search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:02
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: «Σφαγή» για την προσθήκη στο όνομα εν όψει του συνεδρίου – Ο μετασχηματισμός φέρνει αναταράξεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2110
30-1-2020
31.01.2020 04:00
syr_0.jpg

 

Πρόωρες εκλογές βλέπει στον ορίζοντα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του εκλογικού νόμου στην ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Πέμπτη. 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά έκανε λόγο για επίσπευση του εκλογικού νόμου την οποία και απέδωσε στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση οδεύει σε πρόωρες με στόχο το «κάψιμο», την εξουδετέρωση αλλιώς, της απλής αναλογικής. Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η «βιασύνη» της κυβέρνησης πατάει στην εκτίμησή της ότι πρέπει να προλάβει τη φθορά, διότι αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να «εξαπατά» την κοινωνία για πολύ καιρό.

«Η φθορά της κυβέρνησής του έχει αρχίσει» διαπιστώνει μάλιστα στη συνέντευξη προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Τσίπρας, τονίζοντας πως «ήδη στελέχη της Ν.Δ. και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ερωτοτροπούν με την ιδέα να προλάβουν την ανατροπή των συσχετισμών, με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η πολιτική τους και οι αντιδράσεις που αυτή προκαλεί είναι που τους επιβάλλουν να επεξεργάζονται σενάρια πρόωρων εκλογών» σημειώνει στην ίδια συνέντευξη.
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αν εκτός του ότι προβλέπει πρόωρες εκλογές τις επιθυμεί κιόλας και προετοιμάζεται καταλλήλως, αν δηλαδή νιώθει έτοιμος.
Σε ρητορικό επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για το «κάψιμο» της απλής αναλογικής δεν θα βγουν, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει από τις πρώτες εκλογές που θα διενεργηθούν με την απλή αναλογική να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με άλλες «προοδευτικές δυνάμεις» λέγοντας ταυτόχρονα πως η Ν.Δ. «δεν θα είναι μέρος της λύσης».

Στην πράξη όμως ποιες είναι εκείνες οι δυνάμεις που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο κάλεσμα; Το ΚΚΕ σταθερά και παγίως αρνείται κατηγορηματικά μια τέτοια προοπτική, ενώ με το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη πιθανότατα να μη θέλει σύμπραξη ούτε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ (η ηγεσία του δηλαδή) καθώς είναι σαφές ότι οι σχέσεις με τον υπουργό της πρώτης διακυβέρνησης του 2015 εξακολουθούν να βρίσκονται στο ναδίρ.
Απομένει το Κίνημα Αλλαγής, αλλά κι εδώ οι σχέσεις δεν είναι οι καλύτερες, πολλώ δε μάλλον που από τον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η στελεχική «λεηλασία» του ΚΙΝΑΛΛ με αφορμή την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει μια κοινοβουλευτική και όχι μόνο συμμαχία στήριξης στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το κλίμα είναι εχθρικό όσο το ΚΙΝΑΛΛ βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκει και να επιχαίρει για την αποδρομή στελεχών του προς την Κουμουνδούρου και από την άλλη να το καλεί σε συνεργασία. 

Μάχη στο εσωτερικό
Επιπλέον, είτε το ΚΙΝΑΛΛ σήμερα λοξοκοιτά προς τη Ν.Δ. όπως συχνά το καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για λόγους πολιτικής πίεσης αλλά ενίοτε και απλώς διαπιστωτικά, είτε όχι, η Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να συνεχίσει να κινείται σε μια λογική ίσων αποστάσεων, όπως οι ανάγκες πολιτικής και εκλογικής επιβίωσης επιτάσσουν. 

Το έργο που παρακολουθούμε μέχρι σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να καλεί το ΚΙΝΑΛΛ σε συνεργασία υπό όρους έμπρακτης μεταμέλειας για τη στάση του επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που κινούνταν από τις ίσες αποστάσεις έως το μέτωπο με τη Ν.Δ. (το λεγόμενο «αντισύριζα μέτωπο»), το δε ΚΙΝΑΛΛ να αντιδρά περίπου με τη φαντασίωση ότι θα απειλήσει την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά.
Κάθε πλευρά πιθανότατα αναμένει πρωτίστως από την απέναντι κινήσεις καλής θελήσεως και αν αυτό δεν αλλάξει εμφανώς δύσκολα το σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση συνεργασίας θα πείθει.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να χαμηλώσει λίγο τους τόνους λέγοντας ότι ελπίζει να αλλάξουν οι σχέσεις με την ελληνική σοσιαλδημοκρατία μη παραλείποντας ωστόσο τη συνήθη αιχμή για τη μέχρι σήμερα στάση του ΚΙΝΑΛΛ.
Από την άλλη υπάρχει και το θέμα της εσωτερικής συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν περνάει τις καλύτερες μέρες του στη φάση της προετοιμασίας για το συνέδριο. 

«Προεδρικοί» και «κομματικοί» (η πρωτοβουλία των 53 και τα λεγόμενα ιστορικά στελέχη όπως οι Φίλης, Βούτσης, Σκουρλέτης, ενώ τον τελευταίο καιρό φαίνεται σε αυτούς να προστίθεται και ο Γιάννης Δραγασάκης) βρίσκονται στα χαρακώματα με επίδικο τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάπου ανάμεσα στην κομματική γεωγραφία έχει προστεθεί και η συγκρότηση μιας τρίτης τάση των αριστερών προεδρικών («Αριστερό Δίκτυο») υπό τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Η ηγεσία και τα στελέχη περί αυτήν θέλουν ουσιαστικά με το προσεχές συνέδριο να σηματοδοτήσουν τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που περνά μέσα από συμβολισμούς, όπως π.χ. η προσθήκη στο όνομα, το οποίο τις τελευταίες μέρες ξαναμπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης επίσημα. Κι ενώ είναι σαφές ότι ούτε για τον ίδιο τον Τσίπρα τίθεται θέμα αλλαγής ή απάλειψης του ονόματος ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θεωρείται κάτι σαν «brand name» με το οποίο έγινε γνωστός και προσφιλής στον κόσμο, εν τούτοις ο ίδιος ο πρόεδρος, τη Δευτέρα και στη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ANT1, άφησε ανοιχτό το θέμα της προσθήκης: «το αν θα προστεθεί δίπλα και κάτι που να εκφράζει περισσότερο ή να δίνει και μια άλλη προοπτική, είναι ανοιχτό και είναι συζητήσιμο» είπε. Πλέον το θέμα παραπέμπεται σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το διήμερο 8- 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε χθες η Πολιτική Γραμματεία. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:02