search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:21
MENU CLOSE

40+ χρόνια HALF NOTE // 40 xρόνια μεγαλώνουμε μαζί!

07.10.2019 13:36
40+ χρόνια HALF NOTE // 40 xρόνια μεγαλώνουμε μαζί! - Media

 

 

HALF NOTE JAZZ CLUB 

Η τζαζ πλευρά της πόλης

40 plus χρόνια, μεγαλώνουμε μαζί

Το Half Note Jazz Club, το πιο επιδραστικό κι αυθεντικό venue της Αθήνας διανύει πλέον την 5η δεκαετία της ζωής του και γιορτάζει! Μετά από χιλιάδες μουσικές βραδιές γεμάτες συγκίνηση, αυτοσχεδιασμούς και μαγεία, το Half Note Jazz Club της Αθήνας, συγκαταλέγεται πλέον – και δικαίως – στο πάνθεον των σημαντικότερων jazz clubs του κόσμου.
 

Γιατί;
 
Διότι, για 40 plus… χρόνια, το Half Note Jazz Club είναι η Αθηναϊκή σκηνή που η πρωτοπορία συναντά την παράδοση, όπου οι αυτοσχεδιαστικοί ήχοι της Νέας Υόρκης συναντούν τον ηλεκτρισμό του Chicago, όπου η ρομαντική Μεσόγειος συναντά τη φλόγα του Buenos Aires.
 
Διότι, για 40 plus… χρόνια, το Half Note Jazz Club αποτελεί το σημείο που η κορυφαία καλλιτεχνική δημιουργία συναντιέται με την διαχρονική συνέπεια.
 
Διότι,  «Το μόνιμο τζαζ στέκι της Αθήνας», «ο αυθεντικός χώρος ποιοτικής μουσικής»«το κορυφαίο jazz club της πόλης» είναι μόνο κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που καλλιτέχνες και τύπος έδωσαν στο Half Note, τοποθετώντας το ανάμεσα στα πιο φημισμένα venues του πλανήτη.
 
Όλα αυτά όμως είναι λίγα για να μπορέσουν να αποτυπώσουν τι ακριβώς σημαίνει 40 plus χρόνια παρουσίας στην live ψυχαγωγία της Αθήνας. Μιας μεγαλούπολης που δεν βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με την τεράστια jazz παράδοση, αλλά στην μακρινή για πολλούς καλλιτέχνες Ελλάδα!
 
Μια 40χρονη πορεία που θα μπορούσε να αποτυπώνεται στα αναρίθμητα τουβλάκια της διακόσμησης του χώρου, στις 250 συναυλίες κάθε χρόνο, στις εκατοντάδες μικρές και μεγάλες ιστορίες που κρύβουν, αλλά κυρίως στις αξέχαστες μουσικές συγκινήσεις που έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν στο κοινό σπουδαίοι καλλιτέχνες!
 

Κάθε βράδυ μια εντελώς ξεχωριστή, διαφορετική και απόλυτα διαδραστική ιστορία!
 
Οι θρύλοι της Jazz Heath Bros, κάνουν την πρώτη και μοναδική εμφάνισή τους στην Ελλάδα και εκστασιασμένοι από τον χώρο του Club δεν σταματούν να παίζουν, με αποτέλεσμα το πρώτο τους set να διαρκεί 2,5 ώρες!
 
Η συγκινημένη Linda Hopkins δέχεται ως δώρο το δαχτυλίδι μιας κυρίας που ενθουσιάστηκε με την ερμηνεία της.
 
Τα χάλκινα του Markovic παίζουν 6 ώρες ασταμάτητα το 2ο σετ, σε μια διονυσιακή ατμόσφαιρα.
 
Ο τεράστιος Herbie Hancock μπαίνει απρόσμενα στο Half Note και μετά από λίγο, βρίσκεται στη σκηνή να τζαμάρει με τον παλιόφιλο Al Foster!
 
