22/01/2021 21:12:16
6.1.2020 / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2106 στις 31-12-2019

Διαγκωνισμός ισχυρών εταιρειών για την ανάληψη του έργου των νέων ταυτοτήτων - Οι πολίτες θα πληρώνουν για να τις προμηθευτούν

Διαγκωνισμός ισχυρών εταιρειών για την ανάληψη του έργου των νέων ταυτοτήτων - Οι πολίτες θα πληρώνουν για να τις προμηθευτούν - Media

 

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ήδη προκαλέσει ο διεθνής διαγωνισμός για το μεγάλο έργο της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ που θα υλοποιηθούν την επόμενη διετία στην ελληνική αγορά, συνολικού προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαπενταετίας, και γι’ αυτό ο διαγωνισμός έχει μπει στο στόχαστρο των μεγαλύτερων εταιρειών πληροφορικής σε Ελλάδα και εξωτερικό 
Η προοπτική ανάληψης του έργου έχει προκαλέσει πυρετώδεις διεργασίες στις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, καθώς όλες έχουν μπει στη διαδικασία αναζήτησης των ιδανικότερων συμμαχιών εντός και εκτός Ελλάδας για να δημιουργήσουν την ισχυρότερη δυνατή υποψηφιότητα.


Μάλιστα, ο διαβαθμισμένος διαγωνισμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, με την αποστολή προσκλήσεων ενδιαφέροντος σε ικανό αριθμό εξειδικευμένων φορέων για τη δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ) για την εκτύπωση - προσωποποίηση εντύπων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του νέου δελτίου αστυνομικής ταυτότητας - κάρτας πολίτη με συναφείς υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. 
Προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν, με την παραλαβή του σχετικού τεύχους διακήρυξης, 26 επιχειρήσεις από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες αναμένεται να συνεργαστούν με διεθνείς και εγχώριους ομίλους από τον χώρο της τεχνολογίας, των εκτυπώσεων ασφαλείας κ.ά. Πάντως αυτή τη στιγμή φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, ότι βρίσκονται «στα σκαριά» περίπου δέκα κοινοπρακτικά σχήματα για να τεθούν αντιμέτωπα στην κούρσα ανάληψης του έργου.
Οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν στις 3 Μαρτίου 2020, αν δεν υπάρξει παράταση, και στόχος είναι να έχουμε στα χέρια μας τις νέες αστυνομικές ταυτότητες έως τα τέλη του 2021. Σύμφωνα με την προκήρυξη, προτιμητέος επενδυτής θα επιλεγεί εκείνος που θα προσφέρει τη χαμηλότερη προσφορά έκδοσης των εγγράφων, αφού βεβαίως περάσει το στάδιο ελέγχου των δικαιολογητικών και των τεχνικών προδιαγραφών του έργου.

Με δικά τους κεφάλαια
Σημειώνεται ότι τα σχήματα που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν το έργο θα πρέπει να εξασφαλίσουν και χρηματοδότηση, αφού το τεχνολογικό σύστημα και οι υπηρεσίες που το συνοδεύουν θα αναπτυχθεί αρχικά με δικά τους κεφάλαια. 
Ένα από τα κριτήρια στη διεκδίκηση του έργου θα είναι και το κόστος που θα χρεώνει ο ανάδοχος τους πολίτες για την απόκτηση της νέας ταυτότητας, ενώ αντίστοιχες χρεώσεις θα υπάρχουν και για τα άλλα έγγραφα, όπως διαβατήρια, που θα εκδίδει το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ).
● ΟΤΕ: Εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής στο σχήμα υπό τη γερμανική Veridos, που ελέγχει στην Ελλάδα τη Veridos Ματσούκης.
● Space Hellas: Πραγματοποιεί επαφές με το σχήμα του βελγικού ομίλου Zetes και της Pitkit Zetes Smartech, της κοινοπραξίας των Βέλγων με την ισραηλινή Pitkit που λειτουργεί το σύστημα των ταυτοτήτων στο Ισραήλ.
● Austria Card: Ο διεθνής όμιλος του επιχειρηματία Νίκου Λύκου, που διαθέτει πέντε παραγωγικές μονάδες σε Αυστρία, Ρουμανία, Ελλάδα και Αλβανία.
● Toppan Printing: Ο ιαπωνικός κολοσσός ελέγχει στην Ελλάδα την TG Printing Services. Η τελευταία είχε αναλάβει εδώ και χρόνια τη συντήρηση των συστημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας που σχετίζονται με την έκδοση ταυτοτήτων για τα σώματα ασφαλείας, διαβατηρίων και αδειών οδήγησης.
● HID Global: Αμερικάνικη εταιρεία που ελέγχεται από τη σουηδική Assa Abloy, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή κλειδαριών και συστημάτων πρόσβασης στον κόσμο. Μεγαλύτεροι μέτοχοι της Assa Abloy είναι οι οικογένειες των Σουηδών κροίσων Gustaf Douglas και Melker Schörling.
● Semlex: Η βελγική εταιρεία ελέγχεται από τον συριακής καταγωγής επιχειρηματία Albert Karaziwan, ενώ διαθέτει ισχυρή παρουσία σε χώρες της Αφρικής.
Ακόμη, στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται η ισπανική Fabrica Nacional de Moneda y Timbre, η γερμανική Muelhbauer, η βρετανική DeLaRue, οι γαλλικές Gemalto και Idemia – που προέκυψε από τη συγχώνευση των γαλλικών ομίλων Morpho και Oberthur Technologies το 2017, ενώ ελέγχεται πλέον από την αμερικανική εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity) Advent International.

