search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:28
MENU CLOSE

Κλιμάκωση των συγκρούσεων στα σύνορα της Συρίας, εν μέσω απειλών Ερντογάν στην ΕΕ (Photos/Video)

10.10.2019 15:24
Συριακό Παρατηρητήριο: Στους 30 αυξήθηκαν οι άμαχοι νεκροί από τις τουρκικές επιχειρήσεις - Media

 

Η τουρκική εισβολή στη Συρία βρίσκεται σε εξέλιξη, με το στρατό να έχει καταλάβει επτά χωριά. Ο Ερντογάν απειλεί να στείλει τους Σύρους πρόσφυγες στην Ευρώπη, ενώ κρίσιμη αναμένεται η επικείμενη συνάντησή του με τον Τραμπ. Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται σε συριακά μεθοριακά χωριά, δεκάδες νεκροί, ανάμεσά τους άμαχοι, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί. Με ρουκέτες απαντούν οι Κούρδοι, αγανάκτηση της διεθνούς κοινότητας στη νέα τουρκική επιθετικότητα, με ΗΠΑ-Ρωσία να μπλοκάρουν την έκδοση κοινής δήλωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.Σε 174 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των «τρομοκρατών» που έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, ανακοίνωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» ξεκίνησε και πλέον οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται σε συριακό έδαφος, ανατολικά του Ευφράτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, o τουρκικός στρατός έχει καταλάβει επτά χωριά κοντά στις συνοριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν.

Τα χωριά αλ Γιαμπισάχ και Τελ Φαντάρ ήταν τα πρώτα που «εκκαθαρίστηκαν από τρομοκράτες», σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ακολούθησαν τα χωριά Μουσεϊρίφα, Νταμπάτ, Μπιρ Ασίφ και Χαμιντίγια στην Τελ Αμπιάντ και το χωριό Κίστο της Ρας αλ Αϊν, ανέφερε το Anadolu.

Οι αντάρτες του αποκαλούμενου Συριακού Εθνικού Στρατού λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ασφαλείας στα χωριά που βρίσκονται δυτικά της Τελ Αμπιάντ. Ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Στρατού Γιούσεφ Χαμούντ δήλωσε πως Τούρκοι στρατιώτες και Σύροι αντάρτες έχουν πλέον περικυκλώσει τις πόλεις Ρας αλ Αϊν και Τελ Αμπιάντ, έπειτα από χερσαία επίθεση που εξαπέλυσαν. Οι πόλεις αυτές ελέγχονται από τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται σε συριακά μεθοριακά χωριά ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις που προωθούνται και τους στρατιώτες των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων

Μέχρι στιγμής σε τουρκικό έδαφος έχουν πέσει δεκάδες βλήματα όλμων που ρίχνουν οι κουρδικές δυνάμεις στην παραμεθόριο και υπάρχουν, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, έξι θύματα, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος 9 μηνών.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έπληξαν συνολικά 181 στόχους – θέσεις κούρδων ανταρτών – διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό, από την έναρξη της επιχείρησής τους στη βορειοανατολική Συρία, ενώ οι Κούρδοι καίνε λάστιχα οχημάτων για να κάνουν δυσκολότερο το έργο μη επανδρωμένων αναγνωριστικών και της αεροπορίας.

«Η επιχείρηση συνεχίζεται αυτή τη στιγμή με συμμετοχή όλων των μονάδων μας … 109 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Ερντογάν.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε νεότερο απολογισμό του. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, υπό την ηγεσία των Κούρδων, γνωστοποίησαν σήμερα ότι από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 9 άμαχοι στη βορειοανατολική Συρία.

Νωρίτερα του τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι τα στρατεύματά του μπήκαν στη βορειοανατολική Συρία, ανατολικά του Ευφράτη.  Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα, με την υποστήριξη σύρων μαχητών, μπήκαν στη Συρία σε τουλάχιστον τρία σημεία του συνόρου. 