Είναι ο ίδιος χώρος που σύστησε στο κοινό απίστευτους καλλιτέχνες σαν τον Erik Truffaz, σαν τον Omar Sosa, σαν τον Milo Z, σαν την Jazzmeia Horn ή την China Moses!
Η ιστορία
Η συναρπαστική διαδρομή του club, ξεκίνησε με την δημιουργία ενός χώρου απ’ τον αείμνηστο Νίκο Σαχπασίδη που το ονομάτισε «Braxton’s Jazz Nest» στην πλατεία Αμερικής το 1977 αλλά ουσιαστικά μετονομάστηκε σε Half Note Jazz Club (από το ομώνυμο jazz club της Νέας Υόρκης που είχε κλείσει το 1975) όταν μεταφέρθηκε στο υπόγειο της Μιχαλακοπούλου, λίγο καιρό αργότερα.
Την εποχή εκείνη η «συναυλιακή» πραγματικότητα στην Ελλάδα ήταν από ανύπαρκτη έως νηπιακή!  Πολύ σύντομα θα αναλάβει την αποκλειστική διαχείριση του χώρου, ένας οραματιστής και λάτρης της jazz, ο Δημήτρης Δεικτάκης και θα του δώσει την χροιά μιας αυθεντικής live jazz σκηνής που παράγει ιστορία.
Τα επόμενα χρόνια το club, μετακομίζει αρχικά στον Λόφο του Στρέφη και έπειτα την οδό Φθιώτιδος στους Αμπελοκήπους. Τότε, οι μέχρι εκέινη την στιγμη απλοί  θαμώνες, αδελφοί Γεώργα (Γιώργος και Παναγιώτης) προτείνουν στον Δημήτρη Δεικτάκη να μοιραστούν το πάθος τους για τη μουσική αυτή και μεταφέρουν το Club σε έναν καινούργιο χώρο.
 
Έτσι τον Οκτώβριο του 1995, η ενθουσιώδης παρέα των οραματιστών μεγάλωσε και το Half Note άνοιξε τις πόρτες του στην οδό Τριβωνιανού 17, στο Μετς, ξεκινώντας την πορεία που το ανέδειξε στην ελίτ των jazz clubs του κόσμου.
 
Μια δύσκολη, πολλές φορές νεφελώδης, αλλά άκρως συναρπαστική περίοδος ξεκινά για το club, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα είναι πλέον έτοιμη και διψασμένη να γνωρίσει την jazz, το blues και τις μουσικές του κόσμου.
 
Με πολύ αξιόπιστο ήχο και μία σκηνή πλήρως εξοπλισμένη, το Half Note αρχίζει  να προσελκύει το ενδιαφέρον των σπουδαιότερων ονομάτων της δημιουργικής μουσικής.
Το κοινό αρχίζει να συμμετέχει με ενθουσιασμό ενώ ταυτόχρονα αισθάνεται ότι με την εμπιστοσύνη και την αφοσίωσή του συνδιαμορφώνει, κατά κάποιο τρόπο, το πρόγραμμα του αγαπημένου του πλέον club.
 
Half Note σημαίνει JAZZ
Με την εξαιρετική ατμόσφαιρα που το διακρίνει αλλά και με συνθήκες φιλικές τόσο για τους μουσικούς όσο και για το κοινό, το Half Note φιλοξενεί θρύλους της Jazz προσφέροντας ανεπανάληπτες στιγμές στο πιστό κοινό που έχει την τύχη να δει από κοντά τους:
Archie Shepp, Benny Golson, Chico Hamilton, Steve Lacy, Lou Donaldson, Arthur Blythe, Curtis Fuller, Al Foster, Cedar Walton, Mal Waldron, Monty Alexander, Rashied Ali, Lee Konitz, Steve Swallow, David Murray, Sheila Jordan, Carmen Lundy, Greg Osby, Chico Freeman, Freddy Cole, Gary Bartz, Diane Schuur, Oliver Lake, Dave Liebman, Harold Mabern,  Ravi Coltrane, Steve Turre,  Maria Joao,  Dr. Lonnie Smith κ.ά.
 
Half Note σημαίνει και BLUES
Παράλληλα, το κορυφαίο blues θα βρει το χώρο του στο Half Note εκπροσωπούμενο από θρύλους του είδους, όπως οι: Magic Slim, Hubert Sumlin, Big Joe Turner,  Linda Hopkins, Carey & Lurrie Bell, Lucky Peterson, Eddie C. Campbell, Louisiana Red, Matthew Skoller, Eddie Taylor jr. Phillip Walker, Rosa King, Joe Louis Walker, Big Time Sarah, Deitra Farr,  Carlos Johnson, Nick Gravenites, U.P Wilson,  John Primer, Corey Harris, Bill Sims jr. κ.ά.
 
