search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:00
MENU CLOSE

Σπ. Λιβανός-Αν. Λοβέρδος: Έκαναν λόγο για ανάγκη ενότητας αναφερόμενοι στη συμφωνία του Ελσίνκι

15.12.2019 19:00
Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το Μάτι - Βελτιωτικές αλλαγές αλλά κι επιφυλάξεις - Media

 

Την ανάγκη εθνικής ενότητας και ομοψυχίας επεσήμαναν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός και του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας και οι δύο ότι δεν είναι η ώρα για αντιπαραθέσεις σχετικά με την απόφαση του Ελσίνκι το 2004, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Αφορμή για τις αναφορές αυτές των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ήταν η αντίδραση στη Βουλή του Αναπληρωτή Υπουργού, αρμόδιου για το μεταναστευτικό, Γιώργου Κουμουτσάκου, που άφησε αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για το άρθρο του στην εφημερίδα τα ΝΕΑ σχετικά με την απόφαση του Ελσίνκι.

Τόσο ο κ. Λιβανός όσο και ο κ. Λοβέρδος συμφώνησαν ότι οι δηλώσεις του κ. Σημίτη δεν ανταποκρίνονταν με τον τίτλο της εφημερίδας και προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους.

Το θέμα έθεσε αρχικά ο κ. Λοβέρδος, που ζήτησε και πήρε το λόγο, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη δήλωση του κ. Κουμουτσάκου και τονίζοντας ότι η μομφή του έπεσε στο κενό καθώς ο ίδιος ο κ. Σημίτης έχει διευκρινίσει ότι ο τίτλος της εφημερίδας δεν αντιστοιχεί με το άρθρο του.

«Πέρασαν συνολικά 20 χρόνια από την απόφαση της ΕΕ σε ανώτατο επίπεδο στο Ελσίνκι. Η εφημερίδα τα «Νέα» έκανε μια έρευνα για την απόφαση εκείνη και ο κ. Σημίτης μαζί με σειρά και άλλων σοβαρότατων ειδικών απάντησε. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ήταν αρκετό αιχμηρό και ο κ. Σημίτης έκανε δήλωση ότι δεν αντιστοιχούσε», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε:

«Ο κ. Κουμουτσάκος, σε συνθήκες που η χώρα χρειάζεται την απόλυτη ενότητα και ομοψυχία έκανε μομφή που πέφτει στο κενό. Του λέω με όσο πιο ευγενικό τρόπο να είναι ενημερωμένος για να λέει όλα εκείνα που είπε. Στο άρθρο κάνουν αναφορά στην απόφαση του Ελσίνκι ότι για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα πρέπει να λυθούν τα θέματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα. Η μομφή του έπεσε στο κενό γιατί δέχθηκε ο Κώστας Καραμανλής να εκκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς να έχει αυτός ο όρος τηρηθεί».

«Αυτά είναι ζητήματα που συζητιούνται πολιτικά και έξω από την αντιπολιτευτική αντιπαράθεση. Θα του ζητήσω να κομψύνει τις εκφράσεις του αν δεν θέλει να ανακαλέσει», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ που αναγνώρισε ότι «πράγματι ο τίτλος της εφημερίδας δεν ανταποκρινόταν στο περιεχόμενο του άρθρου», ενώ παρέπεμψε στις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια.

«Μίλησε το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και τοποθετήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης. Ο κ. Κουμουτσάκος, πρακτικά αυτό που είπε, εκφράζει και την παράταξη. Αυτή η στιγμή δεν είναι ώρα και ο χρόνος για να ανοίξουμε ένα ζήτημα για το οποίο επετειακά ασχολήθηκε η εφημερίδα. Εκείνη η περίοδος έφερε θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να κατεβάσουμε τους τόνους και να έχουμε την αίσθηση της ανάγκης ενότητας και ομοψυχίας. Και σε αυτό ήταν ενταγμένη η τοποθέτηση του. Η δική σας θέση καλύπτει αυτό που είπατε και δεν χρειάζεται να επεκτείνουμε το διάλογο», υπογράμμισε ο κ. Λιβανός.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15