27/10/2020 14:07:34

Βάρος και ορμόνες – Ποια η σχέση τους; (Video)

Βάρος και ορμόνες – Ποια η σχέση τους; (Video) - Media
 
Μήπως προσπαθείς εδώ και αρκετό καιρό να εφαρμόσεις ένα πολύ θρεπτικό και υγιεινό πρόγραμμα διατροφής για τον οργανισμό σου και παράλληλα να το συνδυάσεις με τακτική σωματική άσκηση αλλά η ζυγαριά σου παραμένει κολλημένη στα ίδια κιλά; Πριν απογοητευτείς για άλλη μια φορά έλεγξε τις ορμόνες σου!
 
Πολλές ορμόνες έχουν καθοριστική επίδραση στην απώλεια, στην αποθήκευση και στην κατανομή του σωματικού λίπους.
 
Ανεξαρτήτως αιτιών, οι μεγάλες διακυμάνσεις και αποκλίσεις των ορμονών από τα φυσιολογικά επίπεδα, όχι απαραιτήτως σε παθολογικά όρια, δημιουργούν ένα δυσμενές μεταβολικό περιβάλλον στον οργανισμό, που μπορεί να οδηγήσει στην ανεπιθύμητη αύξηση βάρους με τρείς βασικούς μηχανισμούς:
 
1. Μείωση καύσεων, αύξηση σωματικού λίπους: Παρατηρείται συχνότερα σε γυναίκες που έχουν στρεσάρει υπερβολικά τον οργανισμό τους με αυστηρές δίαιτες και συχνές αυξομειώσεις βάρους («δίαιτα – αδυνάτισμα – επαναπρόσληψη κιλών – πάλι δίαιτα»). Εμφανίζεται επίσης σε περιόδους όπου η ορμονική παραγωγή μεταβάλλεται απότομα (εφηβεία, κλιμακτήριο, εμμηνόπαυση)
 
2. Αδυναμία ελέγχου πείνας, κρίσεις υπερφαγίας: Υπό την επήρεια έντονων ή παρατεταμένων αγχωδών καταστάσεων, που προκαλούν βίαιες ορμονικές και ψυχολογικές διακυμάνσεις, δεν χορταίνουμε με τίποτα, καταναλώνουμε οτιδήποτε βρεθεί μπροστά μας.
 
3. Έντονη όρεξη, εκλεκτική γευστική επιθυμία: Περιοδικά αυξημένη επιθυμία για την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, συνήθως πλούσια σε λιπαρά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έντονη «λαχτάρα» για σοκολάτα πριν την έμμηνο ρύση.
 
Όταν οι ορμόνες δεν λειτουργούν φυσιολογικά εκδηλώνονται κάποια συμπτώματα όπως ακμή, μαύροι κύκλοι, τριχόπτωση, αύξηση του βάρους κλπ.
 
Δείτε αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί ποια είναι τα συμπτώματα της ανισορροπίας των ορμονών:
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.