search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:23
MENU CLOSE

Τα «κίτρινα γιλέκα» επιστρέφουν ένα χρόνο μετά την εμφάνισή τους

16.11.2019 07:02
«Κόλαση» το Παρίσι: Χημικά, ξύλο και συλλήψεις στην επιστροφή των «κίτρινων γιλέκων» - Media
 
Παρά την εξασθένισή του, οι διαδηλωτές του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» – που γεννήθηκε πριν από ένα χρόνο, σε αντίδραση στον φόρο καυσίμων, συνταράσσοντας την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν – ελπίζουν ότι θα αποκτήσει νέα ώθηση αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία.
 
Στις 17 Νοεμβρίου του 2018, 282.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές, με τα χαρακτηριστικά κίτρινα φωσφορίζοντα γιλέκα, ανταποκρίθηκαν σε όλη τη Γαλλία στο κάλεσμα που έγινε μέσω Facebook, έξω από κάθε κομματικό ή συνδικαλιστικό πλαίσιο, και κατέλαβαν ισόπεδους κυκλικούς κόμβους. Την ίδια μέρα στο Παρίσι, άλλοι απέκλεισαν τμήμα του Champs-Élysées, της λεωφόρου που έγινε έκτοτε σύμβολο των σαββατιάτικων διαδηλώσεων, ωσότου οι αρχές απαγόρευσαν τις κινητοποιήσεις εκεί στα μέσα του Μαρτίου του 2019, αφού σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές καταστημάτων.
 
Αυτό το σαββατοκύριακο, έχουν αναγγελθεί διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα – πάνω από 270 κινητοποιήσεις συνολικά – και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στο Παρίσι, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας.
 
Αρκεί αυτό για να αναζωπυρωθεί η φλόγα; Από την άνοιξη, οι κινητοποιήσεις στους δρόμους ξεθύμαναν, συγκεντρώνοντας μόλις μερικές χιλιάδες διαδηλωτές τα τελευταία σαββατοκύριακα.
 
Αν και κάθε πρόβλεψη είναι δύσκολη, η κινητοποίηση του Σαββάτου έχει θέσει σε συναγερμό την αστυνομία. Συνολικά για τη χώρα, η αστυνομία αναμένει «μεγάλη κινητοποίηση, αλλά όχι σαν αυτές που είχαμε τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο», στο αποκορύφωμα του κινήματος που κλόνισε την κυβέρνηση της χώρας.
 
Στην πρωτεύουσα, οι αρχές επέκτειναν την περίμετρο των περιοχών όπου απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, κυρίως γύρω από τα Ηλύσια Πεδία, προκειμένου να αποτρέψουν νέα επεισόδια βίας και λεηλασίες. Ορισμένοι διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων» θέλουν να επιστρέψουν σε κάθε περίπτωση στην εμβληματική λεωφόρο. Μέσω Facebook, χιλιάδες Γάλλοι εξέφρασαν την πρόθεση να πάνε στη συγκέντρωση με σκοπό να τιμηθεί η «επέτειος στο Champs-Élysées», που θα γίνει στις 11:00 ώρα Ελλάδας. Έχει επίσης ανακοινωθεί ο αποκλεισμός «ναών του καταναλωτισμού»: στο στόχαστρο αναμένεται να μπει ένα κατάστημα Carrefour ενώ σχεδιάζονται επίσης καταλήψεις στο Ikea, τη Nike, την H&M και σε κατάστημα Apple Store.
 
Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις, με τους ακτιβιστές να καλούν τους πολίτες σε ισόπεδους κυκλικούς κόμβους, χωρίς να αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα τους αποκλείσουν. Στο αποκορύφωμα της κρίσης το 2018, είχαν γίνει εκατοντάδες αποκλεισμοί τέτοιων σημείων στη Γαλλία.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30