search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:23
MENU CLOSE

«Είναι πολυτέλεια να είμαστε δύο»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2099
14/11/2019
15.11.2019 09:37
«Είναι πολυτέλεια να είμαστε δύο» - Media

 

Το αιρετικό έργο του σημαντικού Βασίλη Ζιώγα ανεβαίνει εδώ και λίγο καιρό στο Από Κοινού Θέατρο σε σκηνοθεσία της Φαίης Τζανετοπούλου, με τη Βάνα Πεφάνη και τον Γιώργο Στριφτάρη.

Το έργο. Η Πανδώρα, ηθοποιός ρεπερτορίου, και ο Γιώργος, ευφυής, αυτοεξόριστος συγγραφέας, συνυπάρχουν στον δικό τους αρμονικό κόσμο. Η Πανδώρα, τελειώνοντας την παράσταση, επιστρέφει στο σπίτι ντυμένη με το κοστούμι του ρόλου της: της Ιουλιέτας, της Μαργαρίτας, της Αντρέγιεβνα, της Τζένης, της Αγίας Ιωάννας, της Τζούλιας και της Κατερίνας. Εκεί, στην ασφάλεια του σπιτιού τους, το θέατρο συνεχίζεται και εκτός σκηνής και μετατρέπεται σε ένα παιχνίδι που στήνουν οι ίδιοι, μεταμορφώνοντας τη σχέση τους από την Αρχή ώς το Τέλος. Αγάπη, μίσος, υποταγή, απελευθέρωση, λύτρωση. Ο έρωτας και ο θάνατος ζυγίζονται…

Η σκηνοθέτρια. Λέει για το έργο η Φαίη Τζανετοπούλου: «Το θέατρο για τον Β. Ζιώγα δεν είναι διασκέδαση, είναι μυσταγωγία όπως και στην αρχαιότητα. Ο μύθος γίνεται Αλήθεια. Πώς να χωρέσει σε μια σελίδα ο πολυσήμαντος και αιρετικός Β. Ζιώγας; Τα ‘‘7 κουτιά της Πανδώρας’’, ίσως το πιο προκλητικό του έργο, πρωτοπαρουσιάσθηκαν στη Βιέννη (και όχι στο τόπο του, όχι τυχαία) το 1982 στο Thetear beim Auersberg».

Η πρωταγωνίστρια. Η Βάνα Πεφάνη είναι σαφής: «Ας ξεκαθαρίσουμε αρχικά τι εννοούμε επιτυχία. Τα εισιτήρια; Τις καλές κριτικές; Ή τις παραστάσεις που νιώθεις περήφανος και πλήρης που ‘‘ήσουν’’ εκεί; Σαν ηθοποιός, σαν σκηνοθέτης ακόμα και σαν θεατής; Γιατί προσωπικά αυτές με αφορούν. Ύστερα από τόσα χρόνια, λοιπόν, πιστεύω όλο και περισσότερο ότι η επιτυχία στην τέχνη συμβαίνει όταν δεν γίνεται αυτοσκοπός τη στιγμή της δημιουργίας. Όταν έχεις πραγματικά κάτι να πεις, τον τρόπο να το πεις, χωρίς τη δέσμευση της ‘‘επιτυχίας’’ όπως την εννοούν οι άλλοι. Θα έλεγα τελικά ότι μέσα στα συστατικά – που δεν τα ξέρω όλα – κυριαρχούν η ελευθερία και η πίστη.

INFO

Θέατρο Από Κοινού, Ευπατριδών 4, Κεραμεικός, τηλ.: 2114057249

Σκηνικά κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά, Μουσική: Γιάννης Μακρίδης

Παραγωγή: Texnis

Τετάρτη: ώρα 21.15, Πέμπτη: ώρα 21.15

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:21