search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:38
MENU CLOSE

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης

28.01.2020 11:19
Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης - Media

 

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 75 ετών άφησε ο ο αγαπημένος ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης μετά από πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε τη θλίψη τόσο στους οικείους του όσο και στον καλλιτεχνικό κόσμο και τους θαυμαστές του.

Ο Γιώργος Κοτανίδης ήταν ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας. Γεννημένος στις 5 Φεβρουαρίου 1945 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το δείπνο (2018), Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα (2013), Πρόβα νυφικού (2014), Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα (2013), Περικλής (2011) και Δυτική αποβάθρα (2014) είναι λίγες μόνο από τις παραστάσεις του στο θέατρο, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία του και στην τηλεόραση.

Στον κινηματογράφο έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές, ενώ έγραψε το σενάριο της ταινίας «Πάμπτωχοι Α.Ε.». Εμφανίστηκε τόσο σε κωμικούς όσο και δραματικούς ρόλους τηλεοπτικών σειρών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης, σε θεατρικά έργα για την τηλεόραση, καθώς και σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές. Στην κρατική τηλεόραση έγραψε και παρουσίασε πολιτιστικά και οικολογικά τηλεπαιχνίδια, ενώ πραγματοποίησε οικολογικές και ιστορικές εκπομπές και στο ραδιόφωνο.

Έχοντας πολιτικοποιηθεί από πολύ νέος, στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ενταγμένος στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ) και σε άλλους πολιτικούς φορείς, όπως η Ελληνο­ευρωπαϊκή Κίνηση Νέων (ΕΚΙΝ).

Μάλιστα, για τη δράση του συνελήφθη επανειλημμένως, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Την περίοδο 1980-85 δημιούργησε με τον Θ. Κακουλίδη τον εκδοτικό οίκο «Ιθάκη» και τύπωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική. Το 1995 εκδόθηκε η νουβέλα του «Περί Μαιάνδρου» και το 1999 το μυθιστόρημα «Απρόσμενα αισθήματα» από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη. Το 2004 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Οι σαλτιμπάγκοι» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:37