22/10/2020 12:17:44

Η φονική πεταλούδα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο - Ελπίδες στη μέθοδο «Κομφούζιο»

Η φονική πεταλούδα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο - Ελπίδες στη μέθοδο «Κομφούζιο» - Media

 

Την ώρα που η φονική πεταλούδα Tuta Absoluta συνεχίζει και φέτος το καταστροφικό της έργο στις υπαίθριες καλλιέργειες ντομάτας, οι αγρότες επιδιώκουν να συναντήσουν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost γίνονται ενέργειες ώστε το ραντεβού να κλειστεί στις αρχές του Νοέμβρη, με τους εκπροσώπους των παραγωγών από το Τυμπάκι, την Ιεράπετρα και άλλες αγροτικές περιοχές να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις από τον κ. Μάκη Βορίδη.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι η Tuta Absoluta και φέτος έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, την ώρα που η αντιμετώπιση της είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλης Ορφανουδάκης στο cretapost, για τους αγρότες το ζήτημα αυτό είναι μείζον, αφού βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται από τη φονική πεταλούδα.

Και όλα αυτά την ώρα που οι ίδιοι έχουν προτείνει εδώ και χρόνια την ένταξη τους στη μέθοδο «Κομφούζιο», η οποία θα σώσει τους παραγωγούς από την πεταλούδα. Το παράδοξο είναι ότι ζητούν την ένταξη τους σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, το οποίο ήδη εφαρμόζεται για τους παραγωγούς άλλων περιοχών της χώρας!

Η μέθοδος Κομφούζιο

Η ενισχυόμενη μέθοδος συνίσταται στην εγκατάσταση φερομονικών ατμιστήρων/διαχυτήρων (dispensers) και παγίδων παρακολούθησης. Οι ατμιστήρες/διαχυτήρες απελευθερώνουν συνθετική φερομόνη, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η σύζευξη των ακμαίων των μικρολεπιδοπτέρων-στόχων και έτσι να ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των επιβλαβών προνυμφών.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.