search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:21
MENU CLOSE

Φοβούνται οι ΗΠΑ τον Ερντογάν; Δεν αποδοκιμάστηκε η απειλή για λουκέτο στη βάση του Ινσιρλίκ

16.12.2019 18:01
Φοβούνται οι ΗΠΑ τον Ερντογάν; Δεν αποδοκιμάστηκε η απειλή για λουκέτο στη βάση του Ινσιρλίκ - Media

 

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν αποδοκίμασε τη δήλωση του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ότι θα μπορούσε να απαντήσει με το κλείσιμο της βάσης του Ινσιρλίκ, εάν η Γερουσία ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλής και προχωρήσει σε κυρώσεις για την εισβολή στη Συρία και για την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος S-400.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, κράτησε -όπως και την περασμένη εβδομάδα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για παρόμοια δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου- μία αμυντική στάση λέγοντας ότι «η παρουσία δυνάμεων των ΗΠΑ στις τουρκικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Incirlik, γίνεται με την άδεια της κυβέρνησης της Τουρκίας», όπως μεταδίδει το hellasjournal του Μ. Ιγνατίου.

Το Πεντάγωνο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, προσπαθεί να διατηρήσει αυτή τη σχέση ενθαρρύνοντας παράλληλα την Τουρκία να ακολουθήσει πιο εποικοδομητικές πολιτικές όσον αφορά το ρωσικό σύστημα S-400, τη Συρία και άλλους τομείς διαφωνίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας βλέπει το καθεστώς των δυνάμεών του στην Τουρκία ως σύμβολο της δέσμευσής των ΗΠΑ να συνεργάζονται και να βοηθούν στην υπεράσπιση της Σύμμαχου στο ΝΑΤΟ και του στρατηγικού μας εταίρου, την Τουρκία, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Για την Αμερική, ακόμα και η σημερινή Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που συμβάλλει σε αποστολές στο Αφγανιστάν, το Κοσσυφοπέδιο και το Ιράκ και είναι σημαντική για τους στόχους της εθνικής μας αμυντικής στρατηγικής.

Όπως είναι γνωστό, παρά τα προβλήματα τα οποία χωρίς αμφιβολία είναι μεγάλα, η Αμερική αρνείται να παραδώσει την Τουρκία στη Ρωσία. Άρα θα συνεχίσει την προσπάθεια για διευθέτηση των διαφορών, αν και ο Ερντγάν -με τις πράξεις και δηλώσεις του- απαιτεί “υποταγή” της Ουάσιγκτον στο θέμα των S-400.

Όμως, αν η Γερουσία προχωρήσει τη ψήφιση των κυρώσεων στην Ολομέλεια, η ρήξη θα είναι αναπόφευκτη, πιστεύουν αναλυτές και διπλωμάτες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:21