24/02/2020 02:16:36

Παλλάδιο: Πότε θα τελειώσει το ράλι;

Παλλάδιο: Πότε θα τελειώσει το ράλι; - Media

 

Μετά από χρόνια αναμονής, φαίνεται όλο και πιο σαφές ότι έχουμε εισέλθει σε μια bull market πολύτιμων μετάλλων. Ο χρυσός, το ασήμι, η πλατίνα και το παλλάδιο έχουν ξεκινήσει το 2020 σε θετικό έδαφος σε συνέχεια της πορείας τους το 2019. 

Η ιστορία έχει δείξει ότι αυτή η «αγορά ταύρων» μπορεί να διαρκέσει για χρόνια και λαμβάνοντας υπόψη πόσο μικρή είναι η αγορά των πολύτιμων μετάλλων, θα μπορούσε να αποφέρει αστρονομικά κέρδη για εκείνους που εισέρχονται στο «πλοίο» από νωρίς.

Ενώ η απόδοση των περισσότερων μετάλλων τα τελευταία χρόνια ήταν ουσιαστικά επίπεδη, υπάρχει ένα μέταλλο που προσφέρει αστρονομική απόδοση επιταχύνοντας συνεχώς προς υψηλότερα: Το παλλάδιο. Ρίξτε μια ματιά στις αποδόσεις των πολύτιμων μετάλλων:

Όπως μπορείτε να δείτε, η υπεραπόδοση του παλλάδιου είναι ακραία, με την ανησυχία των παρατηρητών της αγοράς να είναι έκδηλη αναφορικά με τον κίνδυνο δημιουργίας φούσκας.

Το ράλι του παλαδίου φαίνεται περίεργο, αλλά είναι κάπως λογικό. Η κύρια χρήση του μετάλλου είναι σε καταλυτικούς μετατροπείς στα αυτοκίνητα, η ζήτηση των οποίων αυξάνεται λόγω των απαιτήσεων για καθαρές εκπομπές αερίων και η δευτερογενής χρήση του αφορά τα κοσμήματα. 

Ωστόσο, αν και τα υψηλά κέρδη αυξάνονται, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα οικονομικό κίνητρο για αύξηση της παραγωγής. Όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το παλλάδιο και η πλατίνα βρίσκονται συνήθως στις ίδιες περιοχές και σχεδόν πάντα παράγονται από τις ίδιες εταιρείες, με τον βασικό λόγο για τον οποίο αυξάνεται το παλλάδιο να αποτελεί το σχετικά μικρό μέγεθος της αγοράς. 

Σημειώνεται ότι σχεδόν ολόκληρη η παγκόσμια προσφορά παλλαδίου προέρχεται από τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική, με την τελευταία να παλεύει με διακοπές ρεύματος και την έλλειψη εργατικού δυναμικού στα ορυχεία, περιορίζοντας την προσφορά. 

Η ζήτηση για παλλάδιο αυξάνεται, χωρίς να αυξάνεται η προσφορά και κρίνοντας από το πόσο μικρή είναι η αγορά, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα όριο στο πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει. Βέβαια, ίσως πλησιάζουμε σε αυτό το όριο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.