search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:41
MENU CLOSE

Ο Γκολντόνι της Ειρήνης…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2104
19-12-2019
21.12.2019 04:00
p1drnhg88p1m6818a9m82e611ihe6_1170x600.jpg

 

Η Ειρήνη Μουντράκη είναι μια νέα γυναίκα που έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή της στο θέατρο. Επιμελήθηκε βιβλία, έργα, προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο Εθνικό, αγαπάει τους Έλληνες συγγραφείς κι αγωνίζεται να τους ανοίξει δρόμους…

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε από τον «Αιγόκερω» το βιβλίο της «Κάρλο Γκολντόνι – Η ζωή, το έργο του και η πρόσληψή του στην Ελλάδα». Η μελέτη αυτή, αποτέλεσμα πολύχρονης ερευνητικής ενασχόλησης της συγγραφέως με το θέμα στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, έχει ως αντικείμενο τον μεγάλο ανανεωτή του δυτικού θεάτρου Κάρλο Γκολντόνι, που τρεις αιώνες τώρα, παρών στις σκηνές του κόσμου, ήταν και είναι στο επίκεντρο της μελέτης, της σκηνοθετικής έρευνας και του πειραματισμού.

Η Βενετία που γέννησε και καθόρισε τον συγγραφέα, το θέατρο της εποχής του, η περιπετειώδης ζωή του, η δραματουργία του, οι ριζικές καινοτομίες του που αναμόρφωσαν το θέατρο και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι μεταρρυθμίσεις του. Η παρουσία του στις σκηνές της Ιταλίας τον 18ο και 19ο αιώνα καθώς και ο επαναπροσδιορισμός του στον 20ό αιώνα, κυρίως μέσα από τις παραστάσεις του Στρέλερ και του Piccolo Teatro του Μιλάνο. Στο δεύτερο μέρος επιχειρείται μια συνολική προσέγγιση της παρουσίας τού Ιταλού δραματουργού στον ελληνικό χώρο.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, στην κατάμεστη αίθουσα του βιβλιοπωλείου του Εθνικού, ήταν μια γιορτή. Πώς τη βίωσε η ίδια η συγγραφέας; «Στην παρουσίαση του βιβλίου μου, μου έγινε ένα μεγάλο δώρο αγάπης. Είμαι ευγνώμων για αυτό που έζησα. Για την αγάπη που ένιωσα, για την τιμή που μου κάνατε, για τα όμορφα συναισθήματα. Ήταν για μένα μια γιορτή ζωής που είχα την τιμή να γίνει στο σπίτι μου, σε έναν ιερό για μένα χώρο εδώ και πολλά χρόνια.

Θέλω να ευχαριστήσω την αγαπημένη μου Ελένη Βαροπούλου που συντόνισε μοναδικά την παρουσίαση, τη δασκάλα μου Άννα Ταμπάκη που διανύσαμε μαζί τον δύσκολο δρόμο που απεικόνισε, τον Σταμάτη Φασουλή που με τιμά με τη φιλία του και για τον τρόπο που μίλησε για τη γέφυρα θεωρίας και τέχνης, τον Τάκη Τζαμαργιά για τον ενδελεχή τρόπο που παρουσίασε τη δουλειά μου, τον Γρηγόρη Ιωαννίδη για την ουσιαστική, τρυφερή του τοποθέτηση. Τον υπέροχο Γιάννη Βογιατζή για τον τρόπο που ‘‘ερμήνευσε’’ τον Γκολντόνι διαβάζοντας από τα Απομνημονεύματά του. Μεγάλο ευχαριστώ στον καλλιτεχνικό διευθυντή Δημήτρη Λιγνάδη για τη θερμή εισαγωγή του που έκανε τη μαμά μου να κλαίει!».

Ωραίο δώρο σίγουρα και πολλές ευχές για τα Χριστούγεννα!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01