Half Note σημαίνει και WORLD MUSIC
Στην δεκαετία του ‘90 και του ’00, η Ελλάδα αρχίζει να ακολουθεί -με κάποια καθυστέρηση- τα trends της Ευρώπης και η world μουσική μπαίνει όλο και περισσότερο στις μουσικές σκηνές της χώρας.  Έτσι, το Half Note εντάσσει στο πρόγραμμά του τη world & ethnic μουσική φιλοξενώντας σπουδαίους καλλιτέχνες του ανεξάντλητου αυτού είδους και χαρίζει ξεχωριστές διαπολιτισμικές και διαδραστικές μουσικές εμπειρίες στο κοινό του. Fado, Tango, World Fusion, Flamenco, Gypsy Swing, Latin. Όλες οι μουσικές του κόσμου χωρούν εδώ δίνοντας τη δυνατότητα στο Αθηναϊκό κοινό να απολαύσει σπουδαίους καλλιτέχνες του είδους για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Από τη σκηνή του Half Note πέρασαν οι: Pablo Ziegler, Tony Allen, Boban I Marko Markovic Orkestar, Angelo Debarre, Esma, Cristina Branco, Joana Amendoeira,  Melingo, Juan Carlos Caceres, Barbara Mendes, Alfredo Rodriguez, Barbara Luna, Hernan Romero, Mafalda Arnauth, Mariana Ramos, Teofilo Chantre, Antonio Rivas, Alicia Marquez, Pucho & the Latin Soul Bros, Cheik Tidiane Seck, Ivo Papazov, Musafir, Roberto Pla, Katia Guerreiro, Jose Luis Barreto, Dorado Schmitt, L’Orchestre Tzigane de Sulukule, Gustavo Gancedo, Helder Moutinho, Celeste Rodriguez, Cristina Vilallonga, Monica Romero & Omar Ocampo, Luis Stazo, Sussan Deihim, Tonino Carotone, και πολλοί ακόμη.
                                      _____________________________________
 
 Το Half Note Jazz Club λοιπόν γιορτάζει τα 40plus και συνεχίζει να γράφει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στη live ψυχαγωγία της Αθήνας. Αποτέλεσμα πολύχρονης ιστορίας και εμπειρίας του, είναι και το νέο πρόγραμμα του club, μια ακόμη μουσική πανδαισία, στην οποία δεσπόζουν κορυφαία ονόματα της διεθνούς jazz και blues σκηνής, σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες αλλά και σπουδαίες νέες αφίξεις. 
 
Η έναρξη γίνεται στις 11 Οκτωβρίου με το All Star σεξτέτο των Black Art Jazz Collective οι οποίοι ξεκινούν τη φθινοπωρινή τους περιοδεία από το Half Note. Ανάμεσα στα σχήματα που θα φιλοξενηθούν μέσα στη φετινή σεζόν βρίσκονται ο θρύλος του blues Lucky Peterson που συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια καριέρας, οι θρύλοι των πνευστών Charles McPhersonBilly HarperDave MurrayJesse DavisEddie HendersonFred Wesley, o εκπληκτικός τρομπετίστας Nils Petter Molvaer που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, o συνεργάτης του Piazzola και θρύλος των Grammy Pablo Ziegler και πολλοί άλλοι.
 
Από τις 11 Οκτωβρίου, οι γνωστές βραδιές μέθεξης ξεκινούν και πάλι! 
Πιο δυνατά από ποτέ!
 
Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Θράσος Ειρήνης
 

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα
 
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019
 

Παρασκευή 11/10 – Δευτέρα 14/10
BLACK ART JAZZ COLLECTIVE
H  ALL STAR ΚΟΛΕΚΤΙΒΑ ΤΗΣ JAZZ!

 
Το εκπληκτικό σεξτέτο των BLACK ART JAZZ COLLECTIVE, είναι μία αυθεντική All Star μπάντα Αφροαμερικανών που δημιουργήθηκε πριν από 6 περίπου χρόνια απ’ τον τρομπετίστα Jeremy Pelt, τον σαξοφωνίστα Wayne Escoffery και τον ντράμερ Jonathan Blake, με στόχο να τιμήσει την Αφροαμερικάνικη μουσική παράδοση και να αποθεώσει την τεράστια συμβολή της στον πολιτισμό και στην εμπέδωση της σχέσης της jazz με το Αμερικανικό Κίνημα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Το μοναδικό αυτό σχήμα αποτελούμενο από leaders της σύγχρονης jazz, πότε με post bop στοιχεία κι άλλοτε με hard bop στοιχεία όμως πάντα με original συνθέσεις, σκύβει με σεβασμό στο παρελθόν και την παράδοση της μαύρης μουσικής αλλά βασικά πρωταγωνιστεί στην διαμόρφωση του μέλλοντός της! Τέσσερις μέρες , πραγματική γιορτή της jazz!
 
