search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:22
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Ο κορονοϊός, «κάλυψε» την αναβάθμιση από την Fitch

27.01.2020 16:55
Χρηματιστήριο: Ο κορονοϊός, «κάλυψε» την αναβάθμιση από την Fitch - Media

 

Δεν επιβεβαιώθηκαν όσοι περίμεναν μία ιδιαίτερα θετική συνεδρίαση, σήμερα στο Χ.Α., μετά την Παρασκευιάτικη αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την Fitch, καθώς η παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση των κοροναϊού, έφερε σημαντικές πιέσεις στις διεθνείς αγορές, με τις κινήσεις μείωσης θέσεων να μεταδοθούν και στο ελληνικό χρηματιστήριο (παρά την τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη υποχώρηση των αποδόσεων για τους ελληνικούς τίτλους στην αγορά ομολόγων), το οποίο ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με ελεγχόμενες απώλειες και σχετικά ψηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η κακή εικόνα στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα σαφώς περιορισμένο ενδιαφέρον για μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, αλλά και η επιμονή του τζίρου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, “στην έκδοση 15ετών ομολόγων προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Δόθηκε σχετικό mandate σε BNP Paribas, Barclays, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan για την αναδοχή της έκδοσης που ωριμάζει το 2035. Η κοινοπρακτική έκδοση θα προχωρήσει στο άμεσο μέλλον, ανάλογα και με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 930,95 μονάδες (-1,86%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 936,25 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,31%.

Ο τζίρος στα 51 εκατ., από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -1,02%, Εθνική -2,5%, Eurobank -3,36%, Πειραιώς -2,4%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, πιστωτικά θετικό κρίνει η Moody’s το swap ομολόγων που συμφώνησε η Εθνική Τράπεζα με το ελληνικό δημόσιο. Όπως εξηγεί, η συναλλαγή θα τονώσει κατά 515 εκατ. ευρώ περίπου την κερδοφορία και τα κεφάλαια της τράπεζας, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια γρήγορης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Τα θετικά και τα αρνητικά από ενδεχόμενη άρση των περιορισμών στη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, από τις εγχώριες τράπεζες τιμολογεί η JP Morgan.

Σύμφωνα με τον οίκο, το περυσινό ράλι στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενίσχυσε την κερδοφορία και τα κεφάλαια των τραπεζών. Η συνολική έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα διαμορφώνεται στα 16,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 63% βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο πωλούμενων στοιχείων ενεργητικού (χαρτοφυλάκιο FVOCI, αποτιμημένα σε δίκαιη αξία) και το 37% στο χαρτοφυλάκιο διατήρησης ως τη λήξη.

Σημειώνεται ότι ο οίκος διατηρεί τιμή – στόχο στα 1,5 ευρώ για την Alpha Bank (“neutral”), δίνει σύσταση “overweight” για Eurobank (με στόχο τα 1,3 ευρώ) και Εθνική (με στόχο τα 3,9 ευρώ) και σύσταση “underweight” για την Πειραιώς, με στόχο τα 2,4 ευρώ.

Στα 2,35, από 2 ευρώ, ανεβάζει την τιμή – στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank η Wood, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση “buy” για τη μετοχή. Ο οίκος σημειώνει ότι αναθεωρεί υψηλότερα την τιμή – στόχο μετά την ανακοίνωση για το project “Galaxy” και τους στόχους του business plan ως το 2022.

Τονίζει ότι με βάση της εκτιμήσεις της, η Αlpha Βank μπορεί να εμφανίσει καθαρά κέρδη άνω των 500 εκατ. ευρώ το 2022, με την απόδοση έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων στο 8%.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,18%), ΟΛΠ (+1,10%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,24%) και Motor Oil (+0,49%).

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, οι μεγαλύτερες πιέσεις για Viohalco (-2,38%), Lamda Development (-2,24%), Ελ. Πετρέλαια (-2,13%), ΕΧΑΕ (-2,08%), Jumbo (-2,77%), Fourli (-3,24%) και Μυτιληναίο (-2,41%).

Θετική έκπληξη χαρακτηρίζει η Morgan Stanley την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch κατά μία μονάδα. Όπως επισημαίνει, η χώρα απέχει, πλέον, μόνο δύο βαθμίδες από το να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade), από τουλάχιστον έναν από τους οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει η ΕΚΤ, για να χαρακτηρίσει επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.

“Η δημοσιονομική πολιτική και το πολιτικό κλίμα γίνονται πιο υποστηρικτικά για την ανάπτυξη, κάτι που θα βοηθήσει στη βιωσιμότητα του χρέους και τη μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων από τις τράπεζες. Αναμένονται περισσότερες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου τους επόμενους μήνες”, αναφέρει η Citi.

“Το ελληνικό χρηματιστήριο πήγε καλά πέρυσι, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος. Το μακροοικονομικό ‘story’ στη χώρα έχει βελτιωθεί σημαντικά, με μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση στο τιμόνι. Ειδικότεροι παράγοντες δε όπως οι μετοχές, οι αποτιμήσεις, τα κέρδη και η ρευστότητα, λειτουργούν προσθετικά”, εκτιμά η HSBC.

H HSBC θεωρεί “top pick” για τις αναδυόμενες αγορές την Αlpha Βank, με τιμή – στόχο τα 2,48 ευρώ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα κινήθηκαν, μεταξύ άλλων και οι Audiovisual (+11,11%), Lavipharm (+7,69%), Doppler (+3,61%), Παϊρης (+6,51%), Κορδέλλου (+6,48%), Γενική Εμπορίου (+3,76%) και MLS (+3,55%).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:21