26/02/2020 00:14:38

Scope: Επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις φέρνουν ανάπτυξη στην Ελλάδα - Θα συνεχιστεί και το 2020

Δύο σενάρια για τον δανεισμό της Ελλάδας το 2020  - Θα επιδιώξει να αντλήσει από 4 έως 8 δισ. ευρώ  - Media

 

Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα συνεχιστεί και το 2020, καθώς η επιτάχυνση της ανάπτυξης, με τη στήριξη των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, βελτιώνει περαιτέρω τις προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων-ρεκόρ, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings.

Η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά για ανάπτυξη γύρω στο 2,3% το επόμενο έτος - από περίπου 1,8% φέτος και 1,9% το 2018 - πάνω από τη μέση αύξηση κατά 1,1% στην ευρωζώνη παρά τις δυσμενείς παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, «η διατήρηση σχετικά ισχυρής ανάπτυξης είναι ζωτικής σημασίας για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά», λέει ο Jakob Suwalski, αναλυτής του οίκου. 

«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα καλό σημείο στην εγχώρια αγορά: Η επιτυχία της κυβέρνησης στη συσσώρευση των πρωτογενών πλεονασμάτων, στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των διεθνών θεσμικών πιστωτών και στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, συμπίπτει με αυτό που μοιάζει με μια παρατεταμένη περίοδο εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων», σημειώνει ο Suwalski.

Η νέα ικανότητα της Ελλάδας να δανείζεται φθηνά - η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου μειώθηκε σε περίπου 1,4%, λίγο πάνω από το 1,3% της Ιταλίας - συμβάλλει στην αναθεώρηση των προοπτικών για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Οι δανειστές από την ευρωζώνη έχουν επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις τους για τη βιωσιμότητα του χρέους προκειμένου να προσομοιώσουν τις επιπτώσεις μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλών επιτοκίων και συμπιεσμένων spreads στο ελληνικό χρέος, οδηγώντας σε μακροπρόθεσμο σενάριο όπου το χρέος μειώνεται στο 60% του ΑΕΠ το 2055, από 181,1% το 2018.

«Υποστηρίζουμε, ωστόσο, ότι η αύξηση της παραγωγής αποτελεί το κλειδί για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, γι' αυτό και είμαστε βέβαιοι από τα πρόσφατα μέτρα», λέει ο Suwalski. Σε αυτά περιλαμβάνονται: i) η μείωση της γραφειοκρατίας, ii) φορολογικά κίνητρα για ξένους επενδυτές και iii) η επανέναρξη της σταδιακής διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων που επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ισχυροποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας.

Η Ελλάδα έχει θέσει ως κύριο στόχο για πλεόνασμα του προϋπολογισμού περίπου στο 3,7% του ΑΕΠ το 2019, το πέμπτο συνεχόμενο έτος στο οποίο θα υπερβεί τον δημοσιονομικό της στόχο, ενισχύοντας την αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου προστιθέμενης αξίας που οφείλεται εν μέρει στις αυξημένες τουριστικές δαπάνες. Αντισταθμίζουν τις αναδρομικές πληρωμές στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και στις δαπάνες συνταξιοδότησης. Επίσης, προβλέπεται ένα πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 1,3% του ΑΕΠ το 2019, πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, ο οποίος θα κλείσει με έλλειμμα 0,9% του ΑΕΠ.

«Αναμένουμε από την Ελλάδα να επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και να επιτύχει πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης 1,0% του ΑΕΠ», λέει ο Suwalski. Εξίσου σημαντικό είναι ότι ο πρώτος προϋπολογισμός του Μητσοτάκη, ενώ είναι ευρέως φορολογικά ουδέτερος, θα βελτιώσει την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών και θα τονώσει την ανάπτυξη το 2020, κυρίως μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων. Όλοι οι φορολογούμενοι αναμένεται να επωφεληθούν από τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, τονίζει η Scope.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί από 173,3% του ΑΕΠ το 2019 σε 167,0% του ΑΕΠ το 2020 λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης.

«Η πρόκληση για την Ελλάδα θα είναι να διατηρηθεί αυτή η θετική εξέλιξη», λέει ο Suwalski. Η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση των επενδύσεων, οι οποίες το 2018 στο 12,9% του ΑΕΠ ήταν οι χαμηλότερες στην ΕΕ και κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης που ήταν στο 20,6% του ΑΕΠ. Η αντιστάθμιση ετών υποεπενδύσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη - εξ ου και η ανάγκη για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασία και τη φορολογία.

Εν τω μεταξύ, ο αναδιαρθρωμένος τραπεζικός τομέας της χώρας αναμένεται να καταστεί ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στήριξης για την οικονομική ανάκαμψη. Αν και ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει πολύ υψηλός, ο όγκος τους μειώνεται γρήγορα: Το απόθεμα μειώθηκε στα 75,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2019, δηλαδή μείωση 13,5 δισ. ευρώ ή 15% σε ετήσια βάση.

«Βασικός παράγοντας για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης θα είναι η ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω τιτλοποίησης, η οποία θα μειώσει την επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών. Η σχετική κεφαλαιακή ελάφρυνση θα ενισχύσει τη χρηματοδοτική ικανότητα του εγχώριου τραπεζικού τομέα και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του επενδυτικού χάσματος που έφερε η κρίση, το οποίο επηρεάζει την οικονομική δυναμική της Ελλάδας», εκτιμά ο Suwalski.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.