Jeremy Pelt: trumpet
Wayne Escoffery: tenor sax
James Burton ΙΙΙ: trombone
Xavier Davis: piano
Corcoran Holt: contrabass
Mark Whitfield Jr.: drums
 

Τρίτη 15/10
ESPEN BERG TRIO feat. Dimitris Vassilakis
Με αφορμή την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ το τρίο του Espen Berg έρχεται από τη Νορβηγία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Μαζί τους ο σπουδαίος σαξοφωνίστας Δημήτρης Βασιλάκης.
 
Espen Berg: πιάνο
Bárður Reinert Poulsen: μπάσο
Simon Olderskog Albertsen: ντραμς
Δημήτρης Βασιλάκης: σαξόφωνο
 
Τετάρτη 16/10 & 13/2
Brothers From Another Mother (BFAM) // Guests: Δημήτρης Παπαδόπουλος τρομπέτα & Τάκης Πατερέλης τενόρο σαξόφωνο
BFAM all STARS!
 
Οι “BFAM” θα παρουσιάσουν προσωπικές συνθέσεις αλλά και κομμάτια από τις δεκαετίες του ‘50 και του ΄60 προσαρμοσμένα σε σχέση με την παράδοση αλλά και με όραμα το μέλλον της mainstream τζαζ.
 
Φίλιππος Παππάς: τενόρο σαξόφωνο
Παναγιώτης Καψαμπέλης: κιθάρα
Ραφαήλ Μελετέας: πιάνο
Περικλής Τριβόλης: μπασο
Σπύρος Παναγιωτόπουλος: ντραμς
Guests: Δημήτρης Παπαδόπουλος: τρομπέτα & Τάκης Πατερέλης: τενόρο σαξόφωνο
 

Πέμπτη 17, 24, 31/10 & 7/11
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΑΛΑΜΠΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
«ΑΠΟΨΕ»

Ο πετυχημένος τενόρος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος μετά από μια γεμάτη και ποικιλόμορφη δημιουργική χρονιά, με συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, παραστάσεις με συνεχόμενες παρατάσεις που απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές, ξεκινά την νέα καλλιτεχνική περίοδο με 4 εμφανίσεις στο Half Note Jazz Club.
«Απόψε» και για τέσσερις Πέμπτες, ο Σταύρος Σαλαμπασόπουλος επιχειρεί να παρουσιάσει μια ιδιαίτερα φιλόδοξη μουσική πρόταση με ανανεωμένο ρεπερτόριο από την διεθνή και ελληνική μουσική σκηνή. Μαζί με 5 εξαιρετικούς σολίστες, ερμηνεύει παγκόσμιες επιτυχίες από τραγούδια του Presley, Sinatra, Murolo, Piovani αλλά και αξεπέραστα ελληνικά τραγούδια του Μουζάκη, Πλέσσα,Χατζιδακι, Θεοδωράκη κ.α.  Δεν γίνεται να λείψουν βέβαια και οι διάσημες ιταλικές καντσονέτες, μεγάλες «στιγμές» του musical αλλά και γνωστές άριες από τον «κόσμο»της όπερας που συναντούν ακούσματα του Freddie Mercury & του Sting.

Συντελεστές:
Γιάννης Καφετζόπουλος: πλήκτρα
Κώστας Σμόνος: κιθάρες
Μανώλης Τόμπρος: τύμπανα
Γιάννης Πλαγιαννάκος: κοντραμπάσο
Χρήστος Κυριαζής: σαξόφωνο
Ελευθέριος Καλκάνης και Κώστας Σμόνος: Ενορχηστρώσεις
Φωτογραφίες: Πάνος  Ζουλάκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Τσαούσης
 
Παρασκευή 18/10 – Δευτέρα 21/10
LUCKY PETERSON
THE BLUES LEGEND CELEBRATES… 50 YEARS ON THE ROAD!
 

