search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:05
MENU CLOSE

Nέα πλατεία Ομόνοιας: Επιστροφή στα… σίξτις με γρασίδι και λίμνες! (Photos/Videos)

07.02.2020 10:52
Nέα πλατεία Ομόνοιας: Επιστροφή στα... σίξτις με γρασίδι και λίμνες! (Photos/Videos) - Media

 

Κάτι από επιστροφή στα… σίξτις, τη δεκαετία του ’60  θα έχει η ανακαινισμένη πλατεία Ομονοίας όπου τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων μετά από έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων ξεκίνησαν τις εργασίες. 

Σύμφωνα με το protothema.gr, θα αντικατασταθεί το σύνολο της υπάρχουσας επίστρωσης (επιφάνεια 4.500τμ) με πλάκες ψυχρού υλικού, οι οποίες θα συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες, συμβάλλοντας αποφασιστικά και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της πλατείας.

Επίσης, θα αποκατασταθούν οι κερκίδες και θα επαναλειτουργήσουν οι λίμνες που ως τώρα παρέμεναν αναξιοποίητες. Η ανάπλαση της πλατείας θα περιλαμβάνει επίσης, το διάσημο συντριβάνι μέσα αλλά και γύρω από το οποίο συγκεντρώνονται χιλιάδες οπαδοί για να γιορτάσουν ευρωπαικές επιτυχίες, αλλά και ψηφοφόροι για να ακούσουν τους ηγέτες τους να μιλούν. Επίσης θα τοποθετηθούν φωτιστικά νέας τεχνολογίας τύπου LED και φυσικά θα έχει πράσινο όπου τεχνικά μπορεί εύκολα να υποστηριχτεί.

Οι εργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει είναι μικρής κλίμακας αλλά πολύ σημαντικές για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα της κεντρικής πλατείας της Αθήνας. Ήδη έχει τοποθετηθεί γκαζόν, ενώ στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι με την ανακατασκευή της πλατείας να σηματοδοτηθεί η αρχή της ανάταξης του κέντρου για μια καινούργια Ομόνοια καθαρή , ασφαλής ώστε να γίνει ξανά το σημείο συνάντησης των Αθηναίων.

Πώς ήταν το 1960

Η πλατεία Ομόνοιας έλαβε το κυκλικό σχήμα της το 1930, όταν  κατασκευάστηκαν περίπτερα για τους ανθοπώλες. Έτσι απέκτησε εμπορικό χαρακτήρα και αποτέλεσε το πιο αναγνωρίσιμο σημείο για τους κατοίκους της επαρχίας που έρχονταν στην πρωτεύουσα.

Η διαρρύθμιση του υπόγειου χώρου έγινε το 1954 με την κατασκευή μιας υπόγειας πλατείας με τράπεζες, καταστήματα και τις πρώτες κυλιόμενες σκάλες ενώ το 1960 μπήκε το εμβληματικό σιντριβάνι. Το 1988 το σιντριβάνι ξηλώνεται για να εγκατασταθεί ο γυάλινος «Δρομέας», έργο του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, μέχρι που μεταφέρθηκε στο Hilton λόγω των εργασιών του μετρό.

Πηγή photo/video protothema.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01