search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:10
MENU CLOSE

Μεγάλα ζόρια στην εξωτερική πολιτική για την κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2109
23-1-2020
23.01.2020 04:00
Μεγάλα ζόρια στην εξωτερική πολιτική για την κυβέρνηση - Media

 

Μεγάλα ζόρια στην εξωτερική πολιτική για την κυβέρνηση

Ευχάριστο διάλειμμα για την κυβέρνηση στα ζόρια που τραβάει το τελευταίο διάστημα στη σκακιέρα της διεθνούς διπλωματίας αποτέλεσε η εκλογή με ευρύτατη πλειοψηφία (261 ψήφοι) της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέχθηκε από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία στη Βουλή με τις ψήφους τριών κομμάτων (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ενώ «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25), ξεπερνώντας την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το Σύνταγμα.

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου πέτυχε να εκλέξει τη Σακελλαροπούλου παίρνοντας, παράλληλα, τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς είναι το πρόσωπο που έκλεψε λίγο από το… χαμόγελο ικανοποίησης στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η απουσία του πρώην πρωθυπουργού στο εξωτερικό, λόγω προγραμματισμένου οικογενειακού ταξιδιού στις ΗΠΑ, έφερε σχόλια και συζητήσεις στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στο περιστύλιο της Βουλής αρκετοί έλεγαν πως ήταν σαφές το μήνυμα αποδοκιμασίας του Μεσσήνιου πολιτικού προς το πρωθυπουργικό γραφείο, παρόλο που ο Σαμαράς, προκειμένου να αντικρούσει κάθε μομφή εις βάρος του, με επιστολή του προς το προεδρείο της Βουλής δήλωσε πως εάν βρισκόταν στην ψηφοφορία θα στήριζε την πρόταση του κόμματός του για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία είχα πει ότι θα επιδιώξω να προτείνω ένα πρόσωπο το οποίο θα συμβολίζει την ενότητα του ελληνικού έθνους. Χαίρομαι που το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας επιβεβαίωσε ότι στα μεγάλα μπορούμε τελικά να συμφωνήσουμε» τόνισε ο Μητσοτάκης μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «μια σπουδαία νομικό, μια σπουδαία δικαστή, μια προσωπικότητα, η οποία ενώνει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες». Ο Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμη πως «η νέα Ελλάδα, η οποία ξημερώνει, μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Σήμερα, άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον και καθώς η χώρα μας εισέρχεται πιο αισιόδοξη στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα αποκτά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που συμβολίζει ακριβώς αυτή τη μετάβαση στη νέα εποχή».

Από την πλευρά της η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία θα ορκιστεί την Παρασκευή 13 Μαρτίου, δήλωσε ότι έχει πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζεται και του χρέους που αναλαμβάνει. «Η χώρα μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης και πολιτισμού, και για να συνεχίσει να είναι, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» τόνισε η Σακελλαροπούλου μετά την αναγγελία της εκλογής της από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

«Προσβλέπω σε μία κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» ανέφερε η Σακελλαροπούλου, διαβεβαιώνοντας ότι θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για την εκπλήρωση του συνταγματικού της ρόλου.

Ασφυκτικές πιέσεις

Έτσι, ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πήρε μια πολιτική ανάσα στο εσωτερικό, απαραίτητη για να αντιμετωπίσει τη βαριά ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής και αυτό γιατί την ίδια στιγμή το διεθνές περιβάλλον δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι αυτοπαρουσιαζόταν ως η πιο «προετοιμασμένη» κυβέρνηση των τελευταίων ετών, εν τούτοις από νωρίς φάνηκε να… παραπατάει στα διεθνή ζητήματα.

Με αποκορύφωμα τις τελευταίες εβδομάδες, όπου βρέθηκε να παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά. «Κερασάκι» τα όσα έγιναν πριν αλλά και μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου με την κυβέρνηση να φαίνεται αμήχανη και να προχωρά σε κινήσεις οι οποίες έδειξαν περισσότερο έλλειψη προετοιμασίας και πληροφόρησης για μείζονα εθνικά ζητήματα.

Μια ανασκόπηση των τελευταίων… επιτευγμάτων της κυβέρνησης αποτυπώνει την εικόνα αυτή, ενώ πλέον το Μαξίμου ρίχνει τεράστιο βάρος στη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στο τέλος του μήνα για να αντιστρέψει κάπως την αρνητική εικόνα. Αρχής γενομένης από το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε αρνητικές εξελίξεις, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε πεισματικά να κάνει την παραμικρή δημόσια δήλωση στήριξης της Ελλάδας όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά.