Ο όρος «θρύλος του Blues» είναι αδύναμος για ένα καλλιτέχνη του μεγέθους του Lucky Peterson!  Ο απόλυτος performer & bluesman  – «η τριπλή απειλή του Blues» όπως τον αποκάλεσαν – επιστρέφει στην Αθήνα και το Half Note μετά από 8 χρόνια με την μπάντα του και μεταφέρει μέσα απ’ τα Blues του 21ου αιώνα που παίζει,  τις gospel, rock και jazz επιρροές που κουβαλάει.  Παραδομένος στη μαγεία του Blues από τα 5 μόλις χρόνια του,  όταν ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο, ο Peterson γεννήθηκε  κυριολεκτικά μέσα στο Blues. 
Ο «Son of a Bluesman» – που ανακαλύφθηκε ουσιαστικά από τον Willie Dixon και συνεργάστηκε στην πορεία με την Etta James, τον Bobby Bland, τον  Otis Rush και δεκάδες άλλους – με την απίστευτη κιθαριστική  δεξιοτεχνία,  την μοναδική ευχέρεια στο Hammond και την απόλυτη blues φωνή, συνοδευόμενος απ’ την φανταστική μπάντα του, ξετρελαίνει  το κοινό  κι έρχεται να μας ταξιδέψει …. στους  χωματόδρομους του Memphis και τους παράδρομους του  νότιου Chicago!
 
Lucky Peterson: vocals, Ηammond Β3, keyboard, guitar
Tamara Tramell: feat. Guest vocalist
Shawn Kellerman: guitar
Raul Valdes: drums
Michael Nunno: bass
 

Τετάρτη 23/10
BYS TRIO
The Charlie Haden Project

 
Εμπνευσμένοι από τη μουσική του Charlie Haden, οι B.Y.S. TRIO έρχονται για να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με συνθέσεις του Charlie Haden αλλά και συνθετών που ο ίδιος συμπεριελάμβανε στο πρόγραμμά του, βάζοντας ο καθένας τη δική του προσωπική πινελιά με απόλυτο σεβασμό στο πνεύμα και την αισθητική του Charlie Haden.
 
Παίζουν οι μουσικοί:
Χρυσόστομος Μπουκάλης: κοντραμπάσο
Κώστας Γιαξόγλου: πιάνο
Νίκος Σιδηροκαστρίτης: τύμπανα
 

Παρασκευή 25/10 – Δευτέρα 28/10
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ
«Μ΄ ΑΓΕΡΑ ΜΕ ΒΡΟΧΗ»

 
Οι Χειμερινοί Κολυμβητές εμφανίζονται για 5η συνεχόμενη χρονιά στο Ηalf Νote. Σε τέσσερις μέρες, όπως και πέρσι και ελπίζουν καλύτερα, θα καλύψουν αφ’ ενός το ρεπερτόριό τους των 50 χρόνων της μουσικής τους διαδρομής, και χρονικά και θεματικά, με τραγούδια από τη δισκογραφία τους συμπεριλαμβανομένων ανέκδοτων τραγουδιών, αλλά και τραγουδιών που δεν έχουν ακουστεί ποτέ στις συναυλίες τους.
Αργ.Μπακιρτζής, Κ.Σιδέρης, Κ.Βόμβολος, Θ.Ρέλλος, Μ.Σιγανίδης,Δ. Ρούσσος, Χ. Παπαδόπουλος, Μπ. Παπαδόπουλος Μερικές βραδιές, εναλλάξ, θα πλαισιώσουν το συγκρότημα η Εύη Μάζη (τραγούδι, φλάουτο), ο Διονύσιος Ρούσσος (κιθάρα, τραγούδι), ο Γιάννης Βρυζάκης (τραγούδι) και άλλοι φίλοι, συνάδελφοι και συνεργάτες.
 

Τετάρτη 30/10 & Τετάρτη 6/11
ΜΟΤΤΕΤ Feat. ΞΕΝΙΑ ΓΑΡΓΑΛΗ
 
Ένα χρόνο από την κυκλοφορία της πρώτης τους δισκογραφικής δουλειάς, οι Mottet έρχονται για πρώτη, φορά στην ιστορική σκηνή του Half Note για δύο ξεχωριστές επετειακές εμφανίσεις. Το ορχηστρικό τρίο που εντυπωσιάζει στις ζωντανές εμφανίσεις με την αμεσότητα και το δυναμισμό στις ερμηνείες του, πλαισιώνει την εξαιρετική Ξένια Γαργάλη που είναι η βασική ερμηνεύτρια του δίσκου. Τραγούδια από διάφορες χώρες και στυλ όπως Piazzolla, την παράδοση των Βαλκανίων, την Γαλλία της Piaf και έξυπνες επιλογές από το ελληνικό ρεπερτόριο
 
 
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019
 

Παρασκευή 1/11 – Δευτέρα 4/11
CHARLES McPHERSON QUARTET
Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΩΝ 80 ΕΤΩΝ ΕΝΟΣ ΘΡΥΛΟΥ ΤΗΣ JAZZ !

