search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:43
MENU CLOSE

Αγγελής: «Εξοφλούσαν γραμμάτια στον Ρασπούτιν»

11.12.2019 21:21
Αγγελής - Προανακριτική: Η Τουλουπάκη δεν ελεγχόταν από κανέναν - Media

 

Για δεύτερη ημέρα ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής εμφάνισε την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ως εκτελεστικό βραχίονα του «Ρασπούτιν». Εκτός όμως από την ανακριτική τακτική και τους δικονομικούς χειρισμούς, μεγάλο μέρος της εξέτασης του επικεντρώθηκε στον λογαριασμό στενού συγγενούς πολιτικού προσώπου στην Ελβετία, για τον οποίο είχε κάνει λόγο το FBI, στο «ταξίδι στη Βιέννη».

«Εξοφλούσαν γραμμάτια στον Ρασπούτιν»

Ως προς την σύνδεση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς με τον Ρασπούτιν, είναι χαρακτηριστικό σημείο της κατάθεσης του, όπως το επισήμαναν απόψε μέλη της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με το οποίο οι εισαγγελείς διαφθοράς εξοφλούσαν γραμμάτια στον Ρασπούτιν. «Ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν μια στημένη δουλειά. Εγώ τους είπα: παραιτηθείτε γιατί εξοφλείτε γραμμάτια του Ρασπούτιν. Θέλησαν να ασκήσουν ποινική δίωξη για να ρίξουν όλη την αποτυχία στην πλάτη μου. Και αυτό γιατί ήθελαν να ξεπλύνουν το πολιτικό σύστημα», φέρεται να είπε ο Ιωάννης Αγγελής στην κατάθεσή του.

FBI: λογαριασμός παιδιού του πολιτικού

Ο κ. Αγγελής δέχθηκε όμως και πολλές ερωτήσεις για το ταξίδι της Βιέννης. Φέρεται να απάντησε ότι οι Αμερικανοί γνώριζαν πως σε στενό συγγενικό πρόσωπο πολιτικού, υπήρχε ροή χρήματος από τροφοδότη λογαριασμό στην Ελβετία και επιβεβαίωσε το όνομα του πολιτικού προσώπου, στο οποίο κάνει μνεία και στην συμπληρωματική αναφορά του. «Στη Βιέννη οι Αμερικανοί μας είπαν “ψάξαμε και βρήκαμε τον λογαριασμό που ανήκει στο παιδί του πολιτικού και από εκεί πληρώνει το ενοίκιο του. Ο λογαριασμός αυτός έχει 30.000”, χωρίς να διευκρινίσουν αν είναι ευρώ ή δολάρια. Ουδέποτε οι Αμερικανοί μας έδωσαν αριθμό λογαριασμού», φέρεται να είπε ο Ιωάννης Αγγελής στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Λίγη ώρα αργότερα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν: «Το αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας στην υπόθεση Novartis δέχθηκε σήμερα καίριο πλήγμα. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης κατάθεσής του, ο κ. Αγγελής, στη μαρτυρία του οποίου έχουν επενδύσει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, παραδέχθηκε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το FBI, υπήρχε ροή χρήματος από τροφοδότη λογαριασμό στην Ελβετία σε λογαριασμό στενού συγγενικού προσώπου του κ. Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ».

Ο κ. Αγγελής φέρεται ωστόσο, ότι στην προκαταρκτική επιτροπή αναφέρθηκε σε έγγραφο των αμερικανικών αρχών, που είχε δει και από το οποίο δεν προέκυπτε εμπλοκή πολιτικών προσώπων αλλά ότι τα στοιχεία για παράνομες πληρωμές αφορούσαν μόνο γιατρούς.

Στην κατάθεση του σήμερα ο κ. Αγγελής επανέλαβε ότι υπήρχαν μείζονα ζητήματα ανακριτικής τακτικής της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, ζητήματα της αξιοπιστίας των προστατευομένων μαρτύρων, υπαγωγής τους σε καθεστώς προστασίας και ενοχοποίησης των δέκα πολιτικών προσώπων.

-Για τα έγγραφα του FBI, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να κατέθεσε: «Η κ. Τουλουπάκη είναι ανεπαρκής και αυτός είναι ο χειρότερος βαθμός που μπορεί να πάρει ένας δικαστής. Με επιμονή προσωπικά ζήτησα να μου δώσει τα έγγραφα από τις αμερικανικές αρχές. Δεν μου τα έδωσε όλα. Υπάρχει έγγραφο που εγώ διάβασα ότι οι Αμερικανοί απαντούν ότι ουδεμία εμπλοκή υπάρχει από πολιτικό πρόσωπο. Εμπλοκή αναφέρουν τα έγγραφα μόνο για γιατρούς».

