04/04/2020 20:40:20
15.11.2019 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2099 στις 14/11/2019

«Είναι πολυτέλεια να είμαστε δύο»

«Είναι πολυτέλεια να είμαστε δύο» - Media

 

Το αιρετικό έργο του σημαντικού Βασίλη Ζιώγα ανεβαίνει εδώ και λίγο καιρό στο Από Κοινού Θέατρο σε σκηνοθεσία της Φαίης Τζανετοπούλου, με τη Βάνα Πεφάνη και τον Γιώργο Στριφτάρη.

Το έργο. Η Πανδώρα, ηθοποιός ρεπερτορίου, και ο Γιώργος, ευφυής, αυτοεξόριστος συγγραφέας, συνυπάρχουν στον δικό τους αρμονικό κόσμο. Η Πανδώρα, τελειώνοντας την παράσταση, επιστρέφει στο σπίτι ντυμένη με το κοστούμι του ρόλου της: της Ιουλιέτας, της Μαργαρίτας, της Αντρέγιεβνα, της Τζένης, της Αγίας Ιωάννας, της Τζούλιας και της Κατερίνας. Εκεί, στην ασφάλεια του σπιτιού τους, το θέατρο συνεχίζεται και εκτός σκηνής και μετατρέπεται σε ένα παιχνίδι που στήνουν οι ίδιοι, μεταμορφώνοντας τη σχέση τους από την Αρχή ώς το Τέλος. Αγάπη, μίσος, υποταγή, απελευθέρωση, λύτρωση. Ο έρωτας και ο θάνατος ζυγίζονται...

Η σκηνοθέτρια. Λέει για το έργο η Φαίη Τζανετοπούλου: «Το θέατρο για τον Β. Ζιώγα δεν είναι διασκέδαση, είναι μυσταγωγία όπως και στην αρχαιότητα. Ο μύθος γίνεται Αλήθεια. Πώς να χωρέσει σε μια σελίδα ο πολυσήμαντος και αιρετικός Β. Ζιώγας; Τα ‘‘7 κουτιά της Πανδώρας’’, ίσως το πιο προκλητικό του έργο, πρωτοπαρουσιάσθηκαν στη Βιέννη (και όχι στο τόπο του, όχι τυχαία) το 1982 στο Thetear beim Auersberg».

Η πρωταγωνίστρια. Η Βάνα Πεφάνη είναι σαφής: «Ας ξεκαθαρίσουμε αρχικά τι εννοούμε επιτυχία. Τα εισιτήρια; Τις καλές κριτικές; Ή τις παραστάσεις που νιώθεις περήφανος και πλήρης που ‘‘ήσουν’’ εκεί; Σαν ηθοποιός, σαν σκηνοθέτης ακόμα και σαν θεατής; Γιατί προσωπικά αυτές με αφορούν. Ύστερα από τόσα χρόνια, λοιπόν, πιστεύω όλο και περισσότερο ότι η επιτυχία στην τέχνη συμβαίνει όταν δεν γίνεται αυτοσκοπός τη στιγμή της δημιουργίας. Όταν έχεις πραγματικά κάτι να πεις, τον τρόπο να το πεις, χωρίς τη δέσμευση της ‘‘επιτυχίας’’ όπως την εννοούν οι άλλοι. Θα έλεγα τελικά ότι μέσα στα συστατικά – που δεν τα ξέρω όλα – κυριαρχούν η ελευθερία και η πίστη.

INFO

Θέατρο Από Κοινού, Ευπατριδών 4, Κεραμεικός, τηλ.: 2114057249

Σκηνικά κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά, Μουσική: Γιάννης Μακρίδης

Παραγωγή: Texnis

Τετάρτη: ώρα 21.15, Πέμπτη: ώρα 21.15

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.