 
Ο Charles  McPherson είναι ένας  από τους καλύτερους alto σαξοφωνίστες της  jazz  ιστορίας  κι ένας ζωντανός  θρύλος.  Αφοσιωμένος μαθητής του Charlie Parker και επί 12 χρόνια στενός συνεργάτης του Charles Mingus αλλά και πολλών άλλων, ο McPherson προσέδωσε στο Bepop μια εντελώς προσωπική χροιά. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο όταν ο τελειομανής Clint Eastwood αναζητούσε ένα alto σαξόφωνο αντάξιο του μεγάλου “Bird”, ώστε να «ντύσει» μουσικά την ομώνυμη βιογραφική ταινία του για τον Charlie Parker,  επέλεξε χωρίς δεύτερη σκέψη τον Charles Mc Pherson. Στην περιοδεία αυτή γιορτάζει τα 80 του χρόνια κι αποδεικνύει ότι η μουσική τον κρατά πιο νέο και δραστήριο παρά ποτέ. Το σαξόφωνο του McPherson και οι εξαιρετικοί μουσικοί του, μας ξαναφέρνουν μετά από μία δεκαετία, το πάθος, την πολυπλοκότητα αλλά και τρυφερότητα μιας Bebop που σουϊνγκάρει και μένει στις καρδιές.  Ανυπομονούμε…!
 
Charles McPherson: alto saxophone
Albert Palau: piano
Mark Hodgson: contrabass
Stephen Keogh: drums

 
 

Παρασκευή 8/11 – Κυριακή 10/11
ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΤΣΑΤΣΟΥ
“BLUES IN BLACK”

 
Στο καινούργιο αυτό ταξίδι μας, πυρήνας η μουσική της ψυχής μας. Με τραγούδια βρεγμένα, σε έναν νέο ήχο μέσα βουτηγμένα, χαμηλώνουμε λίγο ακόμα τα φώτα, για να απολαύσουμε μαζί τη νέα μας φυσική συχνότητα. Τhat’s all, that’s soul
Παίζουμε:
Φωνή: Θεοδοσία Τσάτσου
Κιθάρα: Στέφανος Γεωργιτσόπουλος
Πλήκτρα: Ναυσικά Κατσώρη
Μπάσο: Μιλτιάδης Κεχαγιάς
Τύμπανα: Στέλιος Παύλου
Φλάουτο: Αλέξης Δήμας
 

Τρίτη 12/11
JONATHAN KREISBERG QUARTET
 

Το κουαρτέτο του Jonathan Kreisberg θα παρουσιάσει νέες συνθέσεις οι οποίες συνδυάζουν την παράδοση της jazz, τη δεξιοτεχνία αλλά και σύγχρονα ηχητικά τοπία και επιρροές από κάθε γωνιά του πλανήτη. 
Jonathan Kreisberg: guitar
Martin Bejerano: piano
Matt Clohesy: bass
Colin Stranahan: drums
 

Τετάρτη 13/11 & 6/2
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΕΔΕΝ & ΑΡΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
 
Ο συνθέτης Άρης Βλάχος και η ερμηνεύτρια Αναστασία Έδεν  παρουσιάζουν τη νέα τους μουσική παράσταση βασισμένη στη δισκογραφική τους συνεργασία αλλά και στις κοινές τους μνήμες και αγάπες από το διεθνές και ελληνικό τραγούδι.
 
Άρης Βλάχος: πιάνο & πλήκτρα
Βαγγέλης Κατσαρέλης: τρομπέτα
Γιώργος Ζαρέας: τρομπόνι
Νίκος Τερζάκης: κιθάρες
Ερρίκος Σπηλιωτόπουλος: μπάσο
Αλέξανδρος Γκινάλας: τύμπανα
 

Πέμπτη 14/11 & 19/3
SPIRAL TRIO
 
Με νέο υλικό που θα συμπεριληφθεί στον επερχόμενο δίσκο του, το Spiral Trio θα πραγματοποιήσει την πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα για το φετινό χειμώνα. Ένα από τα σημαντικότερα groups τις Ελληνικής Jazz που μετρά ήδη 7 χρόνια παρουσίας σε σκηνές και φεστιβάλ της Ελλάδας και τις υπόλοιπης Ευρώπης και μια δισκογραφική κυκλοφορία (Spiral Trio, ANKh 2017).
 
