22/10/2020 01:35:52

Με 24ωρη απεργία την Κυριακή απαντά το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας στον Βακάκη

Jumbo: Αδύνατο να αναπληρωθεί ο τζίρος που χάθηκε - Media

 

Με 24ωρη απεργία «απαντά» το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας στην κυριακάτικη εργασία και καλεί σε κινητοποίηση των συνδικάτων έξω από το κατάστημα Jumbo της περιοχής.

«Καλούμε όλη την κοινωνία, όλους τους εργαζόμενους να παραβρεθούμε την Κυριακή στις 10:30 για διαμαρτυρία έξω από τα Jumbo. Θα είμαστε σύσσωμοι εκεί την Κυριακή και κάποιες άλλες μέρες αμέσως μετά θα δώσουμε τέτοιο υλικό και στην αγορά της Πρέβεζας και σε άλλες περιοχές ώστε να δείχνουμε στους εργαζόμενους και στην κοινωνία πως δεν μας λείπει ο χρόνος αλλά το χρήμα. Θα πρέπει να θέσουμε την κοινωνία προς των ευθυνών της, πρέπει από μόνοι μας να μποϊκοτάρουμε τα καταστήματα που ανοίγουν όλες τις Κυριακές του χρόνου» ανέφερε χαρακτηριστικά στο κάλεσμα το Εργατικό Κέντρο.

Τα συνδικάτα αντιδρούν στο άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές και ζητούν την προστασία των εργαζομένων.

Από την πλευρά της η εταιρεία, δια στόματος Απόστολου Βακάκη, υπεραμύνεται της απόφασής της να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα και τις Κυριακές σε Πρέβεζα και Κατερίνη καθώς «στηρίζει την τοπική απασχόληση» δεδομένου ότι έτσι «δεν θα διακοπούν οι συμβάσεις του 30% των εργαζομένων που θεωρούνται εποχικοί υπάλληλοι». 

Όπως ανέφερε, οι εργαζόμενοι παρά τη διεύρυνση του ωραρίου στις 7 ημέρες, διατηρούν πλήρως τα δικαιώματα της 40ωρης απασχόλησης.

Επισήμανε δε ότι ο θόρυβος για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή προκλήθηκε όταν η Jumbo ανακοίνωσε την πρόθεση της, την ίδια στιγμή που σε Πρέβεζα και Κατερίνη ο τοπικός ανταγωνισμός λειτουργούσε ανενόχλητος σε επταήμερη βάση.

«Εάν είχαμε την πολυτέλεια, θα πρότεινα να μην δουλεύουμε ούτε τις Δευτέρες, ούτε τις Τετάρτες» ανέφερε δηκτικά -μεταξύ άλλων- τονίζοντας ότι η κίνηση του έγινε προς απάντηση και στον τοπικό ανταγωνισμό ενώ τόνισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση προσθέτει κόστος λειτουργίας έναντι μίας ελπίδας αύξησης της αποτελεσματικότητας σε ετήσια βάση.

Επιστολή από τον Εμπορικό Σύλλογο Κατερίνης

Επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, τους βουλευτές του νομού Πιερίας και φορείς έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης για τη λειτουργία  των καταστημάτων τις Κυριακές και συγκεκριμένα για την απόφαση της αλυσίδας καταστημάτων Jumbo. «Η απόφαση της εταιρίας Jumbo είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη αλυσίδες πλήττοντας όλα τα είδη εμπορικών δραστηριοτήτων. Ο εμπορικός Σύλλογος ζητά  να  καταργηθούν οι διατάξεις του άρθρου 49 & 50 του Νόμου 4472/2017 και να ισχύσουν οι διατάξεις του Ν. 4177/2013, όπως ίσχυαν έως σήμερα με τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που αρχικώς είχαν οριστεί για την εύρυθμη λειτουργία της τοπικής αγοράς και της επιβίωσης των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων», αναφέρει μεταξύ άλλων.  

Ολόκληρη η επιστολή:

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας θέσουμε ένα μείζον ζήτημα που έχει προκύψει στην περιοχή μας στο Νομό Πιερίας αλλά και στο Νομό Πρεβέζης, που άπτεται των αρμοδιοτήτων σας και αφορά την απόφαση της αλυσίδας καταστημάτων Jumbo να ανοίξει τα καταστήματά της όλες τις Κυριακές του έτους.

