search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:36
MENU CLOSE

Μουσική: Από τους Tokio Hotel στην Μπιγιονσέ

05.10.2009 09:44

Πώς διαμορφώνεται το συναυλιακό τοπίο ως τα τέλη του χρόνου; Τα σίγουρα ονόματα, του παρελθόντος κυρίως, καλούνται να σώσουν τη χαμένη καλοκαιρινή τιμή των συναυλιών

Πώς διαμορφώνεται το συναυλιακό τοπίο ως τα τέλη του χρόνου; Τα σίγουρα ονόματα, του παρελθόντος κυρίως, καλούνται να σώσουν τη χαμένη καλοκαιρινή τιμή των συναυλιών

Ας επιστρέψουμε σ’ αυτό που πραγματικά είμαστε. Το συναυλιακά φιλόδοξο καλοκαίρι έλαβε τέλος με μία καθαρή ήττα: η Ελλάδα είναι μικρή βαλκανική χώρα που ζει ακόμη στα μέσα του 20ού αιώνα και γι’ αυτό τα πλήθη συρρέουν στη βραδιά για τον Καζαντζίδη, στους AC/DC, στον Santana, ενώ o Adamo ή οι Pavlov’s Dog κάνουν sold-out. Μακριά νυχτωμένοι… Όλοι θεωρούσαν τρέλα να γίνει μια συναυλία στις 10 Αυγούστου και μάλιστα με ένα γκρουπ που είχε σταματήσει πάνω από δεκαετία και είχαν ξεχάσει ακόμη και οι ίδιοι ότι υπήρξαν κάποτε. Όμως οι «τελειωμένοι» Faith No More ξεσήκωσαν 5.000+ άτομα στο ντάλα καλοκαίρι και οι επίσης εδώ και καιρό τελειωμένοι James (ένα γκρουπ που υπάρχει πια μόνο για την Ελλάδα) έκαναν το 2009 στη Θεσσαλονίκη τρία sold out. Το ερώτημα: «Μα πού ζούμε;» έχει, συναυλιακά τουλάχιστον, μια σαφή απάντηση. Ζούμε στη χώρα που είναι σαν τα χρηματοκιβώτια των τραπεζών, με χρονοκαθυστέρηση. Κι αυτή ακριβώς η νοοτροπία (που δεν έχει να κάνει μόνο με τη μουσική αλλά αφορά όλες τις τέχνες) έφερε την καλοκαιρινή ήττα, με τις αναβολές, τις ματαιώσεις, τις φτωχές προσελεύσεις του κοινού στα καινούργια ονόματα. Είναι λοιπόν φυσικό ο επερχόμενος χειμώνας να είναι ίδιος κι απαράλλαχτος με τους προηγούμενους. Συγκροτήματα από το παρελθόν, εγγυημένα ονόματα που έχουν έρθει και ξανάρθει, φτηνά γκρουπ που δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Είναι προφανές πως έχουμε τις συναυλίες που μας αξίζουν:

ΜΙΑ ΑΠ’ ΤΑ ΙΔΙΑ
* Suggs, 1/10, στο Letom. Το τρομερό παιδί (λέμε τώρα!) των Madness έρχεται να μας θυμίσει την τρέλα του ska, 30 χρόνια από τότε που πρωτοεμφανίστηκε.
* Tokio Hotel, 9/10, στο ΟΑΚΑ (γήπεδο μπάσκετ). Το ελληνικό MTV γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια και με 8 ευρώ εισιτήριο όλοι οι emo (και όχι μόνο) πιτσιρικάδες της πόλης είναι διατεθειμένοι να ξεχάσουν και τους Placebo και τους Evanessence.
* Meteors, 9,10/10, στο Rodeo. Το ιστορικό συγκρότημα του psychobilly μετράει 30 χρόνια ζωής και επιμένει.
* Clan of Xymox/In the Nursery/Kan Kan, 11/10, στο Κύτταρο. Μια βραδιά αφιερωμένη στην ηλεκτρονική σκοτεινή μελαγχολία που έχει φανατικούς οπαδούς και στην Ελλάδα.
* Kevin Coster & the Modern West Live, 14/10, στο Badminton. Τώρα που η καριέρα του τρεμοσβήνει κι έχει παραπάνω χρόνο, ο γνωστός ηθοποιός θυμήθηκε και τη μουσική, ακολουθώντας κι αυτός την τάση που θέλει πολλούς σταρ της μεγάλης οθόνης να ‘χουν κι από ένα γκρουπ. Λίγο κάντρι, λίγο φολκ, λίγο ροκ και… χορεύοντας με τους λύκους.
* Paradise Lost, 17/10, στο Gagarin (16/10, στη Θεσσαλονίκη). Άντε, βρε παιδιά, αργήσατε! Εκ των μονίμων επισκεπτών μας από τον χώρο του σκληρού ροκ.
* Alpha Blondy, 17/10, στο Σπόρτιγκ. Ο παλαίμαχος της ρέγκε σε έναν ιστορικό (συναυλιακά) χώρο, κι όλο το πακέτο μας πάει πίσω στη δεκαετία του ’80.
* Orchestra Baobab, 18,19/10, στο Gazarte. Μία από τις πιο σπουδαίες ορχήστρες της Αφρικής, με θρυλικό παρελθόν, που πρόσφατα ανασυγκροτήθηκε όταν ανακαλύφθηκε από τις νεότερες γενιές ακροατών της world music.
* Willard Grant Conspiracy, 23/10, στο Rodeo. Διακριτική παρουσία κι ένα χαρμάνι από folk, americana και post rock, που ακούγεται πάντα με ενδιαφέρον. Περισσότερο τους αγαπάνε οι ειδικοί παρά το κοινό.
* Orquestra Aragon, 23/10, στο νέο Fuzz. Το Fuzz μετακόμισε σε καινούργιο χώρο που θυμίζει έντονα το Ρόδον και βρίσκεται στην Πειραιώς στο ύψος της Χαμοστέρνας και κάνει opening με μια ιστορική μπάντα της κουβανέζικης μουσικής παράδοσης.
* Z Z Top, 24/10, στο Tae Kwo Do. Ο ήχος του αμερικανικού Νότου από τη θρυλική παρέα των γενειοφόρων ZZ Top, που είναι πια κάτι σαν καρτ-ποστάλ από τις ΗΠΑ. Το πάρκινγκ του Τάε Κβον Ντο θα γεμίσει τσόπερ.
* VNV Nation, 25/10, στο Gagarin. Εκ των μονίμων επισκεπτών μας για το κοινό που συμπαθεί το γκρι.
* Sophie Delila, 27, 28/10, στο Gazarte. Διεθνής καριέρα με γαλλικό διαβατήριο και αγγλικό στίχο, για ένα από τα πολλά κορίτσια της νέας ποπ εποχής που διαθέτει καλή φωνή και χρησιμοποιεί σόουλ στοιχεία.

