30/05/2020 09:39:19

Σταθεροποιητικά τα ελληνικά ομόλογα

Ρίχνει τα ομόλογα η πρόβλεψη του ΔΝΤ για υποχώρηση της ανάπτυξης λόγω κορωνοϊού - Media

 

Σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρούνται σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κυμαίνεται στο 1,45% από 1,46%, που κυμαίνονταν χθες.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 14 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνον τα 6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο (λήξεως 30.01.18) με 7 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,44% από 1,42% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,56% να διαμορφωθεί στο 2,0% από 2,01%.

Στην αγορά συναλλάγματος, υποχωρεί σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,0980 δολ. από 1,0955 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία προκαλεί αυξημένη αβεβαιότητα για τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στρέφονται στο ασφαλές καταφύγιο του δολαρίου.

Αρνητικά επηρεάζουν το ευρώ και οι πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit, καθώς δεν διαφαίνεται συμφωνία στον ορίζοντα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας ότι πλέον δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία αποχωρήσεως από την Ε.Ε., καθώς η Ε.Ε. αρνείται να αποδεχθεί τις προτάσεις που υπέβαλλε την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,338%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,389%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,421% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,473%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0981 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.