search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:53
MENU CLOSE

Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του σπηλαίου της Ανδρίτσας στην Αργολίδα (Video)

14.02.2020 08:49
Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του σπηλαίου της Ανδρίτσας στην Αργολίδα (Video)    - Media

 

Από το σπηλαιο-βάραθρο της Ανδρίτσας στο Άργος, το οποίο δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί πλήρως, τα τελευταία χρόνια έχουν συγκεντρωθεί ευρήματα όπως αγγεία και πήλινα λυχνάρια, αλλά και ανθρώπινα οστά, που μαρτυρούν την ύπαρξη ανθρώπων από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Η κάμερα της ΕΡΤ και ο δημοσιογράφος Γιάννης Γαλανόπουλος μας δίνουν, για πρώτη φορά, εικόνα από το εσωτερικό του σπηλαίου.

Το σπήλαιο της Ανδρίτσας

Νοτιοδυτικά της Αργολίδας, ανάμεσα στην παρθένα φύση των ορεινών χωριών Ανδρίτσα και Βελανιδιά, βρίσκεται ένα μυστηριώδες σπήλαιο. Στα έγκατά του φυλά καλά κρυμμένα τα μυστικά του, γοητεύοντας επισκέπτες και ερευνητές που προσπαθούν να ξετυλίξουν τον «μίτο» της μοιραίας ιστορίας του.

Τον Ιανουάριο του 2004 η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος και ο Σπηλαιολογικός Εξερευνητικός Όμιλος ξεκίνησαν τις έρευνες στο εσωτερικό του σπηλαίου, που φτάνει τα δεκατέσσερα (14) μέτρα βάθος.

Οι έρευνές τους έφεραν στο φως πολύ σημαντικό υλικό των Πρωτοβυζαντινών χρόνων. Τριάντα τρεις (33) ανθρώπινοι σκελετοί, διαφόρων τύπων αγγεία σε πολύ καλή κατάσταση, λυχνάρια, μεταλλικά αντικείμενα και νομίσματα βρέθηκαν στο δάπεδο του σπηλαίου, ανέγγιχτα για αιώνες από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση. Όλα αυτά τα ευρήματα συνηγορούν ότι μια ομάδα χριστιανών κατέφυγε σε αυτό το σπήλαιο γύρω στα 575-576 μ.Χ., προκειμένου να σωθεί από κάποια βίαια γεγονότα. Οι ανθρώπινοι σκελετοί έχουν βρεθεί καθισμένοι ανά οικογένειες, πράγμα που δείχνει πως περίμεναν καρτερικά έναν αργό και σίγουρο θάνατο.

Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζει ένας χάλκινος λιτανευτικός σταυρός με εγχάρακτη την «Κυριακή» προσευχή, ένας θησαυρός νομισμάτων και τρεις οινοχόες. Μεγάλος αριθμός αυτών εκτίθεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.

Η μορφολογία του σπηλαίου αλλά και η θέση των ευρημάτων πιστοποιούν ότι ο χώρος δεν κατοικήθηκε ποτέ συστηματικά, αλλά αποτέλεσε για σύντομο διάστημα καταφύγιο κατοίκων κοντινής περιοχής, οι οποίοι για άγνωστους λόγους βρέθηκαν και αποκλείστηκαν εκεί.

Οι πολλές κατακρημνίσεις που έχει υποστεί, έχουν δημιουργήσει έναν ξεχωριστό λιθωματικό διάκοσμο, που σαγηνεύει τον επισκέπτη. Σταλαγμίτες, σταλακτίτες, σταλαγμιτικές και λιθωματικές κολώνες καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα της κύριας αίθουσας, η οποία λόγω των έντονων κατακρημνίσεων έχει χωριστεί σε διαφορετικά επίπεδα και ξεχωριστά τμήματα, σε άγριο, μη ομαλό δάπεδο.

Το Σπήλαιο της Ανδρίτσας, επιβλητικό στη μορφή και υποβλητικό λόγω της χαμένης ιστορίας του, προσφέρει δυνατές συγκινήσεις σε κάθε επισκέπτη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:52