Band of Holy Joy, 30, 31/10, στο Rodeo. Και μόνο που τόσα χρόνια «παίζουν στη Β΄ Εθνική» είναι συμπαθείς, καθώς συνεχίζουν να μελαγχολούν με στυλ αλλά και ουσία.
* The Sonics, 6/11, στο Gagarin. Η φυλή των γκαραζιεριδο/ψυχεδελικο/ροκάδων θα τρελαθεί εντελώς όταν θα παίξουν το «psycho». Ένα θρυλικό όνομα από τα βάθη της ιστορίας…
* Big Brother and the Holding Company, 7, 8/11, στο Rodeo. Μπορεί να προϋπήρχαν της Τζάνις Τζόπλιν, αλλά έγιναν γνωστοί όταν την πήραν για τραγουδίστρια. Τους παράτησε όμως όταν ήρθε η μεγάλη επιτυχία κι από τότε, κουτσά-στραβά, συνεχίζουν.
* Peter Murphy, 8/11, στο Gagarin. Μια από τις αναβληθείσες συναυλίες του καλοκαιριού τώρα δικαιώνεται…
* Μπιγιονσέ, 8/11 στο ΟΑΚΑ (γήπεδο μπάσκετ). Η σούπερ σταρ του σύγχρονου R&B καταφθάνει γι’ αυτό το ειδικό κοινό που πάει στις συναυλίες μόνο όταν πρόκειται για κάτι που είναι πολύ μεγάλο, πολύ κοσμικό, πολύ high, πολύ πετυχημένο, πολύ του τύπου: «ήμουν κι εγώ εκεί». Τα πρωινάδικα και οι μεσημεριανές εκπομπές κάνουν ήδη πάρτι.
* Ulver, 14/11 στο Gagarin. Βορειοευρωπαικό χέβι μέταλ, ογκώδες και χορταστικό, για ένα κοινό που είναι πιστό, κόσμιο (όσο κι αν αυτό φαίνεται οξύμωρο) και πληρώνει στην ώρα του. Είπαμε, το σκληρό ροκ είναι η χαρά των ελλήνων διοργανωτών.
* Αλ Ντι Μέολα, 19/11, στο Μέγαρο. Αξιοπρεπές, αστικό, σοβαρό, χωρίς εκπλήξεις και με ειδικό βάρος, ό,τι πρέπει δηλαδή για το Μέγαρο. Μετά μπορεί κανείς να δειπνήσει στο Κολωνάκι, πριν έρθει ο οδηγός να τον πάει σπίτι. Καληνύχτα.
* Nouvelle Vague, 25/11, στο Gagarin. Το συγκρότημα που κάνει καριέρα με συμπαθείς και στυλάτες διασκευές γνωστών τραγουδιών, κυκλοφόρησε τον τρίτο του δίσκο κι έρχεται, όπως συνηθίζει, να μας τον παρουσιάσει.
* Μαντλέν Πεϊρού, 27/11, στο Μέγαρο. Τόλμησε το μεγάλο άλμα. Άφησε τις διασκευές κλασικών τζαζ τραγουδιών, με τις οποίες έγινε γνωστή, κι από τραγουδίστρια του δρόμου καθιερώθηκε διεθνώς κι αποφάσισε να γράψει δικά της τραγούδια. Και μόνο γι’ αυτό…
* Blue Oyster Cult, 12/12, στο Gagarin. Ένας μύθος ήρθε απόψε απ’ τα παλιά. Ένα σπουδαίο συγκρότημα του σκληρού ροκ, με μεγάλη ιστορία, παραπαίει πια προσπαθώντας να επωφεληθεί από το ένδοξο και ενδιαφέρον παρελθόν του.
* Gogol Bordello, 17/12, στο γήπεδο Ξιφασκίας (16/12 στη Θεσσαλονίκη). Ένας εκρηκτικός συνδυασμός gipsy και punk, ένα συγκρότημα που έγινε γνωστό γιατί η Μαντόνα είπε καλά λόγια γι’ αυτούς, έρχονται για πρώτη φορά μόνοι τους ώστε να μετρήσουν τις δυνάμεις τους (οι δύο προηγούμενες εμφανίσεις τους ήταν σε φεστιβάλ).

Μάκης Μηλάτος [makismilatos@in.gr]

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01