg

 

Αποτελεί αίτημα εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, καθώς η κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα εκπομπής σε όλη τη χώρα είναι χαοτική. Η μετάδοση του ψηφιακού σήματος στην τηλεόραση απαιτεί τη δημιουργία πάρκων κεραιών.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα κέντρα εκπομπής είναι η χειρότερη δυνατή. Σύμφωνα με τις «Τυπολογίες», σε πολλά κέντρα εκπομπής άγνωστοι σταθμοί εκπέμπουν από κοινούς πομπούς ή αναμεταδότες, με χρήση κοινού ρεύματος.

Ακόμη και στη ΔΕΗ υπάρχουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί των δήμων από κέντρα εκπομπής που κανείς δεν γνωρίζει ποιος τα χρησιμοποιεί. Η ΔΕΗ ζητάει την πληρωμή από τους δήμους και οι δήμοι με τη σειρά τους απαιτούν χρήματα από την Digea.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποπληρωμή λογαριασμού ρεύματος ύψους 18.000 ευρώ από την Digea στον Δήμο Αγίου Νικολάου. Ο ιδιώτης πάροχος δικτύου είπε ότι δεν θα πληρώσει όλο το ποσό του ανεξόφλητου λογαριασμού, καθώς ρεύμα από το κέντρο εκπομπής έπαιρναν και άλλοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί. Ωστόσο, ο δήμος δήλωσε ότι δεν ξέρει ποιοι είναι αυτοί.

Η δημιουργία πάρκων κεραιών λοιπόν προβλέπεται στο υπό κατάθεση Αναπτυξιακό νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και η νέα νομοθεσία για την κατασκευή και εγκατάσταση κεραιών. Όπως αναφέρει το περιοδικό «Ψηφιακή Τηλεόραση», στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας «οργανωμένων εκτάσεων υποδοχής κατασκευών κεραιών» («πάρκα κεραιών, των οποίων τη διαχείριση αναλαμβάνει δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας, ο οποίος ρυθμίζει την οργάνωση και τη συντήρηση, καθώς και τη γενική εποπτεία του πάρκου κεραιών»). Η διοίκηση, η διαχείριση και η λειτουργία του πάρκου κεραιών ρυθμίζεται από κανονισμό λειτουργίας που καταρτίζεται από τον εκάστοτε φορέα διαχείρισης.

Με τον κανονισμό λειτουργίας ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα επί των κεραιοσυστημάτων, καθώς και επί των κοινόχρηστων χώρων, υποδομών και εγκαταστάσεων, οι απαιτούμενες δαπάνες για τη λειτουργία του πάρκου, η ενδεχόμενη αμοιβή του διαχειριστή, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Η δημιουργία πάρκων κεραιών στα μεγάλα κέντρα εκπομπής ραδιοτηλεοπτικής εκπομπής είναι ένα ζήτημα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης των παρόχων δικτύου με τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών Αντώνη Τζωρτζακάκη.

Οι δύο πάροχοι δικτύου Digea και ΕΡΤ διαθέτουν εκτεταμένο δίκτυο κέντρων εκπομπής σε όλη την Ελλάδα και αναμένεται να μετατραπούν σε διαχειριστές πάρκων κεραιών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο Πρότυπος Κανονισμός λειτουργίας των πάρκων κεραιών θα εγκριθεί με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Επιπλέον, η ΕΕΤΤ είχε λάβει απόφαση εδώ και έναν χρόνο για τη θέσπιση νέων ρυθμίσεων που αφορούν τη «συν-εγκατάσταση» κεραιών. Στο νομοσχέδιο συγκεκριμενοποιούνται οι προϋποθέσεις της συν-εγκατάστασης παρόχων δικτύων.

Από την άλλη, τοπικά σωματεία αντιδρούν στη δημιουργία πάρκων κεραιών στην περιοχή τους. «Την προκλητική και αδιάλλακτη απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και του υπουργείου Μεταφορών να δημιουργηθεί πάρκο κεραιών στο Υψάριο Όρος Θάσου» καταγγέλλουν σωματεία της Καβάλας και της Θάσου. Ακόμη, καλούν όλα τα εργατικά σωματεία του Ν. Καβάλας να καταδικάσουν «την απόφαση της ΥΠΑ και του υπουργείου Μεταφορών να δημιουργηθεί πάρκο κεραιών στο Ψαριό και με τον συλλογικό μας αγώνα να ακυρώσουμε τα σχέδιά τους».

«Αρνούμαστε να γίνουμε τα πειραματόζωά τους. Θα διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο την υγεία των παιδιών μας. Τα ίδια έλεγαν και το 2002, ότι δεν επηρεάζεται η υγεία μας. Κι όμως, υπήρξαν επιστημονικές εκθέσεις που έδειχναν το αντίθετο», τονίζουν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:07