search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:08
MENU CLOSE

Βορίδης: Όσοι ασχολούνται με την κάνναβη θα είναι αρκετά «happy» με την κυβέρνηση της ΝΔ

10.12.2019 08:18
Ρύθμιση Βορίδη απαλλάσσει μέλη διοικήσεων χρεωμένων συνεταιρισμών - Media

 

Στα ανοικτά θέματα και ζητήματα που υφίστανται με τη βιομηχανική κάνναβη, με το βασικό να αφορά την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου στο τρόφιμο, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας από το βήμα του 8ου συνεδρίου Αγροτεχνολογίας, προσθέτοντας ότι με την φαρμακευτική κάνναβη οι δυσκολίες είναι λιγότερες.

Πάντως ξεκαθάρισε, ότι όσοι ασχολούνται με την κάνναβη θα είναι αρκετά “happy” με την κυβέρνηση της ΝΔ, αφού όπως πρόσθεσε, παρά τις προσωπικές του αντιθέσεις ως προς τη θεσμοθέτηση της παραγωγής της στη χώρας μας, “σέβομαι τη νομιμότητα – και από τη στιγμή που δεν υπάρχει πολιτική βούληση να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, αλλά να το διατηρήσει, εγώ δεν θα σταματήσω αυτή τη διαδικασία”.

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην έκδοση αδειών για την φαρμακευτική κάνναβη, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι “η αλήθεια είναι ότι καθυστέρησα ορισμένες άδειες για τη φαρμακευτική κάνναβη γιατί ήθελα να σκεφτώ το θεσμικό πλαίσιο, κυρίως ως προς το κανονιστικό πλαίσιο και μετά υπήρχε και ένα δεύτερο ζήτημα πιο τεχνικό, οι προδιαγραφές των λεγόμενων κλειστών ηλιοπερατών κατασκευών, για τις οποίες πρέπει να έχουν προδιαγραφές”. Ξεκαθάρισε ότι “έκανα την επισταμένη μελέτη μου και έτσι δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις”.

Σχετικά με τα ανοικτά θέματα και ζητήματα με την βιομηχανική κάνναβη, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι “το βασικό ζήτημα είναι ένα κομμάτι που έχει να κάνει με το τρόφιμο. Εκεί δεν έχουμε νομοθετικό πλαίσιο αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα, γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι στον αέρα και υπάρχει και ζήτημα ερμηνείας, κυρίως ως προς την περιεκτικότητα που πρέπει να έχει σε τετραϋδροκανναβινόλη. Αυτό το κενό, γεννά θέματα που έχουν εξόχως τεχνικό χαρακτήρα και δεν εμπλέκουν μόνο το δικό μας υπουργείο”, επισήμανε.

Χαρακτηριστικά μάλιστα τόνισε, ότι το “ανοικτό όριο απόκλισης, από το νομικό όριο του 0,2% σε περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη στο 0,6%, και πως μπορεί αυτή η υπέρβαση να αιτιολογηθεί και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, αρμόδια υπάλληλος του Χημείου του Κράτους που ενημέρωνε το Κοινοβούλιο, μας είχε πει ότι αυτό είναι απολύτως αδύνατον να γίνει τεχνικά”.

Κατά τον κ. Βορίδη, μια δεύτερη συζήτηση που πρέπει να γίνει αφορά στα προϊόντα από βιομηχανική κάνναβη και στο περιεχόμενο. “Αυτή η ουσία είναι ψυχοτρόπα και επομένως αυτό απασχολεί την Πολιτεία” σημείωσε και πρόσθεσε: “Πρέπει να γίνει μια σοβαρή προσέγγιση, ώστε να διασφαλίσουμε ορισμένα και συγκεκριμένα πράγματα”. Καλλιεργητικά, “αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι οι προϋποθέσεις και οι όροι για το τι ορίζουμε ως κλειστή ηλιοπερατή κατασκευή. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι θα είναι περίκλειστο και ασφαλές”, τόνισε και πρόσθεσε πως “αυτό πρέπει να φτιαχτεί σε ό,τι αφορά τις άδειες εγκατάστασης και όχι λειτουργίας. Είναι ένα κενό που πρέπει να καλύψουμε μέχρι να περάσουμε στη φάση των αδειοδοτήσεων”.