-Για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Ιωάννης Αναστασίου», τον κ. Νικόλαο Μανιαδάκη, ο κ. Αγγελής φέρεται να κατέθεσε ότι «ο κ. Μανιαδάκης τέθηκε σε καθεστώς προστασίας παρά την ύπαρξη προκαταρκτικών εξετάσεων εναντίον του και παρά το γεγονός ότι αναφερόταν ως εμπλεκόμενος-ύποπτος από τις αμερικανικές αρχές. Φέρεται επίσης να κατέθεσε: «εξαρχής ήταν παράνομη η υπαγωγή του Μανιαδάκη στο καθεστώς προστασίας. Δεν θα μπορούσε να κληθεί ούτε ως απλός μάρτυρας. Ήταν ρητώς κατονομαζόμενος ως ύποπτος, και μόνο έτσι θα έπρεπε να κληθεί».

-Για τον Φιλίστορα Δεστεμπασίδη και το ενδεχόμενο να είναι προστατευόμενος μάρτυρας, ο Ιωάννης Αγγελής φέρεται να απάντησε πως αν είναι προστατευόμενος μάρτυρας (σ.σ. διότι δεν γνωρίζει, όπως είπε, τους προστατευόμενους μάρτυρες), δεν θα έπρεπε να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας, διότι υπάρχουν καταγγελίες σε βάρος του ότι έπαιρνε χρήματα. «Υπερέχει η ιδιότητα του κατηγορουμένου. ‘Αρα δεν θα μπορούσε ο Δεστεμπασίδης να είναι προστατευόμενος μάρτυρας», φέρεται να είπε.

-Για την ανακριτική τακτική της Ελένης Τουλουπάκη, ο κ. Αγγελής ρωτήθηκε αν η Εισαγγελέας μπορούσε να καλεί ξανά και ξανά τους μάρτυρες, να διαπραγματεύεται, να απειλεί. «Όχι δεν μπορούσε. Ο νόμος βάζει όρια. Ο φάκελος έπρεπε να αποσταλεί αμελλητί», φέρεται να κατέθεσε.

-Κληθείς να σχολιάσει ότι το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε την αίτηση του Ανδρέα Λοβέρδου για την εξαίρεση της κ. Τουλουπάκη, φέρεται να απάντησε: «Επόπτευα την κ. Τουλουπάκη, όχι το Συμβούλιο Εφετών».

-«Είναι δυνατό μάρτυρας να κατονομάζει πρωθυπουργό το Νοέμβριο και να μην αποστέλλεται ο φάκελος άμεσα;», ρωτήθηκε ο κ. Αγγελής από τον Θανάση Πλεύρη. «Ακριβώς γι΄αυτό ζήτησα την πειθαρχική δίωξη της κ. Τουλουπάκη», φέρεται να απάντησε ο Ιωάννης Αγγελής».

-Για τον λογαριασμό πολιτικού προσώπου, φέρεται να είπε πως για την ύπαρξή του γνώριζε η κ. Τουλουπάκη. «Αυτόν τον λογαριασμό δεν τον ερεύνησαν ποτέ οι ελληνικές αρχές. Επέμενα να γίνει συνάντηση μέσω της Εurojust. Στις 7.1.2019 η κ. Τουλουπάκη έκανε αίτημα όμως οι Αμερικανοί είπαν ότι καλύτερα είναι να κάνουν την έρευνα οι εθνικές μας αρχές. Δεν τηρήθηκε για όλη τη διαδικασία το τυπικό. Εκτιμώ πως η κ. Τουλουπάκη πρέπει να φύγει από το Σώμα λόγω ανεπάρκειας», φέρεται να κατέθεσε στην επιτροπή.

Για το ταξίδι στη Βιέννη και τα στοιχεία που είχαν οι αμερικανικές αρχές, φέρεται να κατέθεσε: «Στη Βιέννη οι Αμερικανοί μας είπαν ‘ψάξαμε και βρήκαμε τον λογαριασμό που ανήκει στο παιδί του πολιτικού και από εκεί πληρώνει το ενοίκιο του. Ο λογαριασμός αυτός έχει 30.000′, χωρίς να διευκρινίσουν αν είναι ευρώ ή δολάρια. Ουδέποτε οι Αμερικανοί μας έδωσαν αριθμό λογαριασμό».

-Ο κ. Αγγελής φέρεται επίσης να κατέθεσε: «είπα στους τρεις εισαγγελείς που είχαμε πάει στη Βιέννη για τη συνάντηση με τους Αμερικανούς, πως αν τολμήσουν να ασκήσουν δίωξη κατά πολιτικών προσώπων, θα φροντίσω να σας ασκηθεί δίωξη και θα τιμωρηθείτε αυστηρά».