Η Αθήνα κατάφερε έναν μίνι αιφνιδιασμό με την επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στο παρά πέντε της Διάσκεψης του Βερολίνου και μένει να διαφανεί αν η (σχεδόν) επιλογή στρατοπέδου στη Λιβύη θα βοηθήσει. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε «πολύ στενή» την ελληνική οπτική σε ό,τι αφορά το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την κυβέρνηση της Τρίπολης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι «παίκτης» στη Λιβύη και ως εκ τούτου δεν είχε καμία θέση στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Πομπέο όπως Κίσινγκερ

Η επιστολή Πομπέο στην Ελλάδα, που κατά το Μαξίμου επικυρώνει την αξία και τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, μένει να δούμε τι πολιτικά αποτελέσματα θα παραγάγει. Βέβαια, ο Νίκος Δένδιας έσπευσε να τη συγκρίνει με την αντίστοιχη του Χένρι Κίσινγκερ το 1975 προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μπίτσιο, η επανάληψη της οποίας, όπως υποστήριξε, αποτελούσε έκτοτε – και για πολλά χρόνια – στόχο και ευχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο Αμερικανός υπουργός, πάντως, σημειώνει ότι η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας, αλλά υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης.

«Είναι σαφές ότι η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ταυτόχρονα μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πριν από δύο εβδομάδες» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτηρίζοντας την επιστολή Πομπέο ως το «επιστέγασμα μιας εξαιρετικής επίσκεψης στην Ουάσιγκτον».

Μεγάλα ζόρια

Ουσιαστικά, πάντως, η απουσία από την ατζέντα του Βερολίνου του θέματος των δύο μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης δεν λύνει το βασικό πρόβλημα της ελληνικής διπλωματίας. Αντιθέτως, η τουρκική πλευρά εμφανίζεται ακόμα πιο επιθετική, θέτοντας βέτο στη συμμετοχή της Κύπρου στη Διάσκεψη της Γενεύης για τον αφοπλισμό, αλλά και με συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων.

Ενδεικτική και η διαρροή στον τουρκικό Τύπο της πληροφορίας ότι σχεδιάζεται συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων ανοιχτά της Λιβύης με την Ιταλία, πληροφορία που διαψεύστηκε από τη Ρώμη. Η ένταξη της Ιταλίας στα γεωπολιτικά παιχνίδια της Τουρκίας δείχνει ότι πληθαίνουν τα σύννεφα πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα από τη μεριά της έναντι της τουρκικής εμπρηστικής ρητορικής επιμένει με ένα «πλέγμα συμμαχιών και πολιτικές δράσεις που στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο».

Η ελληνική διπλωματία δηλώνει, πάντως, ότι η πόρτα στην Άγκυρα παραμένει ανοιχτή υπό προϋποθέσεις, αν και τη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Αθήνα ότι κάλεσε τον Χαλίφα Χαφτάρ για να προκαλέσει, και ως εκ τούτου πρέπει να διορθώσει το λάθος. «Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη και τα νησιά» πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ενημέρωσης που έκανε σε δημοσιογράφους ο Τούρκος Πρόεδρος, επιμένοντας στην πολιτική της αδιαλλαξίας.

Ερωτώμενος σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις προσωπικές επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν προς τον Μητσοτάκη σημείωσε πως «δεν αντιλαμβανόμαστε την επιθετικότητα, κατανοούμε τον εκνευρισμό. Από εκεί και πέρα, εμείς πάντα επιδιώκουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ιδίως όταν υπάρχουν στιγμές έντασης. Δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε κάποια διακοπή των συζητήσεων, που διεξάγονται ήδη σε τεχνικό επίπεδο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Ο Πέτσας ανέφερε μάλιστα πως «ήταν πρόσφατη η επίσκεψη του Έλληνα γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών στην Τουρκία και προσδοκούμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η συζήτηση για αποκλιμάκωση και όχι για κλιμάκωση». Και κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι «από εκεί και πέρα, εμείς συνεχίζουμε παντού να έχουμε λόγο για να εκφράζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και να προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Νταβός

Συναντήσεις με επιχειρηματικό – επενδυτικό ενδιαφέρον θα έχει ο Μητσοτάκης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας το διήμερο 23-24 Ιανουαρίου, ενώ θα πραγματοποιήσει και διεθνείς διμερείς πολιτικές επαφές.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός σήμερα, Πέμπτη, στις 17.45 ώρα Ελλάδας θα συναντηθεί με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Αννεγκρέτ Κραμπ- Καρενμπάουερ. Και αμέσως μετά, στις 18.30 ώρα Ελλάδας, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.

Την Παρασκευή, στις 10.30 ώρα Ελλάδας, ο Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ενώ στη συνέχεια, στις 11.15 ώρα Ελλάδας, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Nechirvan Barzani.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης στο Νταβός. Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, ο Μητσοτάκης θα μιλήσει σε δυο εκδηλώσεις του φόρουμ. Σήμερα, στις 12.30 ώρα Ελλάδας, ο Μητσοτάκης θα συνομιλήσει παρουσία κοινού με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Harvard και Stanford Niall Ferguson. Στις 15.30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε πάνελ με θέμα «Αναζητώντας ένα Πράσινο New Deal», στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Νταβός, ο Μητσοτάκης θα έχει σειρά επαφών και συναντήσεων με επενδυτές και εκπροσώπους μεγάλων ξένων επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL Francesco Starace, τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe Charlotte Hogg, τον πρόεδρο του Bloomberg Peter T. Grauer, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC) Tadashi Maeda, την οικονομική διευθύντρια της Heineken Laurence Debroux και τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής Matt Brittin.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:08