search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:22
MENU CLOSE

Fake news και deepfake βίντεο, για εκλογική χρήση…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2094
17-10-2019
17.10.2019 14:39
xfakenews_0.jpg.pagespeed.ic_.232psp6q2x.jpg

 

Οι ψευδείς ειδήσεις, γνωστές και ως fake news, ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για τις αμερικανικές εκλογές του 2016: στη χώρα που η τεχνολογία είναι τόσο εξελιγμένη ώστε σίγουρα, αν δεν υπήρχε τρόπος να περιορίσουν τα προβλήματα που δημιουργούν τα fake news στις εκλογές, θα τον είχαν εφεύρει τελευταία στιγμή προκειμένου να περιορίσει στο ελάχιστο την επίδραση του στο εκλογικό σώμα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι εξελίξεις θα επηρεάσουν και τις ερχόμενες εκλογές σε διάφορες χώρες. Ειδικά τα ψεύτικα βίντεο θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για το 2020.

Η τεχνολογία deepfake μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία βίντεο που δείχνουν πολιτικούς να λένε πράγματα που δεν είπαν ποτέ ή να κάνουν πράγματα που δεν έχουν κάνει ποτέ. Η συγκεκριμένη τεχνολογία τράβηξε την προσοχή για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2018, όταν ο κωμικός Jordan Peele δημιούργησε ένα βίντεο που έδειχνε τον τέως Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να προσβάλλει τον νυν Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπμ σε ομιλία του.

Αυτή η τεχνολογία αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο επειδή τα βίντεο είναι ψεύτικα και είναι εύκολο να φτιαχτούν, αλλά και επειδή, όπως τα άρθρα ψεύτικων ειδήσεων στα social media, είναι εξαιρετικά πιθανό οι χρήστες του διαδικτύου να τα μοιραστούν και να διαδοθούν.

«Τα βίντεο deepfake μπορούν να δημιουργηθούν από οποιονδήποτε έχει υπολογιστή, πρόσβαση στο διαδίκτυο και ενδιαφέρον να επηρεάσει τις εκλογές», δήλωσε ο καθηγητής του UCLA που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, John Villasenor. Ο ίδιος εξήγησε ότι «είναι ένα ισχυρό νέο εργαλείο για όσους μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιήσουν την παραπληροφόρηση για να επηρεάσουν τις εκλογές».

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα deepfakes μπορούν να ενισχύσουν τις ψευδείς πληροφορίες και, λόγω της ευκολίας δημιουργίας ψεύτικου περιεχομένου, μπορούν να δημιουργηθούν και να διανεμηθούν άμεσα βίντεο, επιτρέποντας να φτάνουν στις οθόνες εκατομμύρια χρηστών του διαδικτύου σε δευτερόλεπτα.

Ο όρος «deepfakes» αναφέρεται σε βίντεο προπαγάνδας ή άλλες ψηφιακές αναπαραστάσεις που παράγονται από εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη, η οποία δημιουργεί φαινομενικά ρεαλιστικές, αλλά κατασκευασμένες εικόνες και ήχους.

Η εκλογική επιρροή

Ο αναπληρωτής καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Paul Barrett, εξήγησε ότι υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους τα βίντεο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εκλογές. Ο Barrett υποστήριξε πως «ένα καλοφτιαγμένο βίντεο θα μπορούσε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ένας συγκεκριμένος υποψήφιος είπε ή έκανε κάτι που δεν είπε ή δεν έκανε».

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο facebook τον Ιούνιο έδειχνε ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Nancy Pelosi παραπάτησε σε μια ομιλία όταν, στην πραγματικότητα, δεν το έκανε.

Ο καθηγητής του UCLA J. Villasenor δήλωσε στο CNBC ότι τα βίντεο deepfakes μπορούν να υπονομεύσουν τη φήμη των πολιτικών και να επηρεάσουν εύκολα το συναίσθημα των ψηφοφόρων, καθιστώντας τα πολύ επικίνδυνα, αλλά «ισχυρά».

«Αν υπάρχουν πολλαπλά deepfakes κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής εκστρατείας, οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να γίνουν κυνικοί για την ικανότητα του να λέει κάποιος την αλήθεια από τα ψεύδη. Ο κυνισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε απάθεια, χαμηλή προσέλευση ψηφοφόρων και απογοήτευση με ολόκληρο το πολιτικό σύστημα», κατέληξε ο καθηγητής νομικής, Barrett.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:22