search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:41
MENU CLOSE

Θ. Κολυδάς: Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου – Γιατί έχουμε «παρατεταμένο καλοκαίρι»

21.10.2019 16:14
Δήμαρχος έστησε εξέδρα στην παρέλαση... μόνο για τον εαυτό του! (photo) - Media

 

Με… καλοκαιρινά θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς για το news247.gr

Συγκεκριμένα, ο κ. Κολυδάς σημειώνει ότι μεγάλη εμμονή έχει παρουσιάσει ο αντικυκλώνας που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα ο καιρός και το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου να θυμίζουν καλοκαίρι. Για όλα, λοιπόν, “φταίει” ο αντικυκλώνας (βαρομετρικό υψηλό) που μπορεί να παραμείνει στην ίδια θέση για αρκετές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες, προκαλώντας σε περιοχές που επηρεάζονται από αυτούς το ίδιο είδος καιρού για εκτεταμένες χρονικές περιόδους (για παράδειγμα υετό για ορισμένες περιοχές, καθαρό ουρανό για άλλες).

Στο Βόρειο ημισφαίριο, παρατεταμένος εμποδισμός εμφανίζεται πιο συχνά την Άνοιξη πάνω από τον ανατολικό Ειρηνικό και Ατλαντικό ωκεανό. Οι εμποδισμοί τύπου “Ωμέγα” (Omega Blocks) ονομάστηκαν έτσι επειδή οι ισοϋψείς καμπύλες με τις οποίες σχετίζονται στο Βόρειο Ημισφαίριο μοιάζουν με το ελληνικό κεφαλαίο γράμμα Ω.
Συνήθως εμφανίζουν ένα μοτίβο ύφεση-υψηλό-ύφεση (κυκλώνας-αντικυκλώνας-κυκλώνας), διατεταγμένο από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η διάταξη των συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα “πηδαλιουχεί” τα επιφανειακά συστήματα και για τον λόγο αυτό έχουμε διατήρηση αυτής της καιρικής κατάστασης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το αίτιο που δημιουργεί αυτά τα μπλοκαρίσματα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους , όπως για παράδειγμα λόγω στρατοσφαιρικής θέρμανσης, κατάρρευσης του πολικού στροβίλου κ.α.

Η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά . Έτσι την Τρίτη και την Τετάρτη θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός και μόνο στο νότιο Αιγαίο θα υπάρχουν κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 26 με 27 βαθμούς στα βόρεια και τους 27 με 28 στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι αίθριος και οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα αλλάξει σημαντικά. Από την Παρασκευή έως και την Δευτέρα 28 του μηνός ο καιρός θα διατηρηθεί γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:40