Η εισβολή της Τουρκίας δεν θα επεκταθεί πέραν των 30 χλμ στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Όταν φθάσουμε σε βάθος 30 χλμ στη ζώνη ασφαλείας, η τρομοκρατία θα έχει εξαλειφθεί» υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησής της.    

Οι αντικαθεστωτικοί του Συριακού Εθνικού Στρατού που μετέχουν στην επίθεση κινούνται προς τις δύο κύριες πόλεις στην περιοχή, τις Ταλ Αμπιάντ και την Ρας αλ Αΐν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Συριακού Εθνικού Στρατού, Γιουσέφ Χαμούντ, σημειώνοντας ότι στην περιοχή αυτή έχουν οχυρωθεί δυνάμεις των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Νωρίτερα οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία είχαν αναφέρει σε ανακοίνωσή τους ότι απώθησαν νέα χερσαία επίθεση του τουρκικού στρατού στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, στη βορειοανατολική Συρία, την επομένη των φονικών βομβαρδισμών του τομέα αυτού με τον οποίο σηματοδοτήθηκε η έναρξη της επίθεσης της Άγκυρας.

Σποραδικά πυρά πυροβολικού αναφέρθηκαν επίσης σήμερα το πρωί στις μεθοριακές ζώνες της Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με ρουκέτες απαντούν οι Κούρδοι, χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Δώδεκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν από ρουκέτες και βλήματα όλμου που προέρχονταν από τη Συρία και έπληξαν σημεία σε κωμοπόλεις που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά των συνόρων, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ρουκέτες και τα βλήματα, τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονταν από περιοχές που ελέγχονται από την κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία η οποία έχει στοχοθετηθεί από τις τουρκικές δυνάμεις, έπληξαν σημεία στις τουρκικές κωμοπόλεις Ακτσάκαλε, Μπιρέτσικ, Τσεϊλάνπιναρ και Νουσαϊμπίν.

Εξάλλου το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε σήμερα πως περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί αφότου ξεκίνησε η επίθεση της Τουρκίας εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων στη βορειανατολική Συρία.

«Από την Τετάρτη, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, διαφεύγοντας από τους τομείς των συνόρων (με την Τουρκία), ιδιαίτερα από τις ζώνες του Ρας αλ-Αΐν και του Ντερμπασιγέ», ανέφερε το Παρατηρητήριο διευκρινίζοντας πως οι εκτοπισμένοι κατευθύνονται προς εδάφη που βρίσκονται ανατολικότερα, προς την πόλη Χασακέ.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη βορειανατολική Συρία ισχυρίζονται πως μπορεί να έχουν εκτοπιστεί έως και 100.000 άτομα.

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφερε να συμφωνήσει να εκδώσει κοινή δήλωση για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία, σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, μετά από αίτημα των ευρωπαϊκών μελών του, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες αξίωσαν από την «Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση της» στη Συρία, σε ένα ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου.

Επί του παρόντος, οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Βρετανία, Πολωνία) δεν έχουν καταφέρει να αποσπάσουν τη συμφωνία του συνόλου των εταίρων τους στο Συμβούλιο επί της ανακοίνωσής τους, σύμφωνα με διπλωμάτες. ΗΠΑ και Ρωσία έθεσαν βέτο στη δήλωση των πέντε κρατών. 

Η διπλωματία της Τουρκίας διαβεβαίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι η στρατιωτική επιχείρηση που άρχισαν να διεξάγουν χθες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας θα είναι «αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ενόψει της συνεδρίασης του κεκλεισμένων των θυρών σήμερα για να συζητηθεί η εισβολή.

Κατά την Άγκυρα, η επιχείρηση έχει στόχο να εξαλειφθεί αυτός που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί «διάδρομο του τρόμου» νότια των συνόρων της χώρας του με τη Συρία. Η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων άρχισε μερικές ημέρες μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναδιπλωθούν αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή και συνεργάζονταν με κούρδους μαχητές, που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις των τελευταίων ετών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Ο Ερντογάν απειλεί να στείλει τους Σύρους πρόσφυγες στην Ευρώπη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Άγκυρα θα στείλει στην Ευρώπη τους 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, αν οι ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίσουν κατοχή την τουρκική στρατιωτική επιδρομή στη Συρία.

«Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα σας στείλουμε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς βουλευτές του κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπεραμύνθηκε της τουρκικής επιχείρησης ισχυριζόμενος ότι αυτή υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, καθώς στρέφεται κατά του ελέγχου από τους Κούρδους του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας.

«Δεν είναι ειλικρινείς, φτιάχουν απλώς λέξεις», δήλωσε επίσης ο Ερντογάν για τους επικριτές της Τουρκίας, ξεχωρίζοντας τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη όταν επικρίνει την επιδρομή της Τουρκίας, διότι «ποιός έφερε την Υεμένη σ’ αυτή την κατάσταση;», είπε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι ούτε η Αίγυπτος μπορεί να επικρίνει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία καθώς είναι, κατά τον τούρκο πρόεδρο, «φονιάς της δημοκρατίας στην ίδια της τη χώρα».

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης πως η τουρκική επιχείρηση στη Συρία έχει στόχο να αποκαταστήσει τη δημογραφική δομή στην περιοχή και να επιστρέψουν οι Σύροι στα σπίτια τους.

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν μπορεί να δεχθεί να πληγούν άμαχοι στη διάρκεια της επίθεσης και πρόσθεσε: «Η επιχείρηση συνεχίζεται αυτή τη στιγμή με συμμετοχή όλων των μονάδων μας … 109 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής».

Νέο μέτωπο στη σύρραξη

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οκτώ ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τις ΜΠΛ έπεσαν στις παραμεθόριες τουρκικές πόλεις Ακτσάκαλε και Νουσάιμπιν, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Η τουρκική εισβολή στη Συρία είναι η τρίτη από το 2016. Ανοίγει νέο μέτωπο στη σύρραξη, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους από το 2011.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο Εθνικός Συριακός Στρατός (σ.σ. ΕΣΣ, συμμαχία που χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει η Τουρκία) άρχισαν την επιχείρηση “ Πηγή Ειρήνης” στη βόρεια Συρία», ανέφερε ο Ερντογάν χθες μέσω Twitter.

Τουλάχιστον 18.000 σύροι μαχητές που ανήκουν σε παρατάξεις που ανήκουν στον ΕΣΣ κινητοποιήθηκαν για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση στο πλευρό του τουρκικού στρατού, ανέφερε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» προορισμένη να απομακρύνει περισσότερο τις κουρδικές θέσεις από τα τουρκικά σύνορα και να μετατραπεί στον χώρο όπου θα επαναπατριστούν σύροι πρόσφυγες, σύμφωνα με τον Ερντογάν. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Η Τουρκία διατείνεται ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι «τρομοκρατική οργάνωση», ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, της αυτονομιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980.

Μερικές ώρες πριν από την έναρξη της επίθεσης οι Κούρδοι της Συρίας, αντιμέτωποι με την αναποφασιστικότητα των ΗΠΑ, κήρυξαν «γενική επιστράτευση», ενώ προέτρεψαν τη Μόσχα να επέμβει και να μεσολαβήσει σε έναν διάλογο με τη Δαμασκό.

Υποχωρεί η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα έναντι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές φοβούνται για αρνητικές διεθνείς αντιδράσεις στη χερσαία φάση της στρατιωτικής επιχείρησης.

Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε νωρίτερα στις 5,88 λίρες έναντι του δολαρίου από τις 5,8740 που έκλεισε χθες. Το τουρκικό νόμισμα υφίσταται πιέσεις από τότε που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποχώρηση κάποιων αμερικανικών στρατευμάτων από συριακές περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Η στρατιωτική επιχείρηση που ακολούθησε έχει προκαλέσει σχεδόν καθολική διεθνή καταδίκη. Οι επενδυτές ανησυχούν για τις προτεινόμενες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ύστερα από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.

