search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:47
MENU CLOSE

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 15 στρατιώτες νεκροί από επίθεση των Ταλιμπάν στα βόρεια της χώρας

24.12.2019 11:28
Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 15 στρατιώτες νεκροί από επίθεση των Ταλιμπάν στα βόρεια της χώρας - Media

 

Ταλιμπάν εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον σημείου ελέγχου του στρατού στην επαρχία Μπαλκ στο βόρειο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 15 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να χάσουν τη ζωή τους, δήλωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.

Ο Μοχάμαντ Γιούσουφ, κυβερνήτης της πόλης Ντάουλατ Άμπαντ όπου σημειώθηκε το περιστατικό, δήλωσε ότι δεκάδες μαχητές των Ταλιμπάν επιτέθηκαν στο σημείο ελέγχου, το οποίο επανδρώνεται από Αφγανούς στρατιώτες και μέλη της υπηρεσίας Πληροφοριών, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους.

Το αφγανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν, αν και το υπουργείο έχει την τάση να μην δίνει ακριβείς αριθμούς για τα θύματα από τις επιθέσεις των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, 20 στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή, ανάμεσά τους και ένας διοικητής. «Έξι στρατιώτες τραυματίστηκαν και τέσσερις κρατήθηκαν όμηροι. Καταλάβαμε τη βάση», έγραψε στο Twitter.

H επίθεση αυτή εξαπολύθηκε μία ημέρα αφού οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τον θάνατο ενός Αμερικανού στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων στην επαρχία Κουντούζ, επίσης στο βόρειο Αφγανιστάν.

Τον χειμώνα συνήθως σημειώνεται μια μείωση των μαχών στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να επιστρέφουν στα χωριά τους καθώς το χιόνι και το κρύο καθιστούν πιο δύσκολες τις επιθέσεις. Όμως τα τελευταία χρόνια αυτή η πρακτική έχει ουσιαστικά σταματήσει.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της γερμανικής υπηρεσίας Πληροφοριών του Καμπ Μάρμαλ, μια βάση που διαχειρίζεται ο γερμανικός στρατός στην επαρχία Μπαλκ, ο αριθμός των επιθέσεων τον Ιανουάριο του 2019 ήταν ο πιο αυξημένος που έχει καταγραφεί ποτέ στο βόρειο Αφγανιστάν.

Την περίοδο αυτή καταγράψαμε «περίπου 24 επεισόδια κατά μέσο όρο ημερησίως» στο σύνολο της βόρειας διοίκησης του ΝΑΤΟ, παρατήρησε ο αξιωματούχος. «Αν δεν υπάρξει στρατηγική εξέλιξη, αυτός ο χειμώνας θα είναι “ θερμός”», συνέχισε.

«Σημειώνονται σφοδρές μάχες όλη τη διάρκεια της χρονιάς, κάτι που σημαίνει ότι οι Ταλιμπάν έχουν καταφέρει να επεκταθούν σε κάποιες περιοχές, πέρα από τα παραδοσιακά τους προπύργια», σημείωσε ο ίδιος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:46