search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:20
MENU CLOSE

Βαγδάτη: Φυγαδεύτηκε ο πρέσβης και εκκενώθηκε η πρεσβεία μετά από έφοδο διαδηλωτών (Videos)

31.12.2019 12:27
Βαγδάτη: Φυγαδεύτηκε ο πρέσβης και εκκενώθηκε η πρεσβεία μετά από έφοδο διαδηλωτών (Videos) - Media

 

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ και άλλα μέλη του προσωπικού της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Βαγδάτη απομακρύνθηκαν σήμερα από την πρεσβεία για τη δική τους ασφάλεια, δήλωσαν ιρακινοί αξιωματούχοι, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές και μαχητές φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη της πρεσβείας για να καταγγείλουν αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις εκτόξευσαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάψης για να διαλύσουν διαδηλωτές οι οποίοι είχαν εισέλθει μέσα στον περίβολο της πρεσβείας, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές, ο οποίοι συμμετείχαν αρχικά στην κηδεία των 25 φιλοϊρανών μαχητών που σκοτώθηκαν την Κυριακή από τις αμερικανικές επιδρομές στο Ιράκ, κατάφεραν να περάσουν τον πρώτο περίβολο του γιγάντιου συγκροτήματος της πρεσβείας που βρίσκεται μέσα στην αυστηρά φυλασσόμενη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης. Στη συνέχεια δέχθηκαν δακρυγόνα προερχόμενα από το εσωτερικό της πρεσβείας.

 

Οι αξιωματούχοι του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών δεν έκαναν γνωστό πότε απομακρύνθηκαν ο αμερικανός πρεσβευτής και τα άλλα μέλη του προσωπικού της πρεσβείας, όμως πρόσθεσαν πως στο κτίριο παραμένουν λίγα μέλη του προσωπικού προστασίας της πρεσβείας.

Την Κυριακή, αμερικανικά αεροπλάνα είχαν επιτεθεί σε βάσεις που ανήκαν σε μια υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή, μια κίνηση που υπάρχει κίνδυνος να παρασύρει ακόμη περισσότερο το Ιράκ σε μία σύγκρουση δι’ αντιπροσώπων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, σε μια περίοδο που μαζικές διαδηλώσεις αμφισβητούν το πολιτικό σύστημα του Ιράκ

Η επίθεση εναντίον της πολιτοφυλακής Κατάεμπ Χεζμπολάχ πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στον φόνο ενός αμερικανού εργολάβου σε επίθεση με πύραυλο εναντίον ιρακινής στρατιωτικής βάσης.

Την αποχώρηση των διαδηλωτών ζητά ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Άντελ Άμπντελ Μάχντι προειδοποίησε σήμερα εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης σε ξένες πρεσβείες και αντιπροσωπείες στη Βαγδάτη και ζήτησε από τους διαδηλωτές που βρίσκονται έξω από την αμερικανική πρεσβεία να φύγουν.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία για να καταδικάσουν τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στο Ιράκ.

Ο Μάχντι, ο οποίος είναι υπηρεσιακός πρωθυπουργός αφού παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα υπό την πίεση των διαδηλωτών, ανέφερε σε δήλωσή του πως οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ξένων πρεσβειών θα εμποδισθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και θα τιμωρηθεί αυστηρά στο πλαίσιο του νόμου.

Αντίδραση Μάικ Πομπέο

“Αντιδράσαμε αμυνόμενοι στην επίθεση των πληρεξουσίων του Ιράν από την οποία σκοτώθηκε ένας Αμερικανός πολίτης και τραυματίστηκαν Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες. Τώρα, οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν απειλούν την πρεσβεία μας στη Βαγδάτη”, έγραψε στο Twitter ο Μάικ Πομπέο.Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε σήμερα την ιρακινή ηγεσία ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται “να προστατεύσει και να υπερασπιστεί” τους Αμερικανούς πολίτες, μετά την επίθεση που δέχτηκε η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη από ένα εξοργισμένο πλήθος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Ιράκ Άντελ Άμπντελ Μάχντι και τον πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλεχ και οι δύο τον διαβεβαίωσαν ότι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα εγγυηθούν την ασφάλεια των εργαζομένων στις αμερικανικές υποδομές” στο Ιράκ, ανέφερε εξάλλου το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του. Ο Πομπέο “τους προειδοποίησε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν και θα υπερασπιστούν τους πολίτες τους, που βρίσκονται εκεί για να στηρίξουν το κυρίαρχο και ανεξάρτητο Ιράκ”, προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Χιλιάδες Ιρακινοί, υποστηρικτές παραστρατιωτικών φιλοϊρανικών οργανώσεων, επιτέθηκαν νωρίτερα σήμερα στην πρεσβεία των ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενοι για τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για ενέργεια ενορχηστρωμένη από το Ιράν και ζήτησε από τις ιρακινές αρχές να προστατεύσουν την πρεσβεία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:20