Τα κρατικά τουρκικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο δέχθηκαν πιέσεις για τέταρτη συνεχή ημέρα, με τους μακροπρόθεσμους τίτλους να υφίστανται τη μεγαλύτερη πτώση. Ο γενικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου BIST100 υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,64%, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει πτώση 0,77%.

Αγανάκτηση

Οι αντιδράσεις στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζονται σήμερα με το Ιράν να ζητάει να σταματήσει «αμέσως» η τουρκική επίθεση, την Ιταλία να την χαρακτηρίζει «απαράδεκτη», το Πεκίνο να καλεί να διαφυλαχθεί η κυριαρχία της Συρίας και τη Ρωσία να πιέζει για να αρχίσει ένας τουρκοσυριακός διάλογος.

Η Τεχεράνη απηύθυνε σήμερα έκκληση «να σταματήσει αμέσως» η τουρκική επίθεση που εξαπολύθηκε χθες εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν «εκφράζει τις ανησυχίες της» για τις συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο αυτής της επιχείρησης και «επιμένει στην ανάγκη να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις και να αποσυρθούν οι τουρκικές στρατιωτικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της Συρίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτοσυγκράτηση συνέστησε στην Τουρκία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για την επίθεση στην Συρία, να μειωθεί ο ανθρώπινος πόνος και σημείωσε πως το μείζον είναι πως θα είναι ο ένας στο πλευρό του άλλου στον πόλεμο κατά του ISIS και στον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό του.

Στη Ρώμη, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επίθεση της Τουρκίας εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι μάχες.

«Ως κυβέρνηση πιστεύουμε πως η τουρκικη επιθετική πρωτοβουλία έιναι απαράδεκτη. Την καταδικάζουμε … επειδή η στρατιωτική δράση κατά το παρελθόν οδηγούσε πάντα σε περισσότερη τρομοκρατία», δήλωσε στο περιθώριο ενός συνεδρίου στη Ρώμη ο Ντι Μάιο, ο οποίος ηγείται του Κινήματος 5 Αστέρων που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Καλούμε σε άμεσο τερματισμό αυτής της επίθεσης, η οποία είναι απολύτως απαράδεκτη δεδομένου ότι η χρήση βίας συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του συριακού λαού, που έχει ήδη βιώσει την τραγωδία τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Η Κίνα, από την πλευρά της, ζήτησε σήμερα να γίνει σεβαστή η συριακή κυριαρχία.

«Η Κίνα πίστευε ανέκαθεν πως η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να είναι σεβαστές και να διαφυλαχθούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει «να αποφύγει να προσθέσει νέους παράγοντες που περιπλέκουν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε την τουρκική στρατιωτική επίθεση και προειδοποίησε για την πιθανότητα εθνικών εκκαθαρίσεων σε βάρος των Κούρδων.

Την ίδια ώρα η Βρετανία απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο πρόκλησης μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης και μπορεί να υπονομεύσει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ως άλλη μια έκνομη και αυθαίρετη ενέργεια που γίνεται για ικανοποίηση των τουρκικών συμφερόντων, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία.

Η Ρωσία σχεδιάζει να ασκήσει πίεση για διάλογο ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Συρίας και της Τουρκίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο σημερινή δήλωση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Έκκληση Κούρδων προς ΕΕ

Η Τουρκία πρέπει να αναλογιστεί ότι η προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ απαιτεί την ευθυγράμμισή της με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απορρίπτοντας για άλλη μια φορά την στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στην βόρεια Συρία.

“Για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτείται από όλες τις υποψήφιες χώρες να ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ (…) σε αυτό το πλαίσιο, αν η Τουρκία βλέπει σοβαρά τις φιλοδοξίες της (για ένταξη στην ΕΕ), αυτό είναι το μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει”, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων εκπρόσωπος της Κομισιόν. 

