search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 13:15
MENU CLOSE

Αρνητικά υποδέχθηκε η αγορά ομολόγων το «άνοιγμα» του 10ετούς

07.10.2019 15:04
«Ποδαρικό» της Ελλάδας στις αγορές με 20ετές ομόλογο «βλέπει» η Citigroup - Media

 

Αρνητικά υποδέχθηκε η δευτερογενής αγορά ομολόγων το επανάνοιγμα του 10ετούς ομολόγου. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενώ κατά τις πρώτες ώρες στης συνεδριάσης είχε υποχωρήσει έως το 1,35% μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για την πρόθεση του Ελληνικού Δημοσίου να ξαναβγεί στις αγορές, η απόδοση του τίτλου εκτινάχθηκε στο 1,44%. Η υποχώρηση της τιμής του ομολογου οφείλεται σε ρευστοποιήσεις τίτλων οι οποίες παρατηρήθηκαν. Η εξέλιξη αποδίδεται από αναλυτές στην υπερβολική αυξηση της τιμής του 10ετούς ομολόγου που είχε παρατηρηθεί το τέλευταίο διάστημα. Ειναι ενδεικτικό οτι το “ράλι” στην τιμή του τίτλου είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η απόδοση του από το 3,5% που ήταν τον Μάρτιο στα τρέχοντα επίπεδα. 

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 22 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνον τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 11 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,38% από 1,32% που έκλεισε την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,58% να διαμορφωθεί στο 1,96% από 1,91%.

   Στην αγορά συναλλάγματος, ελαφρώς ανοδικά κινείται και σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,0994 δολ από 1,0972 δολ. που άνοιξε η αγορά.

   Περιορισμένη επίπτωση είχε στο δολάριο η ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή, καθώς δεν κατόρθωσαν να μεταπείσουν τους επενδυτές για την προοπτική μείωσης των επιτοκίων τον Οκτώβριο. Η προθεσμιακή αγορά ομολόγων διατηρεί στο 80% την πιθανότητα η Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά την σύσκεψη του Οκτωβρίου. Από την άλλη πλευρά το ευρώ επηρεάζεται αρνητικά από τα δυσμενέστερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Γερμανία.

   Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,336%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,389%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,419% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,474%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0993 δολ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 13:14