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Νόμου 4177/2013 δίνονταν η δυνατότητα στους κατά τόπους Αντιπεριφερειάρχες με απόφασή τους να ορίσουν τις περιοχές που θα μπορούσαν τα εμπορικά καταστήματα να λειτουργήσουν επιπλέον Κυριακές (εκτός αυτών που ήδη έχουν καθοριστεί για όλες τις επιχειρήσεις), όμως με τις εξής προϋποθέσεις :

Τα εμπορικά καταστήματα να έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού μέχρι διακόσια πενήντα τετραγωνικά μέτρα (250 τ.μ.),
Να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων (Franchise) και  
Να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εμπορικά χωριά.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας τις ως άνω προϋποθέσεις του Νόμου, ως Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης συναινέσαμε στη λειτουργία των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων στην τουριστική ζώνη της περιοχής μας και μόνο για τη θερινή περίοδο, μια απόφαση που από το έτος 2013 έως σήμερα δεν είχε δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα στην περιοχή μας και οι ατομικές εποχικές επιχειρήσεις την είχαν αξιοποιήσει ως ένα μέσο στήριξής τους.

Όμως με το Νόμο 4472/2017 και συγκεκριμένα το άρθρο 49 και 50 αυτού, όπως υπογράφεται το Μάιο του έτους 2017 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  αναιρούνται όλες οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί που ίσχυαν και πλέον οι αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών καταλαμβάνουν όλες τις επιχειρήσεις. Μεγάλες εμπορικές αλυσίδες της χώρας μας, επωφελούμενοι τη διάταξη αυτή του Νόμου 4472/2017 και στηριζόμενοι στις αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών που όριζαν τις τουριστικές περιοχές και τη δυνατότητα λειτουργίας των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, αποφάσισαν τη λειτουργία τους όλες τις Κυριακές του έτους προκαλώντας αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες και όχι μόνο.

Σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία που καθημερινά παλεύουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και στη συντήρηση των οικογενειών μας αλλά και των οικογενειών των εργαζομένων μας, η λειτουργία των καταστημάτων μας και τις Κυριακές αυξάνει τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεών μας χωρίς ουσιαστικά να αποφέρει κανένα απολύτως όφελος. Ακόμη και η επιπλέον λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις 8 Κυριακές το χρόνο, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι δεν έχουν αποφέρει αύξηση στην αγοραστική κίνηση αλλά ούτε έχει προσφέρει κάποιο όφελος στην οικονομία της χώρας μας.

Γνωρίζετε εξάλλου ότι η ελληνική αγορά δε χρειάζεται επιπλέον χρόνο λειτουργίας για να αναπτυχθεί αλλά χρήματα τα οποία θα διοχετευθούν μέσω ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και των ευνοϊκών όρων χορήγησης επιχειρηματικών δανείων.

Συγκεκριμένα επί του θέματος που έχει προκύψει και επειδή θεωρούμε ότι η απόφαση της εταιρίας Jumbo είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη αλυσίδες πλήττοντας όλα τα είδη εμπορικών δραστηριοτήτων, παρακαλούμε όπως καταργηθούν οι διατάξεις του άρθρου 49 & 50 του Νόμου 4472/2017 και να ισχύσουν οι διατάξεις του Ν. 4177/2013, όπως ίσχυαν έως σήμερα με τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που αρχικώς είχαν οριστεί για την εύρυθμη λειτουργία της τοπικής αγοράς και της επιβίωσης των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων.  

Σας ζητούμε να σεβαστείτε το γεγονός ότι τόσο εμείς οι έμποροι, επιχειρηματίες αλλά και οι εργαζόμενοί μας είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι και όχι μηχανές ή αριθμοί για να δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα.

Σας ζητούμε να μην υπακούσετε στα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μεγάλων εμπορικών κέντρων οι οποίοι χρόνια τώρα ζητούν το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Σας ζητούμε να αφήσετε τις αγορές να λειτουργήσουν όπως λειτουργούσαν τόσα χρόνια, με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και όχι με μια οριζόντια απόφαση να γκρεμιστούν όλα και να κυριαρχήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Σας ζητούμε για μια φορά να μας δείτε ως ανθρώπους και όχι ως αριθμούς.

Σας ζητούμε να στηρίξετε τις μικρές επιχειρήσεις και να μη μας δώσετε εσείς ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τη χαριστική βολή.

Σας ζητούμε να μας σεβαστείτε και να σταθείτε δίπλα μας στο δίκαιο αυτό αίτημά μας.

Ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση επί του αιτήματός μας».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.