Σπύρος Μάνεσης: πιάνο
Αρίων Γυφτάκης: κόντρα μπασο
Αναστάσης Γούλιαρης: ντραμς
 

Παρασκευή 15/11- Τρίτη 19/11
BILLY HARPER QUINTET
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΤΕΝΟΡΟ ΕΝΟΣ ΑΛΗΘΙΝΟΥ JAZZ ΘΡΥΛΟΥ

 
Ο τενόρος σαξοφωνίστας θρύλος Billy Harper ανήκει στην πρώτη και ξεχωριστή μετά – Coltrane γενιά μουσικών που όμως «έκτισαν» πάνω στη μουσική κληρονομιά του jazz μύθου και την προχώρησαν σε δημιουργικούς δικούς τους δρόμους, αντί να την αντιγράψουν.
Οι εμφανίσεις του Harper στο Half Note είναι ουσιαστικά κι οι πρώτες εμφανίσεις του στην Ελλάδα ως leader, άρα μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά έναν jazz θρύλο που ισορροπεί εξαιρετικά ανάμεσα στο hard bop και την avant garde και συμμετείχε σε αρκετές από τις σπουδαιότερες ηχογραφήσεις της jazz ιστορίας. Η σχέση του Billy Harper με τη μουσική ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Houston του Texas που γεννήθηκε και σε ηλικία 11 ετών θα πάρει το πρώτο του σαξόφωνο.
Στα 14 έκανε το πρώτο του κουϊντέτο και ξεκίνησε να κάνει διάφορα live. Αρχικά αυτοδίδακτος αλλά αργότερα στο πανεπιστήμιο NTSU ήταν ο πρώτος Αφρο-αμερικανός που μπήκε στην ορχήστρα της σχολής. Το 1966 θα πάει για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη και  θα γίνει ένα περιζήτητος μουσικός από τις σπουδαιότερες μπάντες. Ο μεγάλος Gil Evans τον ενέταξε στην ορχήστρα του (το τενόρο σαξόφωνο στο περίφημο album «Svengali»), ο Art Blakey τον έκανε Jazz Messenger, o Lee Morgan τον είχε στο κουϊντέτο του, οι Thad Jones & Mel Lewis τον ενσωμάτωσαν στις big bands που είχαν ενώ έπαιξε ακόμη και με τον Louis Armstrong.  Στις αρχές του ΄70 ο Elvin Jones θα τον έχει μαζί του κι αργότερα ο Max Roach τον έχει μόνιμο συνεργάτη.
Σήμερα, ο 76χρονος πολυβραβευμένος θρύλος, δοσμένος και αφοσιωμένος με κάθε σπιθαμή του σώματός του στη μουσική,  εξακολουθεί να μαγεύει το κοινό του. 
Στις πέντε παραστάσεις του στην Αθήνα από 15-19 Νοεμβρίου θα τον συνοδεύουν άλλο ένα θρυλικό μέλος και leader των Cookers, ο τρομπετίστας David Weiss κι ένα εξαιρετικό rhythm section, προεξάρχοντος του υπέροχου πιανίστα Danny Grissett.  Θα ανακαλύψουμε το πόσο δίκιο είχε ο Kenny Dorham το ΄66, όταν επέμενε να συστήνει  τον Harper στη Νέα Υόρκη σε πολλούς, να τσεκάρουν το αυθεντικό ταλέντο αυτού του Τεξανού γίγαντα!
 
Billy Harper: Tenor Saxophone
David Weiss: Trumpet
Danny Grissett: Piano
Luca Fattorini: Contrabass
Eddie Hick: Drums
 

Τετάρτη 20/11
ΛΗΤΩ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ  & ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΡΑΦΟΥΡΗΣ
 

Ένα ιδιόμορφο τρίο (πιάνο, hammond, ντραμς) αποτελούμενο από δύο «παλιούς» της ελληνικής τζαζ σκηνής και έναν νεότερο ντράμερ. Στο πρόγραμμα original συνθέσεις της Λ. Βογιατζόγλου και διασκευές της σε ρεμπέτικα τραγούδια και παραδοσιακές ελληνικές μελωδίες: «Αχάριστη» του μεγάλου Β. Τσιτσάνη, «Τι σήμερα, τι αύριο τι τώρα», «Μπλε παράθυρα» του Μ. Βαμβακάρη, Θρακιώτικος, «Τίλι-τίλι» από τη Δωδεκάνησο.
 