Η Ιλχάμ Άχμεντ, ηγετικό στέλεχος των Κούρδων, κάλεσε σήμερα από τις Βρυξέλλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «παγώσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Τουρκία ανακαλώντας αμέσως τους πρεσβευτές τους» στον απόηχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία.

«Θέλουμε μια επείγουσα παρέμβαση σε αυτήν την κρίση, οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν σύντομα» δήλωσε σε δημοσιογράφους, προτρέποντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφασίσει για τον ορισμό μιας «ζώνης αποκλεισμού των πτήσεων».

«Η αμερικανική απόσυρση μας έθεσε σε κίνδυνο» κατήγγειλε η αξιωματούχος, η οποία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να δραπετεύσουν οι τζιχαντιστές που κρατούνται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τον αραβοκουρδικό συνασπισμό που μάχεται εναντίον των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Μία από τις φυλακές στην οποία κρατούνται μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των SDF σφυροκοπήθηκε χθες από μαχητικά αεριωθούμενα της Τουρκίας και είναι πιθανόν μέλη του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται αιχμάλωτοι, να έχουν δραπετεύσει, εξήγησε η Ιλχάμ Άχμεντ.

Η αξιωματούχος του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, πολιτικού βραχίονα των SDF, η οποία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη στο Παρίσι, επισήμανε ότι υπάρχουν «σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Όμως, δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι παρά μονάχα όταν αυτές οι αντιδράσεις μεταφραστούν σε πράξεις» υπογράμμισε η ίδια, κάνοντας λόγο, επίσης, για το ενδεχόμενο «οικονομικών κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας.

Η Ιλχάμ Άχμεντ απευθύνθηκε και στον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Ζητάμε από τον (Ντόναλντ) Τραμπ να παίξει έναν ρόλο προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση και να δεσμευτούμε στον διάλογο, αντί να μας εγκαταλείψει αφήνοντας ελεύθερο τον δρόμο στην Τουρκία να μας επιτεθεί».

«Οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι πληρώσαμε βαρύ τίμημα» υπογράμμισε, αναφέροντας έναν αριθμό 11.000 νεκρών και προτρέποντας την Ουάσιγκτον να «παραμείνει στο πλευρό μας ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα προς το συμφέρον όλων».

Διώξεις μελών HDP στην Τουρκία

Οι τουρκικές αρχές άρχισαν σήμερα έρευνες σε βάρος ηγετών της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης και έθεσαν υπό κράτηση 21 πρόσωπα επειδή επέκριναν τη στρατιωτική επίθεση εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ενώ τα περισσότερα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην επιχείρηση, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έκανε έκκληση να σταματήσει η επίθεση λέγοντας πως αποτελεί «απόπειρα εισβολής».

Ο Σεζάι Τεμελί, ο ένας από τους ηγέτες του HDP, δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως η επιχείρηση είναι μια απόπειρα της κυβέρνησης να συσπειρώσει υποστηρικτές, καθώς χάνει τη λαϊκή στήριξη.

Εισαγγελείς άρχισαν έρευνα σε βάρος του Τεμελί και της Περβίν Μπουλντάρ, της άλλης επικεφαλής του HDP, για τα σχόλιά τους σχετικά με την επίθεση, μετέδωσε το Ανατολή.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι Τεμελί και Μπουλντάν κατηγορούνται ότι «έκαναν προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» και ότι «εξύβρισαν ανοικτά την κυβέρνηση της Τουρκίας».

Έρευνα με παρόμοιες κατηγορίες διεξάγεται και σε βάρος τριών άλλων βουλευτών του HDP, μετέδωσε το πρακτορείο.

Εξάλλου, μερικές ώρες μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης χθες, Τετάρτη, οι τουρκικές αρχές άρχισαν επίσης έρευνες σε βάρος 78 προσώπων, τα οποία επέκριναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την τουρκική επίθεση στη Συρία, μετέδωσε το Ανατολή.

Σήμερα 21 πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση στη νότια επαρχία Μαρντίν για αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται για «πρόκληση μίσους και αναταραχής» και για «προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:27