22/01/2019 03:27:07
17.2.2010

Ασθενείς όλου του κόσμου, χαρείτε!

Ασθενείς όλου του κόσμου, χαρείτε! - Media

 

Ασθενείς όλου του κόσμου, χαρείτε!

Αλλάζει (επί το οικονομικότερο) το καθεστώς τιμολόγησης 6.500 φαρμακευτικών σκευασμάτων ευρείας κατανάλωσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Στο εξής, η τιμή των εν λόγω φαρμάκων θα καθορίζεται με βάση το μέσο όρο της τιμής των αντίστοιχων φαρμάκων στις τρεις φθηνότερες χώρες τις ευρωζώνης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αναμένεται να επέλθει μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 20% στις σχετικές δαπάνες και εξοικονόμηση ενός δις ευρώ για το… μαντάρισμα της δημοσιονομικής μας τρύπας.

Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι η αρχική σκέψη για τον καθορισμό της τιμής με βάση τις τιμές στις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης των 27 (και όχι της ευρωζώνης) ήταν λιγάκι πιο συμφέρουσα για όλους. Το υπουργείο όμως έκρινε ότι το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις νυν και στις παλαιότερες τιμές θα επέφερε ανισορροπία στην αγορά, θα ενθάρρυνε τις εξαγωγές και θα προκαλούσε πιθανότατα ελλείψεις. Έτσι, επιλέχτηκε η τακτική της ήπιας προσαρμογής. Η ανατιμολόγηση μάλιστα των 6.500 φαρμάκων θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα λάβει χώρα στο τέλος του τρέχοντος μήνα και η επόμενη στο τέλος του Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά τα αντίγραφα των σκευασμάτων που περιλαμβάνονται στη μακροσκελή λίστα του υπουργείου, αποφασίστηκε να τιμολογηθούν κατά τον ίδιο τρόπο και με μια επιπλέον μείωση της τάξεως του 10%. Για τα καινούρια αντίγραφα, οι τιμές θα διαμορφωθούν στο 70% των πρωτοτύπων.

Ας είναι φτηνότερα λοιπόν τα φάρμακα  κι ας είναι και αχρείαστα. Η υπερκατανάλωση βλάπτει σοβαρά την υγεία και την οικονομία!

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.