Για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, ο Ιωάννης Αγγελής φέρεται να κατέθεσε: «είπα στην κ. Τουλουπάκη δείξε μου τη δικογραφία. Υπήρχαν δέκα δικογραφίες για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Μου είπε η κ. Τουλουπάκη πως υπάρχει βίντεο που ο Παναγιώτης Πικραμένος πήρε δωράκι 100.000 ευρώ. Τη ρωτώ: το έχεις δει; Ναι, μου λέει. Το έστειλες για απομαγνητοφώνηση; Όχι, απαντά. Της ζήτησα να δω το βίντεο. Την επόμενη μέρα μου λέει, συγνώμη αφορά άλλο πρόσωπο».

-Φέρεται επίσης να κατέθεσε για τον Αντώνη Σαμαρά και τη βαλίτσα στο Μαξίμου: «μόνο τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, είχε η κ. Τουλουπάκη. Της είπα, για εμένα αυτό δεν είναι αρκετό. Αν τα πήρε άλλος; Για εμένα είναι αρκετό, μου είπε η κ. Τουλουπάκη. Τότε της είπα, επειδή τα στοιχεία δεν επαρκούν, θα προσφύγω για κατάχρηση εξουσίας. Αυτή δεν είναι καν ένδειξη για να ασκήσουμε δίωξη. Με «υποθέτω» και «αν» και «εφόσον» δεν ασκείται δίωξη, πρέπει να υπάρχουν στοιχεία».

Για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, φέρεται να κατέθεσε ότι «δεν έχει διαβάσει το κατηγορητήριο και δεν έχει ιδέα για τι κατηγορείται». Φέρεται επίσης να κατέθεσε: «έχει ακουστεί πως ο Ρασπούτιν διόριζε στην εισαγγελία. Στην περίπτωσή μου δεν ισχύει κάτι τέτοιο». Φέρεται επίσης να είπε ότι οι σχέσεις του με τον κ. Παπαγγελόπουλο ήταν από φιλικές έως ουδέτερες. «Είχα και γραφείο στο υπουργείο Δικαιοσύνης γιατί ήμουν υπεύθυνος για πληροφοριακά συστήματα, από τον Απρίλιο έως τον Μάιο του 2019. Μετά την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος μου παραιτήθηκα για λόγους ευθιξίας», φέρεται να κατέθεσε και επίσης ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στρέφεται εναντίον του επειδή θέλει να τον υποβαθμίσει και επειδή «ανησυχεί διότι ξέρει τι έχει κάνει».

-«Ο Ρασπούτιν είναι το ίδιο πρόσωπο που παρενέβαινε και στην κ. Ράικου. Με απόλυτη βεβαιότητα», φέρεται επίσης να κατέθεσε.

-Σε ερώτηση αν κατά τη γνώμη του, εξοφλούσαν γραμμάτια του Ρασπούτιν, οι Εισαγγελείς Διαφθοράς, φέρεται να απάντησε: «Ήταν ξεκάθαρα μια στημένη δουλειά. Εγώ τους είπα: παραιτηθείτε γιατί εξοφλείτε γραμμάτια του Ρασπούτιν. Θέλησαν να μου ασκήσουν ποινική δίωξη για να ρίξουν όλη την αποτυχία στην πλάτη μου. Και αυτό γιατί ήθελαν να ξεπλύνουν το πολιτικό σύστημα».

ΣΥΡΙΖΑ: το αφήγημα της σκευωρίας δέχθηκε καίριο πλήγμα

«Το αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας στην υπόθεση Novartis δέχθηκε σήμερα καίριο πλήγμα», σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν: «κατά τη διάρκεια της πολύωρης κατάθεσής του ο κ. Αγγελής στη μαρτυρία του οποίου έχουν επενδύσει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ παραδέχθηκε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το FBI υπήρχε ροή χρήματος από τροφοδότη λογαριασμό στενού συγγενικού προσώπου του κ. Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ. Ο κ. Αγγελής παραδέχθηκε ότι ως επόπτης ασχολήθηκε μόνο ενάμιση μήνα, ίσως και λιγότερο, όπως είπε, και δεν είχε γνώση ούτε για το ένα τρισεκατομμυριοστό της δικογραφίας. Οπότε προκύπτει το ερώτημα, αφού δεν είχε γνώση της δικογραφίας με ποιο δικαίωμα απειλούσε τους εισαγγελείς Διαφθοράς να προβούν σε ενέργειες που αφορούσαν την ουσία της υπόθεσης. Ο κ. Αγγελής παραδέχθηκε ότι ως επόπτης δεν είχε δικαίωμα να επεμβαίνει στην κρίση των εισαγγελέων Διαφθοράς για το τι θα αποφασίσουν».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:42