search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:57
MENU CLOSE

Ο Φιτς και ο Φριτς

23.02.2010 17:59
Ο Φιτς και ο Φριτς - Media

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε καν τρεις… Τέσσερις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε να υποβαθμίσει ο οίκος Φιτς, δείχνοντας κι αυτός τις …αγαθές προθέσεις της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην ελληνική οικονομία… Και για να μη νομίσουμε ότι ο Φιτς επηρεάστηκε από τον… Φριτς (τους Γερμανούς φίλους μας δηλαδή) μας εξήγησε ότι: «Η κίνηση αυτή αντανακλά την άποψη της Φιτς ότι η ήδη αποδυναμωμένη ποιότητα κεφαλαίων και κερδοφορία των τραπεζών θα βρεθούν υπό μεγάλη πίεση λόγω των σημαντικών δημοσιονομικών προσαρμογών που αναμένονται στην Ελλάδα».

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε καν τρεις… Τέσσερις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε να υποβαθμίσει ο οίκος Φιτς, δείχνοντας κι αυτός τις …αγαθές προθέσεις της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην ελληνική οικονομία… Και για να μη νομίσουμε ότι ο Φιτς επηρεάστηκε από τον… Φριτς (τους Γερμανούς φίλους μας δηλαδή) μας εξήγησε ότι: «Η κίνηση αυτή αντανακλά την άποψη της Φιτς ότι η ήδη αποδυναμωμένη ποιότητα κεφαλαίων και κερδοφορία των τραπεζών θα βρεθούν υπό μεγάλη πίεση λόγω των σημαντικών δημοσιονομικών προσαρμογών που αναμένονται στην Ελλάδα». Η έκθεση του οίκου αναφέρει ακόμη ότι: «Η κερδοφορία των τραπεζών αναμένεται να επηρεαστεί από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, καθώς οι αγορές θεωρούν ότι οι κίνδυνοι γύρω από το ελληνικό χρέος έχουν αυξηθεί.»

Ο οίκος Φιτς λοιπόν, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητας της Εθνικής, της Άλφα Μπανκ, της Γιούρομπανκ και της Τράπεζας Πειραιώς, δίνοντας επιπλέον  αρνητικές προοπτικές στην αξιολόγησή τους και προϊδεάζοντας με αυτόν τον τρόπο για περαιτέρω υποβάθμιση (διότι όπως όλοι ξέρουμε, το βαρέλι δεν έχει πάτο.)

Και φυσικά, μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης το περίφημο σπρεντ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έφτασε στις 343 μονάδες έναντι του γερμανικού (ο Φριτς που λέγαμε),από τις 323 μονάδες που ήταν πριν.

Και μέσα σ΄όλα αυτά, ήρθε και ο –καθ΄ύλην αρμόδιος- υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, να μας ζητήσει τη στήριξή μας… Σε τι; Μα φυσικά στην ανάγκη να πάρει η κυβέρνηση νέα μέτρα ούτως ώστε να βγούμε από την «περιδίνηση». Ωραία λέξη η «περιδίνηση» πάντως. Δείχνει υψηλό μορφωτικό επίπεδο και δίνει ειδικό βάρος και βαθύτερο νόημα σε ειδικού περιεχομένου έννοιες… Ίσως να παίζει ρόλο κι αυτό το αρχικό συνθετικό, το περ-. Συναντάται σε αρκετές λέξεις που κάνουν ελεύθερους συνειρμούς με την οικονομία, την κρίση και τα μεγάλα κεφάλια που τη διαχειρίζονται. Π.χ. περ-ιβόητος, περ-ίγελως, περ-ιδρομιάζω κλπ. Όχι,η περ-ιφρόνηση πάει αλλού. Στο πώς μας αντιμετωπίζουν…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:56