Διαδραστική η κάρτα πολίτη
Οι νέες ελληνικές ταυτότητες - κάρτες πολίτη θα είναι μορφότυπου ID-1 (διαστάσεων πιστωτικής κάρτας) και θα περιλαμβάνουν φυσικά και ηλεκτρονικά μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό. Επιπλέον «θα διαθέτουν ηλεκτρονικό μέσο, με το οποίο θα διευκολύνεται και διασφαλίζεται η πρόσβαση του κατόχου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως η ηλεκτρονική αυθεντικοποίηση και η λήψη εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών».
Η νέα ταυτότητα θα είναι, λένε, διαδραστική, δηλαδή με αυτήν θα υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνει ο πολίτης τον φόρο, τον ΕΦΚΑ κ.λπ.
Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «με τη δημιουργία του νέου ΟΠΣΕΑ οι νέες ταυτότητες - κάρτες πολίτη, καθώς και τα άλλα έγραφα ασφαλείας, θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Προδιαγραφές ασφάλειας 
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα δελτία ταυτότητας θα πρέπει να εκδίδονται υπό ενιαία μορφή πιστωτικής κάρτας (ID-1), θα περιλαμβάνουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη και θα τηρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ). Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν φωτογραφία και δύο δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου του εγγράφου, αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή, σε μικροκύκλωμα χωρίς επαφή. Τα δελτία ταυτότητας θα αναφέρουν τον κωδικό χώρας του κράτους - μέλους που τα εκδίδει εντός σημαίας της Ε.Ε.


Τα δελτία ταυτότητας θα έχουν ελάχιστη διάρκεια ισχύος πέντε ετών και μέγιστη διάρκεια ισχύος δέκα ετών. Τα κράτη - μέλη μπορούν να εκδίδουν δελτία ταυτότητας μεγαλύτερης διάρκειας για άτομα άνω των 70 ετών. Εφόσον εκδίδονται, τα δελτία ταυτότητας για ανηλίκους μπορούν να έχουν περίοδο ισχύος μικρότερη των πέντε ετών. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ δύο έτη μετά την έκδοσή τους, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι την ημερομηνία αυτή όλα τα εκδιδόμενα νέα έγγραφα θα οφείλουν να πληρούν τα νέα κριτήρια.
Σε γενικό πλαίσιο η ισχύς των υφιστάμενων δελτίων ταυτότητας που δεν πληρούν τις απαιτήσεις θα λήγει δέκα έτη μετά την ημερομηνία εφαρμογής των νέων κανόνων ή κατά την εκπνοή των δελτίων ταυτότητας, ανάλογα με το ποια ημερομηνία είναι προγενέστερη. Τα δελτία ταυτότητας που έχουν εκδοθεί για πολίτες άνω των 70 ετών θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τη λήξη τους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας και διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.