search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:31
MENU CLOSE

ΛΑΕ: Η συμφωνία για τις βάσεις κάνει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι των Αμερικάνων

02.02.2020 17:08
ΛΑΕ: Η συμφωνία για τις βάσεις κάνει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι των Αμερικάνων - Media

 

Η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις μετατρέπει την χώρα μας σε «ξέφραγο αμπέλι στις επιλογές των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα.

Η ΛΑΕ σημειώνει ότι η συμφωνία «με κανέναν τρόπο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού μας, αντιθέτως παραχωρούνται απεριόριστες δυνατότητες στις ΗΠΑ», ενώ τονίζει ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ «στηρίζουν την ίδια πολιτική του ευρωατλαντισμού που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το πρωτόκολλο Τροποποίησης της συμφωνίας για τις βάσεις, που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής αποτελεί μια πολύ δυσμενή εξέλιξη και ένα ακόμα βήμα για το ενίσχυση της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ.

Η συμφωνία για τις βάσεις, που προκλητικά ονομάζεται «αμοιβαία αμυντική συνεργασία», με κανέναν τρόπο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού μας, αντιθέτως παραχωρούνται απεριόριστες δυνατότητες στις ΗΠΑ.

Η τροποποίηση της συμφωνίας έχει νέα στοιχεία από την μέχρι τώρα συμφωνία, διότι:

α) Εμπλουτίζει τον κατάλογο των βάσεων και των διευκολύνσεων που παρέχει η χώρα μας στις ΗΠΑ

β) Παρέχει ακόμα περισσότερες ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων

γ) Παρέχει ευκολίες ακόμη και εντός πολιτικών εγκαταστάσεων

Δίνει δυνατότητες για μελλοντικές συμφωνίες και διευκολύνσεις χωρίς νέο νόμο, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, μόνο με συμφωνία των μερών, δίνει δηλαδή ουσιαστικά «λευκή επιταγή» στις ΗΠΑ

Το νέο αμυντικό σύμφωνο καθιστά την χώρα μας ουσιαστικά ξέφραγο αμπέλι στις επιλογές των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που ψήφισε την συμφωνία μαζί με το ΚΙΝΑΛ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ψήφισε «λευκό» για λόγους αντιπολιτευτικούς, ενώ ως κυβέρνηση είχε προετοιμάσει το έδαφος και είχε συμφωνήσει στην αναβάθμιση των βάσεων, φέρουν τεράστια ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ στηρίζουν την ίδια πολιτική του ευρωατλαντισμού που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η πολιτική αυτή είναι αντίθετη στα λαϊκά συμφέροντα και δεν οδηγεί σε «προστασία» της χώρας.

Άλλωστε, το επιχείρημα ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας καταρρίπτεται καθημερινά ακόμα και με δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών Άμυνας και ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι «σε περίπτωση σύγκρουσης θα είμαστε μόνοι μας».

Η ακόμα πιο στενή σύνδεση της Ελλάδας με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και η μετατροπή της σε ορμητήριο, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, ούτε προωθεί την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η Λαϊκή Ενότητα καταδικάζει το αμυντικό σύμφωνο και δηλώνει ότι ο ελληνικός λαός ενωμένος με την πάλη του μπορεί να προστατεύσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα, την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον άξονα συνεργασίας της με Ισραήλ-Αίγυπτο, για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από τη χώρα, για έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, για να μην κλιμακωθούν οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01