Πάντως, όπως είπε χαρακτηριστικά, “οι προδιαγραφές θερμοκηπίου γενικά μας λείπουν. Έχουμε ένα νομοθετικό έλλειμμα και κανονιστικό, και μέσα στο επόμενο διάστημα πρέπει και θα το καλύψουμε”, ξεκαθάρισε.

Περαιτέρω, ο ίδιος επισήμανε ότι πέραν των προαναφερομένων, “το βασικό ζήτημα είναι τι θα γίνεται το προϊόν που παράγεται στην Ελλάδα και θα εξάγεται με απόλυτα κλειστή διαδικασία. Τι θα γίνεται με την απόθηκευση, μεταφορά και εξαγωγή των προϊόντων αυτών. Δεν υπάρχει νομοθεσία. Χρειαζόμαστε περισσότερη νομοθεσία, κυρίως για το κομμάτι της μεταφοράς. Παραμένει αρρύθμιστο το συγκεκριμένο κομμάτι”, επισήμανε.

Εν κατακλείδι, ο κ. Βορίδης είπε για την κάνναβη ότι υπάρχει το ρυθμιστικό πλαίσιο, “αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να μπουν στη θέση τους, προκειμένου οι άνθρωποι που επενδύουν να ξέρουν ότι επενδύουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον”. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε πάντως: “Έχω θέματα με την νομοθεσία της κάνναβης, που όμως δεν είναι καλλιεργητικού τύπου”. Πρόσθεσε ότι “το θέμα μου έχει να κάνει με τις προϋποθέσεις αδειοδότησης”. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι δεν υπάρχει καθολική απαγόρευση για ανθρώπους που έχουν καταδίκες για το νόμο περί ναρκωτικών, “και θεωρώ ότι αυτοί δεν πρέπει να αδειοδοτούνται”, σημείωσε.

Η καλλιέργεια αμπέλου και η θέση της Ελλάδας

“Προσπαθούμε και παλεύουμε και θέση της Ελλάδας είναι, ότι ακόμη και εάν διατηρηθεί το 1%, επί συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας, που ορίζει η ΕΕ ως προϋπόθεση για τη χορήγηση νέων αδειών φύτευσης, να μην χάνονται οι εκτάσεις που θα μπορούσαν να είχαν καλλιεργηθεί και τελικώς δεν καλλιεργήθηκαν, και έτσι να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επόμενα χρόνια”, επισήμανε ο κ. Βορίδης.

Όπως εξήγησε, “αυτό σημαίνει σε έναν περιορισμένο βαθμό, ότι οι επιλογές που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια για τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν αυτές οι άδειες νέας φύτευσης, δεν ήταν και οι πιο επιτυχημένες. Προφανώς τα κριτήρια δεν ήταν τέτοια ώστε να πάρουν άδειες αυτοί που πραγματικά καλλιεργούν, και πήραν και κάποιοι που ή δεν καλλιέργησαν ή καλλιέργησαν λίγο”, σημείωσε.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι εξετάζεται αναδιάρθρωση των καλλιεργειών κυρίως στο Αίγιο και κατά κύριο λόγο σε αυτές που έχουν να κάνουν με τη σταφίδα, όπου φαίνεται πως υπάρχει δυναμική.

“Κλασική λύση είναι να βρει το κράτος λεφτά να κάνει την αναδιάρθρωση και είμαστε σύμφωνοι. Αλλά και η άλλη λύση είναι, να σκεφτούμε μια πιο σύνθετη ιδέα γιατί δεν έχουμε όλα τα λεφτά […] Άρα να βάλουν λεφτά το κράτος, οι παραγωγοί και οι τράπεζες, ώστε να ισορροπήσουμε το ποσό και να προχωρήσομε στην υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων, γιατί είναι κάτι που πρέπει να γίνει και δείχνει ώριμο να γίνει”.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στην υπό διαμόρφωση νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα συνδέεται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, και επισήμανε ότι με αυτές τις βάσεις κινείται η πολιτική της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η αγροτική ανάπτυξη πρέπει να έχει ρεαλιστικά κριτήρια, ενώ αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα επισήμανε ότι πρέπει να γίνει στροφή προς στην παραγωγή πιο στοχευμένων προϊόντων.

Υπογραμμίζεται ότι το 8ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:07