search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:31
MENU CLOSE

Πότε τα φορολογικά χρέη κληρονομούνται και πότε όχι

30.10.2019 14:23
Πότε τα φορολογικά χρέη κληρονομούνται και πότε όχι - Media

 

Οι κυρώσεις σε βάρος φορολογουμένου έχουν αυστηρά προσωπικό χαρακτήρα, όμως το καθεστώς που διέπει την κληρονομιά φορολογικών οφειλών παραμένει «θολό».

Αν και το πλαίσιο για το φόρο κληρονομιάς στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων είναι επαρκώς αποσαφηνισμένο από τη νομοθεσία και τη φορολογική διοίκηση, αυτό που παραμένει «θολό» είναι το καθεστώς που διέπει την κληρονομιά φορολογικών οφειλών.

Απόφαση που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας ήδη από το 2014 προβλέπει πως οι κυρώσεις σε βάρος φορολογουμένου που έχουν αυστηρά προσωπικό χαρακτήρα, αποσβένονται μετά τον θάνατο του φυσικού προσώπου κατά του οποίου επιβλήθηκαν (ΣτΕ 1880/2014).

Σύμφωνα με το insider.gr προγενέστερη απόφαση της φορολογικής διοίκησης, ήδη από το 2007, αναγνωρίζει πως οι διοικητικές κυρώσεις, όπως τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, που από την φύση τους συνδέονται άμεσα με το φυσικό πρόσωπο που τέλεσε τις φορολογικές παραβάσεις είναι ακληρονόμητες (ΠΟΛ 1113/2007).

Ωστόσο, τόσο τα δικαστήρια, όσο και η ΑΑΔΕ δεν έχουν αποσαφηνίσει το σε ποιο βαθμό ή όχι η φορολογική οφειλή μπορεί να καταλογισθεί στους κληρονόμους του φορολογουμένου που αποβίωσε κατά το λόγο της κληρονομικής μερίδας του καθενός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:28