search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:26
MENU CLOSE

«Έκλεισε» το 10ετές ομόλογο με 1,5% απόδοση και 5,4 δισ. ευρώ προσφορές

08.10.2019 10:42
«Έκλεισε» το 10ετές ομόλογο με 1,5% απόδοση και 5,4 δισ. ευρώ προσφορές - Media

 

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το επανάνοιγμα του 10ετους ομολόγου, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 1,54%. 

Η έκδοση συγκέντρωσε υψηλό ενδιαφέρον καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 5,4 δισ. ευρώ, ενώ το δημόσιο θα αντλήσει από αυτά 1,5 δισ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η τέταρτη φορά που το δημόσιο βγαίνει στις αγορές για δανεισμό. Τον περασμένο Μάρτιο όταν προχώρησε η έκδοση του 10ετούς ομολόγου το επιτόκιο του είχε διαμορφωθεί στο 3,5%. Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το ελληνικό Δημόσιο έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να ξανανοίξουν υφιστάμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου λήξης τον Μάρτιο του 2029.

Με δήλωσή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε ανακοινώσει την έναρξη της διαδικασίας.

«Ξεκίνησε η διαδικασία της εξόδου στις αγορές για άλλη μια φορά με δεκαετή έκδοση σε συνέχεια εκείνης της 12ης Μαρτίου του 2019. Το επιτόκιο με το οποίο ξεκίνησε η διαδικασία είναι στο 1,55%. Δεν ξέρει κανένας που θα καταλήξει, η ζήτηση είναι για 1 δισ. ευρώ. Ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού. Εκτιμάται ότι το κόστος δανεισμού θα κυμανθεί σε αυτήν την περιοχή, ίσως οριακά ψηλότερα, και μέτρο σύγκρισης τον Μάρτιο του 2019 που το κόστος δανεισμού στην αντίστοιχη έκδοση ήταν 3,9%», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε τη Δευτέρα στη Βουλή επισημαίνεται ότι η δανειακή στρατηγική θα στοχεύσει φέτος στη διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, στην παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων, στην περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού καθώς και στην περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ελληνικού Δημοσίου, ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:25