search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:46
MENU CLOSE

Αιφνίδιος θάνατος αρχαιοφύλακα εν ώρα εργασίας στη Χαλκίδα, δύο εβδομάδες πριν τη σύνταξή του

11.12.2019 15:06
Αποκαλύφθηκε σημαντικό τμήμα του θεάτρου της Αρχαίας Θουρίας στη Μεσσηνία (Photos) - Media Gallery

 

Το Σάββατο (07/12), πέθανε εν ώρα εργασίας ένας 67χρονος αρχαιοφύλακας, δύο εβδομάδες πριν την σύνταξή του, μόνος και αβοήθητος στο φυλάκιο του Αρχαιολογικού Μουσείο της Χαλκίδος, ενώ το νοσοκομείο της περιοχής βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το συγκεκριμένο φυλάκιο.

Η Π.Ε.Υ.Φ.Α. (Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων) καταγγέλλει την προσπάθεια Διευθυντών να λειτουργούν Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους χωρίς την αναγκαία και απαραίτητη κάλυψη σε προσωπικό, μόνο και μόνο για να παρουσιάζουν κανονική λειτουργία ή ακόμα χειρότερα ικανοποιώντας αιτήματα τοπικών παραγόντων, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και των εκθεμάτων.

«Οι συνθήκες εργασίας, ιδιαίτερα των αρχαιοφυλάκων, οι οποίοι προστατεύουν τα αρχαία από κάθε κίνδυνο, δεν ενδιαφέρουν σχεδόν καθόλου τους Διευθυντές-Αρχαιολόγους, παρά τα πάμπολλα περιστατικά κλοπών, βανδαλισμών και επιθέσεων. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ή δε μπορούν ή δε θέλουν να φροντίζουν και να μεριμνούν για την ασφάλεια, όχι μόνο των αρχαιοφυλάκων αλλά όλων των εργαζομένων. Σε πολλές περιπτώσεις, το μόνο ενδιαφέρον που έχουν είναι η προσωπική προβολή και οι δημόσιες σχέσεις. Θέλουμε να τους πούμε ότι η ανθρωπιά και η ευαισθησία απέναντι στην ανθρώπινη ζωή δεν διδάσκεται πουθενά και δεν αποκτάται με μεταπτυχιακούς τίτλους.

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να απαιτήσει από τις Εφορίες Αρχαιοτήτων την καταγραφή αυτών των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων που λειτουργούν με ελάχιστο ή καθόλου προσωπικό και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την στελέχωσή τους. Παράλληλα, να προχωρήσει με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, ώστε να διασφαλίσουμε όσο μπορούμε καλύτερα τόσο την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, όσο και την ασφάλεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτονόητη είναι και η άμεση ένορκη διοικητική εξέταση για την διερεύνηση του τραγικού αυτού συμβάντος» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η καταγγελία.

Η Π.Ε.Υ.Φ.Α. θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, ώστε να αποδοθούν ευθύνες αν υπάρχου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:46