Λητώ Βογιατζόγλου: πιάνο, σύνθεση, διασκευές
Γιώργος Κοντραφούρης: hammond
Βασίλης Ποδαράς: ντραμς
 
 

Πέμπτη 21/11
DIMITRIS KALANTZIS 5ET  FEAT. GILAD ATZMON & ANTONIS ANDREOU ORIGINAL STUFF
Ο Δημήτρης Καλαντζής εμφανίζεται στο Half Note, σε μια βραδιά με original συνθέσεις του.
 
Δημήτρης Καλαντζής: πιάνο & ενορχηστρώσεις
Αντώνης Ανδρέου: τρομπόνι
Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης: ντραμς
Γιώργος Γεωργιάδης: μπάσο
Gilad Atzmon: σαξόφωνο
 

Παρασκευή 22/11 – Δευτέρα 25/11 
ANTHONY JOSEPH  & PEOPLE OF THE SUN
THE CARIBBEAN ROOTS & AFRO VOODOO FUNK MASTER

O Anthony Joseph είναι η ηγετική και σημαντικότερη προσωπικότητα της μαύρης avant garde της Βρετανίας.  Απίστευτος μουσικός και spoken word artist, o Joseph είναι κι έξοχος ποιητής, συγγραφέας κι ακαδημαϊκός. 
Μεγάλη του έμπνευση κι επιρροή είναι ο τεράστιος Gil Scott-Heron, αλλά ο Joseph έχει τον δικό του ξεχωριστό δρόμο. Ασχολήθηκε από πολύ μικρός με την ποίηση, την μουσική, το calypso, τον σουρεαλισμό, τους ρυθμούς της Καραϊβικής και γνώρισε πολύ καλά τα προβλήματα των μεταναστών από νέος.  Το 1989 ήρθε στην Αγγλία και κυριολεκτικά ενθουσίασε με την δημιουργικότητά του και το ευρύ πνεύμα του. 
Σαν μουσικός και spoken word καλλιτέχνης έχει κυκλοφορήσει 7 άλμπουμ με τις διάφορες μπάντες του που αποθεώθηκαν από κριτικούς και κοινό. Έχει ήδη λάβει σημαντικά βραβεία για το συγγραφικό του έργο ενώ έχει απίστευτο χάρισμα σαν performer.  Η μουσική του είναι βασικά  ένα εξαιρετικό blend Afrobeat  & Caribbean roots μουσικής με free jazz και με funk.   Ο Anthony Joseph έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες ανάμεσα στους οποίους είναι ο Archie Shepp, οι Mop Mop, o Keziah Jones, o Joseph Bowie, η Μeshell Ndegeocello  κ.ά.
Στις παραστάσεις του στο Half Note Jazz Club ο Joseph έρχεται με ένα εξαιρετικό κουαρτέτο που έχει ταυτόσημο τίτλο με το τελευταίο του προσωπικό album “People From the Sun” για να μας πάρει μαζί του με την μουσική, τους στίχους και τη θετική του ενέργεια στα αστρικά ταξίδια που με αυτό τον μοναδικό voodoo τρόπο, ξέρει να …σχεδιάζει!    
 
Anthony Joseph : lead voice / spoken word
Andrew John : Bass
David  Bitan : Drums / percussion
Julien Lourau : Saxophone
 

Τετάρτη 27/11 & 30/4
VASILIS RAKOPOULOS QUARTET
AEGEAN JAZZ PROJECT

 
Μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά βασισμένη σε μουσικά ιδιώματα της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου και αναπτύξεις ενταγμένες στα σύγχρονα μουσικά ρεύματα της Jazz.
 
Χάρης Λαμπράκης: νέι 
Τάκης Φαραζής: πιάνο & πλήκτρα
Πέτρος Βαρθακούρης: κόντρα μπάσο
Βασίλης Ποδαράς: τύμπανα
Βασίλης Ρακόπουλος: κλασσική – midi κιθάρα
Έκτακτη συμμετοχή  Κωνσταντίνα Ρακοπούλου
 

Πέμπτη 28/11 & 18/3
THANOS STAVRIDIS & DROM
Οι dRom είναι μια μουσική κολεκτίβα. Μια παρέα από άτομα που τους ενώνει η αγάπη για τη μουσική των Βαλκανίων και τον αυτοσχεδιασμό.
 
Θάνος Σταυρίδης: ακκορντεόν, πλήκτρα
Γιάννης Καρακαλπακίδης: ηλ. κιθάρα
Γιώτης Κιουρτσόγλου: ηλ. μπάσο
Χρήστος Τάσιος: κρουστά
 

Παρασκευή 29/11 – Δευτέρα 2/12

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:21