28/02/2020 13:34:31
25.1.2020 / ΜΙΧAΛΗΣ ΧΑΡΙAΤΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2109 στις 23-1-2020

ΚΙΝΑΛ: «Κυβέρνηση “προβλέψιμα δεδομένη’’»

ΚΙΝΑΛ: «Κυβέρνηση “προβλέψιμα δεδομένη’’» - Media

Καθαρή θέση και έμπρακτη στήριξη από τους συμμάχους ζητά η Γεννηματά

Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη διπλωματική σκακιέρα το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά. Η Χαριλάου Τρικούπη καταλογίζει αναποτελεσματικότητα στην εξωτερική πολιτική που ασκεί η «γαλάζια» κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται αποκλεισμένη από τα διεθνή φόρα που καθορίζουν την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να κινεί τις εξελίξεις και να μην περιμένει μοιρολατρικά να την πνίξουν τα κύματα που δημιουργούν άλλοι. «Εξαιτίας σοβαρών προσπαθειών στην εξωτερική πολιτική, κυρίως από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, έχουμε και λόγο και παρεμβατικότητα. Το μόνο που δυστυχώς δεν φαίνεται να διαθέτουμε είναι συνεννόηση και πυγμή» σημειώνουν από το Κίνημα Αλλαγής.

Μάλιστα από τη Χαριλάου Τρικούπη λένε πως πλέον είναι απόλυτη η ευθύνη του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας για ακόμη μια φορά την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Μια πρόταση που δεν έχει φύγει από το τραπέζι το τελευταίο κρίσιμο χρονικό διάστημα, όπως λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Σχολιάζοντας τις κινήσεις του Μητσοτάκη από το Κίνημα Αλλαγής αναφέρουν μάλιστα πως «είναι τεράστιο λάθος η υπεκφυγή του να συντονίσουμε σε ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών το διαπραγματευτικό μας σχέδιο και τις κόκκινες γραμμές μας».

Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής Πομπέο προς την ελληνική κυβέρνηση η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επιτέθηκε στο «γαλάζιο» στρατόπεδο κάνοντας λόγο για σπουδή της κυβέρνησης «να παρουσιάσει μια τυπική, διπλωματική, ευχαριστήρια επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (για την αμυντική συμφωνία) ως απόδειξη της επιτυχίας του πρόσφατου ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη».

«Είναι προφανές από το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής ότι τα ευχολόγια και οι συστάσεις περισσεύουν, ενώ απουσιάζουν εντελώς συγκεκριμένες αναφορές για τις πρόσφατες προκλητικές, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Ουσιαστικά εξισώνεται ο θύτης με το θύμα» υποστήριξε η Γεννηματά. Και κατέληξε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής λέγοντας πως «από νουθεσίες του τύπου “βρείτε τα’’ έχουμε χορτάσει. Από τους συμμάχους απαιτούμε επιτέλους καθαρή θέση και έμπρακτη στήριξη. Και αυτή δεν επιτυγχάνεται όταν η κυβέρνηση εμφανίζεται ως “προβλέψιμα δεδομένη’’».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.