search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:18
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Τι απαντά στη ΝΔ για το νέο ασφαλιστικό – Παραδείγματα και πίνακες

23.01.2020 14:24
ΣΥΡΙΖΑ: Έτοιμο το παρατηρητήριο για τον Covid-19 - Media

 

Το ασφαλιστικό της ΝΔ φέρνει επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, αδικεί τους χαμηλοσυνταξιούχους και ωφελεί προκλητικά τους συνταξιούχους που εργάζονται ως μετακλητοί της κυβέρνησης, τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

Το ασφαλιστικό της ΝΔ φέρνει επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, αδικεί τους χαμηλοσυνταξιούχους και ωφελεί προκλητικά τους συνταξιούχους που εργάζονται ως μετακλητοί της κυβέρνησης, τονίζουν πηγές της Κουμουνδούρου και παραθέτουν στοιχεία και πίνακες που αφορούν τις συντάξεις και τις εισφορές:

Συντάξεις

·        Η δαπάνη που προβλέπεται για τις συντάξεις στον προϋπολογισμό είναι κατά 200 εκ. μικρότερη από ότι δαπανήθηκε το 2019.Άρα είναι προφανές ότι συνολικά οι συνταξιούχοι θα λάβουν λιγότερα από ότι το 2019, παρά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό ότι θα υπάρχουν γενικευμένες αυξήσεις.

·        Η μόνιμη 13η σύνταξη καταργείται, άρα η μεγάλη πλειονότητα των χαμηλοσυνταξιούχων θα χάσει μία ολόκληρη σύνταξη.

·        Μέρος μόνο των χρημάτων της 13ης σύνταξης θα κατευθυνθεί επιλεκτικά σε αυξήσεις σε λίγους, αλλά όχι στις χαμηλές συντάξεις, οδηγώντας έτσι σε μία ανάποδη αναδιανομή.

·        Μάλιστα, ακόμη και αυτοί που θεωρητικά αναμένουν αύξηση λόγω βελτίωσης κάποιων ποσοστών αναπλήρωσης, στην πράξη δεν θα την δουν. Θα είναι μόνο λογιστική αφού αυτή απορροφάται από την προσωπική διαφορά που θέσπισε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προστατεύοντας τις καταβαλλόμενες συντάξεις, όπως τελικά ομολόγησε και ο ίδιος ο Υπουργός.

·        Την ίδια στιγμή που επιβαρύνονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με προκλητική ρύθμιση βολεύονται οι μετακλητοί των υπουργικών γραφείων, στους οποίους ο κ. Βρούτσης εξασφαλίζει ότι θα λαμβάνουν και μισθό και σύνταξη.

Συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016

Πλήθος: 2.500.048

Ωφέλεια από αύξηση επικουρικής: 251.000

Απώλειες από κατάργηση 13ης σύνταξης: 2.500.048

Οι λογιστικές μεταβολές στις συντάξεις λόγω των αλλαγών των ποσοστών αναπλήρωσης θα απορροφηθούν από την προσωπική διαφορά και οι συνταξιούχοι δεν θα δουν κάποια πραγματική διαφορά στις αποδοχές τους από την αλλαγή των συντελεστών. Θα δουν όμως απώλειες από την κατάργηση της 13ης σύνταξης.

*Λόγω αναπροσαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και κατάργησης 13ης σύνταξης. Σύγκριση ετών 2019 και 2020.

Συνταξιούχοι μετά τον Μάιο του 2016

Πλήθος: 240.000

Απώλειες από κατάργηση 13ης σύνταξης: 240.000

Ωφέλειες από ασφαλιστικό ΝΔ για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης: 70.000

*Λόγω αναπροσαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και κατάργησης 13ης σύνταξης. Σύγκριση ετών 2019 και 2020.

Συνολικά: Από τους 2.542.000 συνταξιούχους

Πραγματική μείωση στο ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις θα έχει το 90% των συνταξιούχων.

Πραγματικές  ωφέλειες στο ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις θα έχει μόνο το 10% των ήδη συνταξιούχων.

Εισφορές

·        Το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών θα έχει αύξηση 20% στις εισφορές τους.

·        Επανέρχεται το άδικο σύστημα των κλάσεων που ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα σε βάρος των χαμηλών και των μεσαίων.

Πχ. ένας δικηγόρος επαρχιακής πόλης με μόλις 1 υπόθεση τον μήνα θα πληρώνει τα ίδια με έναν μεγαλοδικηγόρο στο Κολωνάκι με υψηλότατα εισοδήματα.

·        Στο επιχείρημα ότι οι υψηλότερες εισφορές σημαίνουν και υψηλότερες συντάξεις, θυμίζουμε ότι ήδη από το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε την δυνατότητα να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι υψηλότερες εισφορές εφόσον μπορούν για να λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι τώρα η υψηλότερη εισφορά καθίσταται υποχρεωτική για όλους, θίγοντας προφανώς τους επαγγελματίες των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

(Η κλιμάκωση των εισφορών που εμφανίζουν τα ΝΕΑ για τις 6 ασφαλιστικές κλάσεις αφορά μόνο την εισφορά για την κύρια σύνταξη (όχι και την υγεία και τον ΟΑΕΔ, οπως είναι υποχρεωτικό). Η νέα κατώτατη εισφορά αν προστεθεί η υγεία και ο ΟΑΕΔ δεν είναι μόνο 155 ευρώ αλλά 220. Σήμερα η κατώτατη εισφορά ( κυρία, υγεία και ΟΑΕΔ) είναι 185 ευρώ. Άρα πρόκειται για αύξηση  20% στις εισφορές.)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:18